Hirdetés
Arccal a hidegnek - Téli bőrápolás

Arccal a hidegnek - Téli bőrápolás

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…” Jön a tél, amikor fokozott figyelmet kell fordítanunk a bőrápolásra: a száraz, hideg idő és a szél könnyebben kiszáríthatja arc- és kézbőrünket. Különös odafigyelést igényel a problémás bőr.

Hirdetés
Hirdetés

A benti fűtés, a kinti száraz és hideg idő, valamint a kettő váltakozása egyikünk bőrének nem használ. Ráadásul bizonyos bőrbetegségek télen többnyire rosszabbodnak!

Atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz veleszületett hajlamon alapuló, családi halmozódást mutató ekcéma (bőrgyulladás). Mint több más bőrbetegségnek, az ekcémának is lehet lelki háttere: a stressz például általában rontja a tüneteket.

Arccal a hidegnek - Téli bőrápolás

Hullámzó lefolyást mutat, ám télen általában rosszabbodik. Leginkább gyermekkorban jellemző, de bármilyen életszakaszban kialakulhat. Tünetei a főleg a hajlatokban, a törzsön és az arcon jelentkező érdes, halványvörös, száraz foltok, amelyek viszkethetnek, változatosak lehetnek és megjelenésük életkori sajátosságokat is mutat.

Megfelelő bőrápolással megelőzhetjük a betegséget, sőt, az enyhébb ekcéma kezelhető is a gyakori hidratálással, elsősorban a patikákban kapható test-, arc- és kézápolók segítségével. A krémek könnyen használhatóak, színtelenek és szagtalanok. A krémezéssel járó érintés, simogatás lelkileg is jó hatással van a betegre.

Ha ez sem elég, forduljunk bőrgyógyászhoz! Jó tudni, hogy az UV-sugárzás jót tesz az ekcémás bőrnek, ezért ha van lehetőségünk rá, ne hagyjuk ki a mértékletes napozást.

Pikkelysömör

A pikkelysömör (pszoriázis) szintén egy genetikai hajlamon alapuló gyulladásos bőrbetegség. Bármilyen életkorban előfordulhat, különböző súlyossági fokon. Elsősorban a nyomásnak kitett területeken – a könyök és a térd bőrén –, a hajas fejbőrön jelentkező, enyhén kiemelkedő, hámló, vörös foltok jellemzik, amelyek viszkethetnek. Kiegészítő kezelésként érdemes ápoló-puhító készítményeket alkalmazni, ám ha már jelentkeztek a tünetek, forduljunk szakorvoshoz! Enyhébb esetben a megoldást receptköteles krémek jelenthetik, de segíthet a fénykezelés is, kiterjedtebb esetben pedig gyógyszeres terápia indokolt.

Seborrheás dermatitisz

A seborrheás dermatitisz olyan gyulladásos bőrbetegség, amely elsősorban az arc középvonalát, a mellkast, a hátat és – leggyakrabban – a hajas fejbőrt érinti, amit hámlás, viszketés, korpásodás jelez. Ez a betegség szintén télen rosszabbodik. Enyhébb esetben gyógyszertárban recept nélkül kapható gyógysamponok és krémek jelentik a megoldást, míg súlyosabb esetben jobb, ha bőrgyógyászhoz fordulunk.

Pattanásos bőrbetegségek

Tudjuk, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt a napfény jótékony a pattanásos bőrre nézve – ám ezt télen sajnos legtöbbször nélkülöznünk kell. A pattanásos bőr ezért télen fokozott ápolást igényel, s erre alkalmasak a patikában kapható lemosók és arckrémek. Amennyiben ezek nem bizonyulnak elég hatásosnak, kérjük bőrgyógyász segítségét, aki erősebb helyi kezelést vagy gyógyszeres terápiát fog javasolni. A bizonyos pattanásos betegségben alkalmazható gyógyszereket fényérzékenyítő hatásuk miatt elsősorban télen célszerű szedni.

A napi rutin

Ha egészségesek vagyunk, telente akkor is érdemes kissé változtatnunk a napi bőrápolási rutinunkon.

Fürdés helyett részesítsük előnyben a zuhanyzást, de az se történjen túlságosan meleg vízzel és túlságosan sokáig!
Válasszunk a patikákban kapható olajos vagy krémes tusfürdők közül, és soha ne mulasszuk el a testápoló használatát!
Térjünk át egy zsírosabb arckrémre! Akinek zsírosabb a bőre, válasszon olajmentes hidratáló krémet, a szárazabb bőrűek pedig táplálóbb, száraz bőrre való krémet.

Figyeljünk oda a gyerekek bőrének hidratálására is!

Fontos, hogy ne feledkezzünk el ezekről a teendőkről, hiszen a krémezés, az érintés, a simogatás olyan apró kényeztetés, ami mindenkinek jár, és különösen jólesik, amikor kint már tombolnak a mínuszok.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend