Hirdetés
A tökéletes bolognai spagetti - Egészségséfünk receptje

A tökéletes bolognai spagetti - Egészségséfünk receptje

Szinte nem is ismerek olyan családot, ahol ne lenne rajta ez az étel a menün. A különbségek maximum abból adódnak, hogy milyen húsból vagy tésztából készítik, por alapot vagy igazi szósz használnak. Egy ideig én is használtam a por alapot, de csak addig, amíg meg nem tudtam a „titkos” receptet. Azóta inkább kicsivel több időt fordítok rá, magam készítem a szószt, de megéri.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 doboz hámozott egész paradicsom
  • 1 doboz kb. fél liter (üvegest is lehet kani) paradicsompüré
  • só, bors, bazsalikom, oregano
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 kiskanál cukor
  • olíva olaj
  • 500 g-os durumtészta
  • reszelt parmezán

A tökéletes bolognai spagetti - Egészségséfünk receptje

Feltesszük a vizet főni, ha forr, kifőzzük a tésztát. Én úgy szoktam, hogy amikor forr, beleteszem a tésztát, megvárom míg újra felforr, megkeverem, lefedem, és leveszem a tűzről. Kb. 15-20 perc alatt megpuhul a tészta, az idő a tészta fajtájától is függ. Közben elkészítem a szószt. Az olíva olajon megdinsztelem a hagymát, majd rádobom a húst és megpirítom, hogy fehér legyen. Közben a hámozott paradicsomot beleteszem egy edénybe, és botturmixszal összeturmixszolom. Hozzákeverem a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, a sót, borsot, kb. 1 teáskanál bazsalikomot, 1 teáskanál oreganót, cukrot.  Ezt ráöntöm a darált húsra, még kb. 1 dl vizet adok hozzá, és közepes lángon puhára főzöm fedő alatt. Közben leszűröm a tésztát. Tálaláskor a tészta tetejére halmozok a szószból, és megszórom parmezánnal.

Tipp! A tészta főzővizébe tegyünk egy kis olajat, akkor nem ragad össze. Bármilyen tésztához jó, érdemes a szósz receptjét megjegyezni, mert ez a lasagne alapjai is. Ha van friss bazsalikomunk vagy oreganónk, akkor használjuk azt.

Jó tudni! A hiedelemmel ellentétben az olasz tésztaételek - főleg ez - nem hízlalnak. Ennek egyik oka, hogy olíva olajat használnak, másrészt pedig a durumtészta. Aki mégis nagyon szeretne figyelni az alakjára, vagy cukorbeteg, használjon szénhidrát csökkentett tésztát, illetve inkább délben egyen belőle és ne este, akkor is mértékkel.

Tápérték: (100 g)

 

Sertés comb

Paradicsompüré

Paradicsom

Durum tészta főtt

Energia

245 kcal

38 kcal

18 kcal

158 kcal

Fejérje

17,4 g

1,6 g

0,8 g

6,0 g

Zsír

18,9 g

0,2 g

0,2 g

1,0 g

Szénhidrát

0 g

8,9 g

3,8 g

31 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend