Hirdetés
Bizalmasunk, a nőgyógyász

Bizalmasunk, a nőgyógyász

A folyosón ücsörgünk, a papírjainkat gyűrögetjük, és a magyarázó ábrákat figyeljük a falon. Meghallgatjuk a szomszéd panaszait, és elmeséljük, hogy mi is éppen így jártunk két évvel ezelőtt. Várunk és szorongunk. Aztán feltárul az ajtó, és mi belépünk. A fehérköpenyes már vár. És most? Mi fog történni? Sorozatunk negyedik részében a nőgyógyász rendelőjébe kukkantunk be.

Hirdetés
Hirdetés

"A nőgyógyászom" - emlegetjük gyakran azt az orvost, aki előtt a legintimebb titkainkat is felfedjük. Hát igen, ez bizalmi poszt. Ha már választottunk orvost, gyakran egy életen át kitartunk mellette, és aki az első tablettákat írta fel, az fogja világra segíteni gyermekeinket is, és kamaszlányunkat is hozzá visszük majd el, ha eljött az ideje.

Tizenöt perc évente

Mikor is jön el az idő? - Jó, ha egy fiatal lány még az első szexuális érintkezés előtt megvizsgáltatja magát - mondja Dr. Krasznai Péter nőgyógyász, kandidátus, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Szülő-nőbeteg osztályának vezető főorvosa. - Az orvossal azt is meg lehet beszélni, melyik a legmegfelelőbb védekezési mód. A mi éghajlati és táplálkozási viszonyaink miatt a testi érés megelőzi a szellemit - sajnos ma is sok terhességmegszakítás történik tizenévesen.

Az első látogatás alkalmával az orvos felveszi az anamnézist, és kikérdezi a pácienst a menstruációjáról. Fontos átgondolni azt, hogy mikor szeretnénk szülni, mert ennek megfelelően kell megtervezni a védekezést. Maga a vizsgálat - amely 10-15 percig tart - bimanuális, azaz kétkezi. A doktor megállapítja, hogy a külső nemi szervek épek-e, milyen a méhszáj állapota, mekkora a méh, és milyen a méh környezete. Érdemes a hüvelyváladékból is mintát venni - az emlő átvizsgálása pedig mindig hozzátartozik a nőgyógyászati vizsgálathoz! Ha nincs semmi probléma, elég évente, kétévente ellátogatnunk a rendelőbe.

Minél korábban felismerni!

- Tízből nyolc betegnek hüvelygyulladás okoz panaszt - mondja dr. Krasznai Péter. - Bármilyen kóros folyás vizsgálatot igényel. A leggyakoribb ok a szexuális fertőzés, melynek gyógyításához a partnert is kezelni kellene. Ha elmarad a kezelés, krónikus gyulladások, vagy akár meddőség is kialakulhat! Gyakoriak továbbá a különböző méhszájelváltozások. Szakembernek kell eldöntenie, hogy milyen terápiát alkalmaz. Jó lenne, ha a HPV- (humán papillomavírus-) ellenőrzés Magyarországon is elterjedne: nem bizonyított ugyan, hogy méhnyakrákot okoz, de méhnyakráknál mindig jelen van. (A HPV elleni oltást a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadatni.)

Bizalmasunk, a nőgyógyász

Menstruációs rendellenességekkel is sokan fordulnak orvoshoz. Probléma az is, ha még tizenöt éves kor után sem jön meg a menzesz, ám az is, ha korán megjön, de rendszertelen. Negyvenöt év felett szintén jellemző a rendellenes vérzés, ilyen esetben mindig szövettani mintát kell venni! Idősebb korban gyakrabban fordul elő megnagyobbodott méh, miómák és rosszindulatú elváltozások. Szerencsére a nőgyógyászati daganatok - ultrahang, citológia, kolposzkópos és szövettani vizsgálat segítségével - aránylag könnyen, korai fázisban felismerhetők.

Negyven felett szülni

Ma már nem meglepő, ha egy nő negyven felett szül. - Ez nem tragédia, de tény, hogy az emberi szervezet húsz- és harmincéves kora között képes a legnagyobb csúcsteljesítményekre, amilyen a szülés is - mondja nőgyógyász szakértőnk. - Ma már szerencsére nagyon jó eszközeink vannak az esetleges betegségek kiszűrésére: ilyen az ultrahang, az integrált teszt, a magzatvízvizsgálat vagy a corion-biopszia, azaz a lepényszövetből történő mintavétel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend