Hirdetés
A változás kora

A változás kora

A magyar nők általában negyvenöt és ötvenéves koruk között lépnek a változókorba, amely évekig, de akár tíz évig is húzódó folyamat.

Hirdetés
Hirdetés

Ebben az időszakban nagy élettani változások zajlanak a szervezetben. A havi vérzés rendszertelenebbé és gyengébbé válik, elmarad a peteleválás, és csökken, majd megszűnik a petefészek hormontermelése. Menopauzának nevezzük az utolsó menstruáció időpontját, ha azt már 6 hónapja nem követte ovuláció által kiváltott vérzés. A kísérőtünetek összességét klimaxnak hívjuk.

A klimax szó görög eredetű, és a változás kritikus voltára utal. Talán szerencsésebb lenne a változás kora kifejezést használni, hiszen az nem biztos, hogy panaszokkal jár. Ám el kell ismerni, hogy a termékeny életszakaszból kilépő nők többsége kellemetlen fizikai és lelki tünetektől szenved.

A legtöbb nő nappali és éjszakai izzadásra és alvászavarokra panaszkodik. Gyakrabban jelentkezik vizelési inger. A mell veszít zsírszövetéből. A libidó általában csökken - fizikai és lelki okokból is. Csontritkulás következhet be, és a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata is nagyobb. Gyakori a depresszió, a félelemérzés, a szapora szívdobogás, a szédülés, a bőrpír és a végtagok duzzadása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend