Betegség, ami az egészségesen étkezőket veszélyezteti
A fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak rendszeresen. Ezek egyrészt előnyösek, de másrészt a fogakat kémiailag károsíthatják – hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója.
Jelentősen gyorsítja a zománcréteg pusztulását a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása is.
Az igazgató tapasztalata, hogy egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek a tünetek, már a tejfogazatban is megjelenhet az erózió.
Hasznos tanácsok:
- Savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a főétkezések alkalmával fogyasszunk.
- Az ilyen italt ne tartogassuk a szájban, ne kortyolgassuk hosszan, hanem gyorsan nyeljük le, esetleg szívószálat használjunk.
- Szénsavas üdítőitalok fogyasztása nem ajánlott.
- Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért nem káros az ásványvíz fogyasztása.
- Étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
- Savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük el, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.
- Cukormentes rágógumi is semlegesíti a savhatást, mert fokozza a nyálelválasztás.
- Szájápolásra fluoridtartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni.
- Fogmosásra kisfejű, puha sörtéjű fogkefét ajánlunk és kevésbé koptató fogkrémet.
- Minden fogfelszín megtisztítása a cél: a fogak közötti területekre fogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges lehet (egyedileg fogorvos tanáccsal).
A teljes cikk a Semmelweis Egyetem Médiasarok oldalán olvasható.