Hirdetés
A tudatos fogyás aktív programja

A tudatos fogyás aktív programja

Kényelmes életvitel, egyre kevesebb mozgás, szénhidrátokban, zsírokban gazdag ételek. Mindezek egyenes következménye a túlsúly, az elhízás, esztétikai, majd egészségügyi problémák. A megoldás: fogyókúra. Viszonylag egyszerű képletnek tűnhet, ám az érintettek számára közel sem az, annak ellenére, hogy lépten-nyomon "csodaszereket" ajánlanak számukra. Ezek, valamint a különféle ismert és divatos módszerek gyakran csak rövid távú sikert eredményeznek, nem pedig tartós súlycsökkenést.

Hirdetés
Hirdetés

Ehhez az is hozzájárul, hogy a fogyókúra ténylegesen "kúraszerű", vagyis nem vezet tartós életmódváltáshoz, nem állandósulnak azok az új és egészséges szokások, melyek garantálnák az ideális súly megtartását, és kiküszöbölnék a jojo effektust. A Szinapszis közvélemény-kutató cég által elkészített reprezentatív felmérés szerint az érintettek a korábban átélt "kudarcok" miatt csalódottá válnak és inkább együtt élnek súlyproblémáikkal, mintsem szakember segítségét kérjék és megoldják azt. Ezért, értük alakult meg a Tudatos Fogyás Fóruma, egy olyan szakértői csoport, amely tenni kíván a világméretűvé vált probléma megoldásáért.

Az elhízás - a dohányzás után - a második legfontosabb rizikófaktor a koszorúér betegségek kialakulásában.

A magyarországi adatok alapján jelenleg 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra a túlsúlyos embereké. Szakértők véleménye szerint, ha a túlsúlyos lakosok nem tesznek problémájuk ellen, 5 éven belül már az elhízott státuszúak közé fognak tartozni. A felmérés eredményei szerint a túlsúlyban érintettek 52,7 %-a nő. Ezek a számok és a Szinapszis reprezentatív felmérésének eredményei cselekvésre ösztönözték a szakembereket.

A súlyproblémával küzdők hatékony segítéséért és az orvos szakmai körök, valamint a társadalmi szervezetek közti párbeszéd megindításáért alakult meg a Tudatos Fogyás Fóruma, melynek tagjai: Dr. Pados Gyula c. egyetemi docens, az orvostudományok kandidátusa, profilvezető főorvos, Szent Imre Kórház; Dr. Ágoston Gabriella pszichiáter, klinikai farmakológus; Dr. Torzsa Péter családorvos, egyetemi tanársegéd, Semmelweis Egyetem, Családorvosi Tanszék; Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke és Dr. Asbótné Thorma Judit, a Magyar Nők Szövetségének elnöke.

A Szinapszis által készített felmérés, mely több mint 500 érintettet kérdezett meg, pontosan azokra az okokra kíván rávilágítani, melyek a testsúlycsökkentő módszerek (fogyókúrák) 96%-os eredménytelenségét okozzák. Az eredmények szerint tehát mindössze a megkérdezettek 4%-ának sikerül hosszú távon, tartósan megváltoztatni az életmódját.

A tudatos fogyás aktív programjaA sikertelenség egyik tényezője, hogy a válaszadók 95 %-a fogyókúrában gondolkodik. Az általuk alkalmazott időszakos kúra pedig nem alkalmas arra, hogy tartós és tartható eredményt hozzon, így fennáll a jojóeffektus veszélye is. A fogyni vágyók többsége megtapasztalja, hogy ha rövid ideig tartó drasztikus ételmegvonás után visszatér régi étkezési szokásaihoz, gyakran több lesz a súlya, mint a fogyókúra előtt. Ez azért következik be, mert a csökkentett energiabevitel miatt lelassul az anyagcsere, így a szervezet kevesebbel is beéri, a kúra után pedig a megemelt kalóriabevitel következtében könnyebben lerakódnak a zsírpárnák.

A másik tényező, hogy a megkérdezettek szívesebben választják az ismerősük, barátaik által javasolt módszereket (50,6 %). Ezekről azonban egyáltalán nem tájékozódnak, és természetesen gyors, látványos sikert remélnek. A válaszadók 36,6 %-a magazinok, újságokban olvasott hirdetések alapján választ, 12,8 % patikákban kapható magazinokból tájékozódik. Háziorvoshoz csupán 12 %-uk, szakorvoshoz pedig még ennél is kevesebb, 7,4 %-uk fordul.

A súlyfelesleg a megkérdezettek 61,8 %-ának öltözködés szempontjából jelent problémát, míg a túlsúly következtében fellépő betegségek miatt csak a válaszadók egyharmada aggódik. Az érintettek szempontjából azonban nem az a legfontosabb, hogy esztétikai vagy egészségügyi okok miatt diétáznak, illetve váltanak életmódot, hanem a sikeres kimenetel.

A lényeg, hogy a fogyni vágyók lássák maguk előtt a célt, és legyen megfelelő kontrollszemély, aki segíti őket. Ha valaki - akár a háziorvos, dietetikus, szakorvos, pszichológus - mellettük áll, és segít a nehézségek leküzdéséban, akkor nagyobb eséllyel lesz sikeresebb a súlycsökkentés. Nagy veszélyt jelent az állandó stressz jelenléte is a fogyókúra során, mert ennek leküzdésére az érintettek hajlamosak önmagukat étellel jutalmazni. Mivel ez újabb túlsúlyhoz vezet, és szégyenérzetet generál, egyetlen örömforrásként újra az evéshez fordulnak. Így végül képtelenek lesznek "kikeveredni" az evés "bűvköréből".

A kutatás arra is rávilágított, hogy a fogyókúrák során a legnagyobb problémát a kitartás, az állandó éhségérzet és az édesség, illetve a szénhidrát megvonása jelenti. 83 % próbálkozott már a táplálkozási szokások megváltoztatásával, a nagy többség pedig a rendszeres sportot is beiktatta életvitelébe, mégsem érte el a kívánt hatást. Mindenki kiszámítható, tartós és már a kezdeteknél eredményt hozó módszert szeretne. Érdemes mérlegelni, hogy minél hosszabb idő alatt fogyunk le, annál könnyebben tudjuk megtartani ideális súlyunkat hosszútávon. Ez csak életmódváltással oldható meg. A kedvező változások első két alappillére a diéta és a mozgás. A diéta semmiképpen nem jelenthet egyet a drasztikus ételmegvonással. Nem bizonyos ételcsoportokat kell kiiktatni étkezésünkből, hanem tudatos ételbevitelre kell törekednünk. A mozgás esetében is segíthetnek az egyszerű dolgok, már napi 30 perc séta is sokat jelent.

Mivel az életmódváltás (diéta és mozgás kombinálása) csak az esetek 4%-ban valósul meg tartósan a személyes nehézségek miatt, megoldást jelenthet a harmadik pillérként javasolt gyógyszeres terápia.

Dr. Pados Gyula kiemelte, hogy a gyógyszeres terápia képes arra, hogy megadja a fogyókúra kezdő löketét, segítse a kitartást, és sikerélményt garantáljon, vagyis átsegítse a fogyni vágyókat a holtpontokon és a kísértéseken. A gyógyszer szedése közbeni időszakot érdemes arra használni, hogy az életmódunkat átállítsuk, azaz megszokjuk a kisebb ételadagokat és a rendszeres mozgást. Ha belegondolunk, hogy a fogyni vágyók 82%-a már túl van 5-6 csodakúrán és nem ért el hosszútávú eredményt, akkor mindenképpen megfontolandó a gyógyszeres terápia.

Az érintettek nagy része elmondta, hogy kontrollra, illetve (lelki) segítségre is szüksége lenne, hogy meg tudja valósítani az életmódváltását. Ez az a negyedik pillér a sikeres testsúlycsökkentéshez, mely akár háziorvosi szinten is megvalósulhat, hiszen ők jól ismerik a pácienseiket, azok állapotát, szükségleteit. A megkérdezettek 65%-a látja úgy, hogy az orvosnak tanácsadó, felvilágosító szerepe lehet a sikeres súlycsökkentés érdekében.

A felmérés eredményeit figyelembe véve született meg az a tájékoztató csomag, amely a fogyni vágyók információhoz jutását, valamint a háziorvosok munkáját hivatott segíteni. Ez a kiadvány a sikeres, hosszútávú életmódváltás pilléreiről tájékoztat. Nem csodamódszert ajánl, nem kecsegtet elérhetetlen célokkal. Konkrét és egyszerűen betartható tanácsokkal szolgál a diétával, mozgással, valamint a gyógyszeres terápiával kapcsolatban. A tájékoztató csomag a háziorvosokon keresztül érhető el, további tájékoztatás pedig a "könnyenfogyok" weboldalon található.

A Tudatos Fogyás Fórumának szakemberei arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az eredményes fogyókúra, azaz az érintett optimális testsúlyának elérése és annak megtartása komplex kérdés. Így elkerülhetők a csalódások és talán nem csak 4%-nak sikerül hosszú távon elérni a kitűzött célt...

Forrás: Sudler&Hennessey

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó gyógynövények
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend