Anyukám tavaszi zöldséglevese - Egészségséfünk receptje
Számomra megunhatatlan, egészséges, finom, ezért az elsők között volt, amit megtanultam tőle.
Elkészítés: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 0,5 kg zöldborsó (hüvelyes)
- 1 csomag új sárgarépa
- 2 szál új gyökér
- 1 db új karalábé
- 4-5 szem kisebb újkrumpli
- 1 evőkanálnyi vaj
- só, bors
- 2-3 lestyánlevél
Vajgaluskához:
- 2 kiskanál puha vaj
- 1 db tojás
- só
- annyi liszt, amennyit felvesz, hogy közepes keménységű legyen
Első lépésként fejtsük ki a zöldborsót. Amikor még friss és zsenge a héja, ezt is fel tudjuk használni. Mossuk meg a héját és tegyük fel külön főni. Közben tisztítsuk meg a karalábét és az újkrumlit. A répát és a gyökeret, ha még vékony a héja, nem szükséges hámozni, elég megmosni. Vágjuk össze apró daragokra a hozzávalókat. A lábasba, amiben a levest szeretnénk készíteni, tegyünk bele a vajat, olvasszuk fel. Adjuk hozzá a borsóval összekevert zöldségeket, a lestyánlevelet, sót, kicsi vizet, hogy le ne égjen, és pároljuk majdnem készre. A már megfőtt borsóhüvely levével öntsük fel, ha szükséges adjunk hozzá még vizet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, forraljuk össze. Amikor forr, szaggassuk bele a vajgaluskát, melynek elkészítése a következő.
A puha vajat összekeverjük a tojással, sózzuk, és adjunk hozzá annyi lisztet, hogy közepes keménységű legyen. Nokedliszaggatóval, vagy kiskanállal is beleszaggathatjuk a levesbe. Pár percig hagyjuk még forrni, majd zárjuk le. Tálalásnál szórjuk meg aprított petrezselyemlevéllel.
Tipp: ha valaki fogyókúrázik, elhagyhatja a párolásnál a vajat, és a vajgaluskát is. Vagy ha ragaszkodik a galuiskához, akkor a fehér liszt helyett használjon szénhidrát csökkentett lisztet. Nem szükséges semmiféle ételízesítőt használni, a lestyán levele megadja a plusz ízt.
Jó tudni: A zöldségeknek általában alacsony a kalória és magas a rosttartalma. A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerep jut a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez.
Tápérték: (100 g)
|
Zöldborsó |
Sárgarépa |
Karalábé |
Újkrumpli |
Energia |
90 kcal |
40 kcal |
39 kcal |
94 kcal |
Fehérje |
7,0 g |
1,2 g |
2,1 g |
2,5 |
Zsír |
0,4 g |
0,2 g |
0,2 g |
0,2 |
Szénhidrát |
14 g |
8,1 g |
6,9 g |
2,1 |
Rost |
2,7 g |
1,0 g |
1,4 |