Hirdetés
Az életmódváltás legfőbb titka

Az életmódváltás legfőbb titka

Az életmódváltás nem megy rendszeres mozgás nélkül. Igen ám, de hogyan kezdjük el? Hidvégi Andrea személyi edző, pilates- és zumbaoktató szerint egyszerű: olyan mozgásformát kell választanunk, amit örömmel végzünk.

Hirdetés
Hirdetés

Hidvégi Andrea életének három és fél éves korától része a mozgás, el sem tudná képzelni nélküle az életét. Úgy gondolja, ha egy gyereket kicsi korától rendszeres mozgásra szoktatnak, azzal nagy lehetőséget adnak a kezébe. Ha válaszút előtt állunk, ha felidegesítettek bennünket, ha szerelmi bánatunk van: menjünk el sportolni. Mozgás közben tisztábban látjuk a helyzetünket, a konfliktusainkat, és mialatt kellemesen elfáradunk, friss ötleteink támadnak, és lelkileg is új erőre kapunk.

Az életmódváltás legfőbb titka

Szakértőnk szerint ez a mozgás legfontosabb hozadéka, és nem az alakunk változása: az csupán a járulékos haszon. Persze nagyon fontos a test: de nem csupán az, hogy mennyire felel meg a trendeknek, hanem inkább az, hogy miképpen érezzük magunkat a bőrünkben.

Hidvégi Andrea a balett-táncosok példáját említi: figyeljük meg, mennyire tekintélyt sugárzó már a tartásuk is. Nem véletlen, hogy a táncosok annyira magabiztosak. Ismerik a testüket, tudják, hogy az mire képes, s tisztában vannak azzal, hogy átlagon felüli a teljesítménye.

Igen ám, de hogyan induljon el az, aki csak most szánja el magát a mozgásra? Egyszerűen csak el kell kezdeni: még ma. Szinte mindegy, milyen keretek között kezdünk el mozogni, de hogy megkönnyítsük a döntést, közösen összegyűjtöttük az öt leggyakoribb edzésforma jellemzőit, előnyeit és hátrányait.

1. Futás a szabadban

Sokakat az kapcsol ki a leginkább, ha felhúzzák a melegítőjüket, felkapják az mp3-lejátszójukat, és irány a természet!

A futás az egyik legolcsóbb sport. Persze az elején igényel némi beruházást: nem mindegy, milyen cipőben futunk. Szerezzük be az általunk megfizethető legjobb minőségű futócipőt! A terepet is körültekintően válasszuk meg! Lehetőleg ne fussunk betonon, annál már egy füves pálya is jobb. A legmegfelelőbb a salak vagy a speciális gumipálya. Ha futógépen rójuk a kilométereket, az is jó, bár kevésbé hangulatos, igaz, akkor pontos kimutatásunk lesz a teljesítményünkről.

Nagyon sokan szeretnek futni olyanok is, akik az elején ki nem állhatták az egészet. Rá lehet kapni az ízére, és végül elvonási tüneteink lesznek, ha egy hétig nem futhatunk. Ráadásul a futás az egyik leghatékonyabb sport, ha a zsírpárnák leolvasztása a célunk.

Tipp: Bár szinte mindegy, milyen ruhában futunk, vegyünk csinos holmikat, amelyek arra inspirálnak, hogy minél többet mutogassuk! Ha pedig „kifogyunk” belőlük, örüljünk neki!

2. Torna otthon

Az sem kerül sokba, ha otthon tornázunk. Vásárolhatunk fitnesz-DVD-t, vagy online edzéseket is követhetünk. Előnye, hogy torna közben akár egy mosást is elindíthatunk, és mindegy, miben tornázunk, ráadásul senki előtt nem kell szégyenkeznünk, ha elrontjuk a koreográfiát. Hátránya, hogy az edző nincs jelen személyesen, így nem tudja kiigazítani a hibás mozdulatainkat.

Egyedül vagyunk, tehát magányosan küzdünk, és az is lehet, hogy pont két lábemeléssel hamarabb abbahagyjuk, mielőtt igazán hatékony lehetne a mozdulatsor.

Tipp: Olyan programot válasszunk, amely az ismerőseinknek már bevált.

3. Torna csoportban

Aki egyedül nem bírja rászánni magát a mozgásra, annak ideális, ha csoportba jár. A csapatszellem nagy húzóerő, ha pedig 10 alkalmas bérletet veszünk, az anyagi befektetés is motivál. Az is jó, hogy az edző minden mozdulatunkat figyelemmel követheti, és korrigálhat, ha szükséges.

Az életmódváltás legfőbb titka

Tipp: Olyan oktatót válasszunk, akinek inspiráló a személyisége, akinek csoportmegtartó ereje is van, aki kellő hivatástudattal és felelősségérzettel rendelkezik. Mint Hidvégi Andrea mondja, az edző egy kiscsoportos órán szinte olyan szerepet tölt be, mint egy terapeuta. A mozdulatok egyenetlensége mögött olykor megsejti a lelki problémákat is, és a mozgás finom korrigálásával segít új egyensúlyt találni.

4. Csapatsport

Nem garantált, hogy tartós alakváltozást érhetünk el, ha hetente kétszer elmegyünk focizni vagy kosarazni, de az biztos, hogy nagyon jót tesz a közérzetünknek. Társaságban lehetünk, levezethetjük a stresszt, és sportolás közben tulajdonképpen játszhatunk is. Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos sportok – mint amilyen például a tenisz vagy a röplabda – egyoldalúan erősítenek, így hosszú távon akár kisebb deformitásokhoz is vezethetnek.

Tipp: Ha letettük a voksunkat egy sportág és egy csapat mellett, járjunk rendszeresen! Meglátjuk majd, hogy egyre többet bírunk, egyre jobbak leszünk!

5. Konditermi edzés

Vannak, akik a gépekre esküsznek: a kilókra, a méterekre, az ismétlésszámra. Az edzések során látványosan fejlődhet a testünk, de legyünk óvatosak: ha nem jó gyakorlatsort követünk, nem biztos, hogy éppen ott erősödünk, ahol szeretnénk, vagy onnan faragunk le, ahonnan szeretnénk, és akár túl is terhelhetjük magunkat.

Tipp: Kérjünk edzői segítséget! Mindenhol van egy teremedző, akitől kaphatunk egy edzéstervet: igaz, ez egy sematikus gyakorlatsor, mindenki ezt kapja. Ha a pénztárcánk megengedi, forduljunk személyi edzőhöz! Ő felméri az egészségi állapotunkat, a testalkatunkat, a teherbírásunkat, és személyre szabott edzéstervet állít össze! Elég 2-3 alkalommal vele együtt edzeni, utána már magunk is boldogulunk. Három hónap után érdemes ismét felkeresni őt, és újratervezni az edzésciklusokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend