Hirdetés
Bűnözzünk egészségesen!

Bűnözzünk egészségesen!

Egészségünk megőrzése érdekében egyre tudatosabban foglalkozunk étkezésünkkel, hagyományos étrendünk megváltoztatásával úgy, hogy mégis élvezhessük a megszokott ízeket. A szokatlan alapanyagok széles kínálata lehetőséget ad arra, hogy kicseréljük, helyettesítsük a testünk számára nehezen feldolgozható élelmiszereket. Lássuk, mivel érdemes megismerkedni!

Hirdetés
Hirdetés

Pékáruk
Valljuk be, a fehér kenyér az egyik legfinomabb ételünk, de már rengeteg teljes kiőrlésű változatával találkozhatunk a boltok polcain. A fehérlisztből készült ételek nem tartalmazzák a gabonák ásványi anyagait és rostjait, szemben az egész gabonaszemek felhasználásával készült teljes kiőrlésű pékárukkal. A barna kenyerek széles választékából mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt (magvas, tönköly, rozs stb.), de itt is érdemes utánanézni a minőségnek, mert sokszor malátát kevernek a fehér liszthez, és ilyenkor csak látszólag vásároljuk az egészségesebb változatot.

Húsok
A húsok (általában az állati fehérjetartalmú ételek) megemésztése sok energiát vesz igénybe, ezért érdemes csökkenteni ezek fogyasztását. Kiváló fehérjeforrás például a tofu, thempe (szójababból készül), lencse, bab, tojás vagy a vegetáriánusok között méltán népszerű seitan, amely még ízében is a sült húsra emlékeztet. Kaphatók már gabonából sokféle ízesítéssel készült kolbászok és egyéb termékek, amelyeket még a húskedvelők is beiktathatnak időnként az étrendjükbe.

Köretek, gabonák
A burgonya és a rizs a két legnépszerűbb alapanyag hazánkban, de ma már több alternatíva között válogathatunk a köretek, saláták elkészítéséhez.
Quinoa: Az inkák aranyának is nevezett élelmiszer ma már szinte minden hazai boltban megtalálható. Ásványi anyag, C-, E- és többféle B-vitaminban gazdag apró magok rosttartalma hozzájárul a zsír- és szénhidrát-anyagcseréjéhez. Gluténmentes, magas fehérjetartalmú, elkészítése is egyszerű. Mossuk át, kétszer annyi vízben 15 perc alatt főzzük készre.
Chia (aztékzsálya-mag): Könnyen emészthető formában tartalmaz esszenciális aminosavat, emellett teljes értékű növényi fehérjeforrás,ráadásul emésztést segítő rostok találhatók benne. Nem csak egészséges, de Omega3 zsírsavtartalmának köszönhetően a haj, köröm és a bőr szépségéhez is hozzájárul. Napi 15 grammnál nem szabad többet fogyasztani belőle, ezért érdemes pékáruba, gabonapehelybe, gyümölcs- és csonthéjas magkeverékbe, salátákba, legfeljebb 10 százalék arányban használni. 
Amaránt: Magas fehérje-, zsírtartalma és B-vitamin-tartalma miatt akár a vegetáriánus étrend kiegészítője is lehet, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Emésztést segítő rostanyagok, csontot erősítő kalcium, vérképző vas, zsírégetést segítő magnézium tartalma miatt szinte mindenkinek ajánlott a fogyasztása.
Kuszkusz: Berber eredetű, durumbúza-darából készült élelmiszer, köretek, egytálételek alapanyaga, de salátákhoz és édességekhez is kiváló. Széles körű felhasználhatósága mellett nagy előnye, hogy nagyon rövid idő alatt elkészül.
Köles: Magas rosttartalmú, könnyen emészthető, lúgosító hatású gabonaféle. A benne található magnézium támogatja az anyagcsere-folyamatot, a szilícium erősíti az immunrendszert, a vas pedig a vérképzésben segít. A gabonák közül az egyetlen, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, emellett értékes telített zsírsavakban is gazdag.

(További érdekességek és receptek a Patika Tükör júniusi számában!)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend