Hirdetés
Csak a mesterséges barnaság egészséges?

Csak a mesterséges barnaság egészséges?

Új-zélandi bőrgyógyászok szerint nincs egészséges barnulás, hacsak nem egy flakon önbarnító krém a nyárias szín forrása.

Hirdetés
Hirdetés

Az új-zélandi Rákellenes Szövetség szigorúbb szabályozást sürget a szoláriumok üzemeltetését illetően, melyek száma egy ausztrál tanulmány szerint az elmúlt 15 évben négyszeresére nőtt a kontinensen.

%u201EMa már szinte minden konditeremnek és fodrászszalonnak van szoláriuma. A szolárium-kedvelők mindeddig rosszul hitték, hogy ez a napon barnuláshoz képest biztonságosabb mód. Valójában a csövekből érkező UV sugárzás ötször erősebb a déli nap sugarainál. Különösen a fiatalok veszélyeztetettek: nemzetközi kutatás bizonyította, hogy a 35 év alatti szolárium használóknál nem kevesebb, mint 75 százalékkal nő a melanoma, a bőrrák egyik formájának kockázata." - mondta Judith Galtry a Rákellenes Szövetség tanácsadója.

A helyi Fogyasztóvédelmi Szövetség a tavalyi évben szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartott, melyekből kiderült: sokan nem teljesítik a szolárium üzemeltetésre vonatkozó önkéntes szabályokat, legfőképp a 18 éven aluliak hozzáférési tilalmát. Dr. Galtry szerint az önkéntes szabályozás nem működik, ezért a szövetség és más egészségügyi szakértők is azt szeretnék, ha a kormány kötelező szabályozásokat vezetne be.

Ezek között említette a szolárium használók teljes körű tájékoztatását az egészségügyi kockázatról, a nem ellenőrzött szoláriumok betiltását, illetve a korhatár alattiak és a nagyon világos bőrűek eltiltását. %u201EPersze mindig lesznek olyan üzemeltetők akiknek, a profit fontosabb, mint vásárlóik egészsége." - jegyezte meg Galtry.

Új-Zélandon a bőrrák a rák leggyakoribb előfordulási formája; évente negyvenötezer és hetvenötezer között jegyzik az új megbetegedések számát.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend