Hirdetés
A vasbevitel fokozhatja a cukorbetegek szívbetegségének kockázatát

A vasbevitel fokozhatja a cukorbetegek szívbetegségének kockázatát

A vöröshúsok és olyan vasban gazdag táplálékok, mint például a csirkemáj, kagylók, osztriga fogyasztása cukorbetegeknél növelheti a szívbetegségek előfordulásának arányát - olvasható a Diabetes Care-ben.

Hirdetés
Hirdetés

"Célszerű lenne a diabétesz 2-es típusában szenvedők táplálkozásában korlátozni a szerves vas és a vöröshús mennyiségét."- nyilatkozta Dr Lu Qi, a kutatás vezetője.

Dr.Qi és kollégái azt tapasztalták, hogy a cukorbetegséggel összefüggő metabolikus eltérések súlyosbíthatják az emelkedett vas-szint szívre gyakorolt károsító hatását. "Keveset tudunk azonban arról, hogy a vas szedése önmagában emeli -e a szívbetegség fellépésének veszélyét."- tette hozzá Dr. Qi.

A vizsgálatokban 6161 nő vett részt, akiknél a diabétesz 2-es típusát már előzőleg diagnosztizálták. A nyomonkövetési időszakban, 1980 és 2000 között, 550 új szív-megbetegedést dokumentáltak. Megállapították, hogy az életkor valamint a testsúly függvényében a szerves vas és vöröshúsfélék fogyasztása emelte a szívbetegségek megjelenésének kockázatát. 50 százalékkal magasabb volt a szívbetegség rizikója azoknak a nőknek a körében, akik a legnagyobb mennyiségben juttattak szervezetükbe szerves vasat és vöröshúsokat. Közülük is a posztmenopauzális-periódusban lévők voltak a leginkább veszélyeztetve.

A kutatók rámutattak arra, hogy a kísérlet felépítéséből adódóan nem jelenthető ki egyértelműen az, hogy a magas szerves vas bevitel szívbetegséget idéz elő, csupán az, hogy összefüggésbe hozható vele. A kutatók megjegyezték, hogy a szerves vasban gazdag táplálékok mennyiségének visszaszorítása kedvezően hathat a cukorbetegek egészségére is.

Forrás: Cukorbeteg Élet magazin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend