Hirdetés
A vékonyak fogyókúráznának inkább

A vékonyak fogyókúráznának inkább

A legtöbb normális testsúlyú nő vágya a vékonyabb testalkat, a vékony nők fele elégedett súlyával, másik fele pedig szeretne még soványabb lenni. Eközben a legtöbb túlsúlyos nő nem akar annyival vékonyabb lenni, amivel elérhetné az egészséges határértéket - állapította meg nemrég egy amerikai tanulmány.

Hirdetés
Hirdetés

Az úgynevezett Cornell tanulmány szerint, melyet az Eating Behaviors magazinban publikáltak, a kövér férfiak 78 %-a szeretne lefogyni, de majdnem kétharmada (59 %) még az áhított testsúllyal is elhízottnak számítana.

A vékonyak fogyókúráznának inkább

Az amerikai lakosság több mint 60 %-a túlsúlyos vagy kórosan elhízott. "Mivel nem ütik meg a médiában, a hirdetésekben társadalmilag ideálisnak propagált testsúlyt, gyakran diszkriminálják őket az iskolákban, munkahelyeken, és lustának bélyegzik meg őket, vagy olyanoknak, akik nem rendelkeznek kellő önfegyelemmel, illetve motiválatlanok" - mondja Lori Neighbors, a Wisconsin Egyetem táplálkozástudományi orvosprofesszora, a kutatás vezetője, valamint kollégája, Jeffrey Sobal, a Cornell Főiskola Ember Ökológia professzora.

A Cornell tanulmányban összevetették a megállapított testsúlyt az elérni kívánt testsúllyal, és az alábbi következtetéseket vonták le:

  • A férfiak és nők átlagosan 3,6 kg-mal szeretnének soványabbak lenni, bár a nők elégedetlenebbek ezen a téren. A férfiak közül egyesek fogyni szeretnének, míg mások hízni.

  • A legtöbb normál testsúlyú nő szeretne vékonyabb lenni, és így még mindig normál testsúlyúak maradnának, 10 %-uk azonban olyan testsúlyra vágyik, amelyet a szakértők soványnak tartanak.

  • A sovány nők fele szeretne súlyánál maradni, vagy tovább fogyni, annak ellenére, hogy a szakértők szerint már induló testsúlyuk is egészségtelenül alacsony.

  • A túlsúlyos nők kevésbé akarnak fogyni, a fogyásra gondolóknak körülbelül a fele, ha elérné is a vágyott testsúlyt, még mindig elhízottnak számítana.

A tanulmány szerint az idealizált testsúly és forma nem felel meg a szakértők szerint egészségesnek mondott határértékeknek (vagy kevesebb, vagy több annál).

A kutatást az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet támogatta.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend