Hirdetés
Carbonara szószos tortellini - Egészségséfünk receptje

Carbonara szószos tortellini - Egészségséfünk receptje

Ismét az olasz konyhát veszem kicsit elő. Amíg fontos volt, hogy minél hamarabb készen legyen az ebéd, gyakran nyúltam a porból elkészíthető szószokhoz. Amikor a kisfiam megszületett, és már velünk együtt evett, egyre inkább előtérbe került, hogy mindet, amit lehet, én készítsek el. Így került sor a saját készítésű carbonara szószra, ami egyébként nem vesz több időt igénybe, mintha porból készíteném. Azóta nagy kedvenc, mindenféle tésztával szoktam készíteni. Most a tortellinit választottam.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 1 csomag eredeti olasz sonkás tortellini (én a piacon, kifejezetten olasz tésztát áruló boltban szoktam beszerezni)
  • 1 csomag (12,5 dkg) kockázott bacon szalonna
  • 10 dkg gépsonka kockára vágva
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • tej

Carbonara szószos tortellini - Egészségséfünk receptje

Felteszem a tészta kifőzéséhez szükséges sós vizet főni. Amikor forr, beleteszem a tésztát, megkeverem, leveszem takarékra, ráteszem a fedőt. Kb. 15 perc múlva megnézem, hogy jó-e, ha nem, akkor főzöm tovább, amíg puha nem lesz. Kb. kétszeresére dagad. Közben egy teflon edénybe beleteszem a kockázott bacont és a sonkát. Nem szükséges hozzá plusz zsiradék. Amikor megpirult, megszórom a liszttel, felöntöm a tejszínnel, és még annyi tejet adok hozzá, hogy az átlagosnál kicsit hígabb szószt kapjak. Ez azért fontos, mert egyrészt még sűrűsödik, másrészt a tészta is megszívja magát. Beleteszem az oregánót, petrezselymet, borsot, összeforralom, félrehúzom. Ha kihűlt a tészta, belekeverem. Aki szereti, parmezánnal is megszórhatja.

Tipp! Amikor a vízbe beleteszem a tésztát, megvárom míg újra fölforr, megkeverem, lefedem és elzárom alatta a tűzhelyet. Ez villanytűzhelynél jó, ugyanis az még sokáig tartja a hőt, így energiát spórolhatunk. Így kicsit több a „főzési” ideje.

Jó tudni! Az olaszok sok tésztát esznek, ettől azonban nem kövérebbek, mint más népek. Egyrészt köszönhető a főzéshez használt olíva olajnak, másrészt, hogy a tészták durumlisztből készülnek. Ha tésztát eszünk, én mindig ezt vásárolom, ha lehet, eredeti olaszt, szinte minden változatban kapható.

Tápérték: (100 g)

 

Durumtészta főtt

Gépsonka

Bacon

Energia

158 kcal

157 kcal

486 kcal

Fehérje

6,0 g

22,6 g

16,8 g

Zsír

1,0 g

7,1 g

46,5 g

Szénhidrát

31,0 g

0,4 g

-

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend