Hirdetés

A vér: élet

A vér, a vérkeringés elengedhetetlen az életben maradáshoz. Már az őseink is megfigyelték, hogy akinek elfolyik a vére, annak lezárul az élete.

Hirdetés
Hirdetés

A vér legfontosabb funkciói a szállítás és az információközvetítés. Oxigénnel látja el a sejteket, hogy aztán onnan visszaszállítsa a szén-dioxidot. Tápanyagokat visz a gyomor-bélrendszerből a sejtekhez, onnan pedig salakanyagokat közvetít a kiválasztást végző szervekhez. Létfontosságú, a sejtek működését szabályozó hormonokat, hormonszerű anyagokat, ásványi anyagokat és fehérjéket is szállít.

- A vérnek lényeges jelző szerepe is van, az egészségi állapotunkat felmérő vizsgálatok során a szükséges adatokat például a vérből vett mintából állapítják meg - mondja dr. Kalász László hematológus, transzfuziológus, az Országos Vérellátó Szolgálat régióigazgató főorvosa. - Arról nem is beszélve, hogy ha a vér kikerül az érpályából, azaz vérzés lép fel, az komoly figyelmeztetés: baj van! Ha vérzünk, működésbe lép a véralvadás, ami valóságos biológiai csoda: a vér az érrendszeren belül folyékony marad, ám amint kikerül az érpályából, megalvad, hogy így vegye elejét a további vérvesztésnek.

Egyedi a vérünk

A vér a csontvelőben képződik. Legfontosabb alkotórészei a sejtes elemek, azaz a trombociták (vérlemezkék), eritrociták (vörösvérsejtek), a granulociták és limfociták (fehérvérsejtek), illetve a plazma és a benne szállított anyagok. Nagyon kényes az egyensúly a vérsejtképződés és a vérsejtpusztulás (azaz -elhasználódás) között. Már egészen kicsi eltérés is komoly hiányállapotokhoz, esetleg rosszindulatú elváltozásokhoz vezethet. Ezért van nagy jelentősége a véradásnak, hogy korszerű transzfúziós terápiával pótolni lehessen a hiányzó véralkotó részt. - Amikor vérátömlesztésről beszélünk, elsősorban a vörösvérsejtek transzfúziójára gondolunk - magyarázza a főorvos. - Átlagos testsúly esetén mintegy 5 liter vérünk van. Ha ebből egy egységnyit, azaz az összmennyiség kevesebb mint egytizedét elveszítjük, azt a szervezet a tartalékok mozgósításával még könnyen kompenzálja. Pótlásra általában akkor van szükség, ha a vérveszteség több mint két egységnyi. A transzfúziónak fontos szabályai vannak, aminek elsősorban az az oka, hogy a vérünk egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Kevesen tudják, hogy több mint 500-féle vércsoport-tulajdonságot öröklünk a szüleinktől: ezek éppúgy képesek megkülönböztetni bennünket egymástól, mint az ujjlenyomatunk! A legfontosabb tulajdonságokat persze a köztudatban is élő A-B-0-vércsoportrendszer és az ezen belüli RH-pozitivitás-negativitás jelenti. Ezek meghatározása elegendő - de feltétlenül szükséges! - a vérátömlesztéshez. Mindenkit elsősorban a saját vércsoportjának megfelelő vérrel kell transzfundálni! (A 0-s mint általánosan adható vér transzfúziója csak szükségmegoldás!)

Elegendő vér

A vércsoportok különböző gyakorisággal fordulnak elő. A magyarországi populáció 32 százaléka 0-s, 42 százaléka A-s, 18 százaléka B-s, 8 százaléka pedig AB-s. Valamennyi vércsoporton belül 15 százalék az RH negatívok aránya. Ebből adódik, hogy az AB negatív a legritkább vércsoport: a lakosság 1,2 százalékát jellemzi. Az ilyen vércsoport-tulajdonsággal bíró ember különösen értékes véradó! - Nemzetközi adatok alapján azt mondhatjuk, hogy ha a lakosság 5 százaléka rendszeresen ad vért, akkor elegendő vér áll rendelkezésre - mondja dr. Kalász László. - Hazánk megfelel ennek a kritériumnak, hiszen évente 490 és 510 ezer között mozog a véradások száma. Egy másik szempont azt veszi alapul, hogy a betegek kezelésére általában munkanaponként 1200-1500 egység vörösvérsejt-koncentrátumot használnak fel. Mi akkor vagyunk nyugodtak, ha 4-5 napnyi tartalékkal rendelkezünk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend