Hirdetés
Allergia, az úri betegség

Allergia, az úri betegség

Az allergia szó jelentése: megváltozott működés. Allergiáról beszélünk, ha az immunrendszerünk betegséget nem okozó hatásra is indokolatlanul hevesen reagál. Hogy mindez mivel jár, azzal sajnos egyre többen tisztában vagyunk: sokaknak a tavasz érkezését is az orra jelzi.

Hirdetés
Hirdetés

Az allergia kialakulása genetikai és környezeti tényezőktől is függ. Az öröklött adottságok ellen nem sokat tehetünk: ha az egyik szülő allergiás, 30 százalék az esélye annak, hogy a gyermek is az lesz, míg ha mindkét szülő allergiás, akkor már 80 százalék ennek a valószínűsége.

Túlzott tisztaság?

- Ami a környezeti hatásokat illeti, minden jel arra utal, hogy a túl steril környezet, a túlzott tisztaság nem segíti a betegség elkerülését - mondja dr. Balogh Katalin allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergia Központ munkatársa. - Az immunrenszer védekezést segítő T-sejtjei között kényes az egyensúly. Az 1-es típusú sejtek a fertőzések ellen védenek, míg a 2-es típusúak az allergiás betegségek kialakulását segítik elő. Ha az egyik megerősödik, elnyomja a másikat. Több érdekes vizsgálat is ezt az elméletet, az úgynevezett higiéne-hipotézist támasztja alá. Néhány éve több ezer egyetemistát kérdeztek meg arról, egyéves kora előtt volt-e a családnak kutyája vagy macskája. Kiderült, hogy akik igennel válaszoltak, azokat később jobban elkerülték a légúti megbetegedések. Az újraegyesítés utáni Németországban végzett vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy a nyugati, fejlettebb országrészben magasabb az allergiás betegségek rátája - holott ugyanarról a népről, ugyanarról a genetikai állományról van szó. Világtendencia, hogy a jóléti államokban több az allergiás beteg. Magyarországon a lakosság egyharmada szenved allergiától, míg tőlünk nyugatabbra átlagosan minden második ember. Ezért is nevezi a köznyelv az allergiát úri betegségnek.

Az allergiának több fajtája lehet. A pollenallergiák a megfázásra emlékeztető tüneteket váltják ki: viszket és bedugul, vagy éppen folyik az orrunk, kipirosodik a bőrünk, viszket a garatunk és a szemünk, könnyezünk. Az ételallergiák bőrtüneteket, bélrendszeri problémákat, duzzanatot, irritációt, emésztési zavarokat, hasmenést okozhatnak. A kontaktallergiák pedig bőrgyulladáshoz, ödémához vezethetnek. Akinek hajlama van rá, annál valószínű, hogy többféle formában is meg fog jelenni a betegség. Az úgynevezett allergiás menetelés a betegség sajátos kialakulására utal: kezdetben jellemzően a bőr- vagy az ételallergia jelenik meg, majd később többnyire légúti tünetek is jelentkeznek. Az allergia többszervi betegség - hangsúlyozza dr. Balogh Katalin -, az egész szervezetet érinti!

Kereszt

A pollenallergiákat illetően korábban úgy tudtuk, hogy a március-április a nyír, a mogyoró és az éger szezonja, míg a kőris-, a fűz- és a nyárfa májusban virágzik. A pázsitfüvek pollenjeitől áprilistól június végéig kell óvakodnunk. Nyár elején a gabonafélék, nyár végén és ősz elején pedig a gyomok (parlagfű, fekete üröm) lehetnek %u201Eveszélyesek". Ám mára ez a pollennaptár a klímaváltozás miatt eltolódott, és évről évre másként alakul. Szakértőnk javaslata szerint hasznos, ha figyelemmel követjük az ÁNTSZ naprakész jelentéseit. Sajnos a pollenallergiások mintegy 3-4 százalékát még a keresztallergia is sújthatja. Egyes allergének szerkezete hasonlít egymásra - például rokon növényfajok esetében. A szervezet pedig a hasonló allergénekre hasonló választ ad. Ez a keresztreakció, amely egyes pollenek és bizonyos élelmiszerek között is felléphet. A nyírfára allergiás embereknek például érdemes elkerülniük a mogyorót, a cseresznyét, a köményt, a kaprot, az őszibarackot és az almát. Akiknek a fekete üröm az "ellenségük", azok lehetőleg ne fogyasszanak zellert, répát és bizonyos fűszereket. A parlagfű-allergiások pedig legyenek óvatosak a sárga- és a görögdinnyével, a paradicsommal, az uborkárval és a banánnal. Ám ha rejtett élelmiszerről - például szójáról - vagy élelmiszeradalékokról - például nátriumglutamátról - van szó, még nehezebb rájönni, mi válthatta ki a tüneteket.

A rendelőben

Ha az allergiára jellemző tünetektől szenvedünk, érdemes minél hamarabb felkeresni az orvost. A tünetektől függően fordulhatunk gasztroenterológushoz, szemészhez, bőrgyógyászhoz, pulmonológushoz vagy fül-orr-gégészhez, de - beutalóval - allergológushoz is. - Ha a páciens először jár nálunk, először is felvesszük a pontos kórelőzményt - mondja dr. Balogh Katalin. - Azt szokták mondani, a jó anamnézis fél diagnózis, de a mi szakmánkban inkább háromnegyed! A kikérdezés után allergiavizsgálatot végzünk. Ez történhet alkaros bőrteszttel, vérrvizsgálattal (ha előbbinek akadálya van), laboratóriumi vizsgálattal, illetve tapaszteszttel (a beteg hátán). Az alkaron végzett teszt nagyon gyorsan, 15-20 perc múlva eredéményt hoz, a tapasz által kiváltott reakció 30-40 percen belül, de akár a második, a harmadik vagy a negyedik napon is érkezhet. A fogászati tesztek egy hét vagy tíz nap múlva mutatnak eredményt. Az orvos a kórelőzmény és a vizsgálati eredmény tükrében felállítja a diagnózist, majd meghatározza a kezelést. - Nagyon fontosnak tartom a beteg felvilágosítását: legyen tisztában azzal, mivel jár a betegsége, mit tehet a tünetek enyhítése érdekében! - hangsúlyozza dr. Balogh Katalin.

Az allergiának többféle terápiája létezik, de sajnos ezek egyike sem szünteti meg a kiváltó okot, csak a tüneteket.

 • Az akupunktúra a szakma által is elismerten hatásos, még szezon előtt kell elvégezni.

 • Az UV-fénnyel végzett fényterápiát akkor kell alkalmazni, amikor már megjelentek a tünetek.

 • Ha másra nincs lehetőség, a sós mosogatás is hatékony.

 • A gyógyszerek között is ki-ki megtalálhatja azt, amelyik számára beválik.

 • Jelenleg egyetlen "végleges" megoldást ismerünk: az immunterápiát. Ám ez csak azoknál a "szerencsésebb" allergiásoknál alkalmazható, akik szervezete csak egy vagy két növény pollenjeire reagál érzékenyen ( ők alkotják a kisebbséget). A 3-5 évig tartó kezelés során fokozatosan hozzászoktatjuk az immunrendszert az egyre nagyobb dózisban adagolt pollenkoncentrációhoz, így az allergia megszűnik.

Amit megtehetünk

Ha már tudjuk, hogy melyik növény pollenjeire vagyunk allergiásak, néhány aprósággal megkönnyíthetjük a helyzetünket:

 • Tájékozódjunk virágzása idejéről, és vegyük figyelembe azt a nyaralás vagy a szabadtéri programok tervezésénél.

 • Ha elkerülhetetlen a szabadban való tartózkodás, használjunk pollenszűrő arcmaszkot.

 • Autózzunk csukott ablak mellett. Nem árt, ha a légkondicionálóban pollenszűrő is van.

 • A hajunkat (a férfiak a szakállukat, a bajuszukat is!) mossuk meg lefekvés előtt!

 • Az ágyneműt "szezonban" ne a szabadban szellőztessük. Ha mégis, válasszuk a kora reggeli órákat!

 • Vegyük figyelembe, hogy a dohányzás kiválthatja és súlyosbíthatja az allergia tüneteit!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend