Hirdetés
Árt a szívnek az ellenségeskedés

Árt a szívnek az ellenségeskedés

A dührohamok és az ellenséges hangulat az egészséges embereknél is fokozzák a szívinfarktus kockázatát, ám a koszorúérbetegek szívének különösen rosszat tesz. Műszeres vizsgálatok bizonyították, hogy dühöngés során az életveszélyes szívritmuszavarok gyakorisága is növekszik. Az erről szóló tanulmányt az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata közölte.

Hirdetés
Hirdetés

Aki a környezetéből folyamatosan felé áradó kellemetlenségeket túlságosan a szívére veszi, azt komolyan fenyegeti a koszorúér-betegség. Ezzel a kérdéssel a szívgyógyászat régóta foglalkozik: évtizedekkel ezelőtt leírtak egy olyan személyiségtípust, amelyikről azt gondolták, hogy szív- és érbetegség kifejlődésére fokozottan veszélyeztetett.

Az "A-típusú" személyiségnek két jellemzője van: az állandó időzavar, mert mindig többet vállal, mint amennyit képes ellátni, és a folyamatos, minden és mindenki irányába érzett, érvényesített ellenséges hangulat. Későbbi vizsgálatok arra utaltak, hogy emiatt igazán egészségtelen az ellenségeskedés.

Részletes vizsgálat

A düh, a harag és az ellenségeskedés szívhatásaival foglalkozó tanulmányokat Yoichi Chida és Andrew Steptoe gyűjtötte össze. A kutatók 21 olyan tanulmányt találtak, amelyek egészséges emberek haraggal, ellenségeskedéssel kapcsolatos adatait tartalmazták. A vizsgált személyek Ausztráliából, Ázsiából, Európából és Amerikából származtak.

Ugyanígy, a világ legkülönbözőbb országaiban éltek a koszorúérbetegek is, akikkel 18 másik dolgozat foglalkozott, és amelyet a két amerikai kutató ugyancsak beépített elemzésébe. A tudósok összesen csaknem 90 ezer ember adatainak értékelését végezték.

Veszélyes

A düh, az ellenséges reagálás az egészséges felnőttek esetében 19 százalékkal fokozta bizonyítható módon a szívroham és más, súlyos szívgyógyászati események előfordulását.

A koszorúér-betegségben szenvedők szívrohamkockázatát az ilyen viharos, ellenséges állapotok 24 százalékkal növelték.

Árt a szívnek az ellenségeskedés

Az egészséges férfiak szívének a düh, a gyűlölködés kifejezettebben ártott, mint a nőknek. Már kialakult koszorúér-betegségben ezek a tényezők a nők és a férfiak esetén hasonló mértékben érvényesültek.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend