Burgonyakrémleves - Egészségséfünk receptje
Krémlevest, szinte minden zöldségféléből készíthetünk. Nálunk a krumplileves amúgy is az egyik kedvenc, viszont krémleves formájával színesíthetjük a palettát. A krémlevesek nem a könnyebb ételek közé tartoznak, ezt a főétel tervezésénél mindig kalkuláljuk be.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 5-6 szem nagyobb burgonya
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 2 dl főzőtejszín
- tej
Az aprított hagymát kevés olíva olajon megdinszteljük. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és a hagymára dobjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje, sózzuk, és puhára főzzük. Amikor kész, leturmixszoljuk, borsozzuk, hozzáadunk kb. 1 kávéskanál őrölt szerecsendiót, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Ha túl sűrű, akkor tejjel felönthetjük még. Pirított zsemlekockákkal, vagy pirított bacon kockákkal tálaljuk.
Tipp! Ha valaki nem szereti a szerecsendió ízét, nem fontos beletenni. Feltétnek bármit tehetünk rá, akár pirított virsli karikákat is, ez csak fantázia kérdése.
Jó tudni! Diétázóknak, fogyni kívánóknak nem nagyon szokták ajánlani a burgonya fogyasztását. Én azt gondolom, ha valaki mégsem szeretné ezt a levest kihagyni, egyen belőle mértékkel és inkább délben, mint este.
Tápérték: (100 g)
|
Burgonya |
Főzőtejszín 10 %-os |
Tej 1,5 %-os |
Energia |
69 kcal |
120 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
1,6 g |
3,2 g |
3 g |
Zsír |
0,1 g |
10 g |
1,5 g |
Szénhidrát |
15,7 g |
4,3 g |
4,7 g |