Hirdetés
A tejcukor-érzékenység

A tejcukor-érzékenység

A laktózintolerancia, azaz a tejcukor-érzékenység egy enzimhiányos vagy csökkent enzimműködéses állapot, mely egyre több embert érint. Egy korábbi magyarországi felmérés azt mutatja, hogy nálunk a laktóz érzékenyek aránya 15-30 százalék között van. Mivel a panaszok súlyossága között jelentős eltérés mutatkozik, sokan nem is tudnak a problémáról.

Hirdetés
Hirdetés

A tejcukor egy olyan kettős cukormolekula, ami az ember számára ebben a formában használhatatlan. Ha azonban a vékonybél kezdeti szakaszán a tejcukor bontó enzim (laktáz) alkotóira bontja, hasznos energiaforrás, glukóz (szőlőcukor) molekula szabadul fel belőle.

A tejcukor-érzékenység a tejcukor lebontásának elégtelensége, amelynek következtében a vékonybél alsó szakaszába, majd a vastagbélbe laktóz kerül. Az ozmotikus viszonyok és a baktériális környezet megváltozása hasmenést, puffadást, bélkorgásokat, görcsöt, és hasi fájdalmat okoz.

Átmenetileg csaknem minden embernél előfordul élete folyamán - például - bélfertőzés, vagy hosszan tartó antibiotikus kúra után, ám a kiváltó ok megszűnte után a kellemetlen állapot akár magától rendeződhet.

A tejcukor-érzékenységAz ember az egyetlen az élőlények között, aki csecsemőkoron túl is megőrzi tejcukorbontó képességét. Ennek jelentősége a szoptatás időszakában a legnagyobb, hiszen a kicsik csak a tejcukrot tudják megemészteni. Ez a képesség aztán - az életkor előrehaladtával - csökken, s egy idő után meg is szűnhet. Az enzimműködés leállásának gyakoriságában nagy különbségek mutatkoznak a világ népei között.

Feltételezések szerint a laktázaktivitás azoknál a népeknél maradt meg felnőttkorra is, akiknek étrendjében rendszeresen szerepel a tej. Ott a legkisebb a laktázhiány előfordulása, ahol több ezer éve fogyasztják a tejet. Az sem eldöntött kérdés, hogy melyik a természetes állapot: a laktázaktivitás fennmaradása vagy a hiánya.

Panaszok, tünetek

A panaszok bizonyos mennyiségű tejcukor bevitele, vagy tejcukortartalmú étel elfogyasztása után rövidebb-hosszabb idő eltelte után, általában fél -egy óra múlva jelentkeznek. A tejfogyasztás és a tünetek jelentkezése közötti kapcsolatot felismerve a laktózérzékenyek egy része nem szívesen iszik tejet, %u201Enem szereti", hiszen fogyasztása hányingert válthat ki, hasi fájdalmat, a has feszülését, puffadást okoz. A görcsös hasi fájdalom mellett hangos, korgó bélhangokat, bélzuborgást észlelnek, érezhetővé válik a belek mozgása, és a hasmenésen kívül a bélgázosság miatt még gyomor- és bélgázképződés is nehezíti a helyzetet. A széklet híg, habos, savanyú szagú, s nem ritka, hogy a végbél körül csípő érzést vált ki. A képződő gázok egy része felszívódik, más része szél formájában a végbélen át távozik. A felszívódó hidrogéngáz a kilégzett levegőbe kerül és diagnosztikus jelentősége van.

Előfordul, hogy valakinek nem a tejtől, hanem a tejcukrot tartalmazó (pl. konzervipari termék) készítménytől van erős puffadásos panasza, s ezt emésztést segítő enzimkészítmény bevételével kívánja csökkenteni, ami nem segít. Ilyenkor érdemes utánajárni, nem a tejcukor elégtelen emésztése áll-e a háttérben!

A tejcukor-érzékenység


A tejcukor-érzékenység megjelenési formái

A tejcukor-felszívódási zavar hamarabb kialakulhat, mint a többi cukoré, mert a tejcukor bontása csak a vékonybél rövidebb szakaszán történik, míg a többi kettőscukor bontása nagyobb felületen, a vékonybél teljes hosszán végbemehet. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a kettős cukrokat hasító enzimek közül a laktázenzim aktivitása egészséges egyénekben is alacsonyabb, mint a többié, és a legsérülékenyebb. Már enyhe hasmenés kapcsán bekövetkező bélnyálkahártya-károsodás is átmenetileg csökkentheti az enzim aktivitását.

Szerzett, vagy másodlagos

Igen gyakori klinikai probléma. Bármely életkorban előfordulhat. Leggyakrabban baktériumok, vírusok és paraziták okozta bélfertőzések, krónikus gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, tejfehérje-allergia, immunhiányos állapotok, gyógyszeres terápia, sugárkezelés és sebészeti beavatkozások kapcsán alakul ki.

A laktáz enzim időszakos pótlásával, ezzel a természetes környezet helyreállításával a bélbolyhok regenerálódnak, működésük -így az enzim termelődése- részlegesen vagy teljesen visszaállhat.


Elsődleges, veleszületett

Rendkívül ritka, öröklődő elváltozás. Már a születéskor hiányzik a tejcukorbontó enzim. A táplálás megkezdése után hamar súlyos tünetek jelentkeznek az újszülöttnél.

Diétás étrend betartása, vagy az enzim étkezésekkor történő pótlása szükséges.

Elsődleges, felnőtt típusú

Ezeknél az egyéneknél a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-5 éves kor után fokozatosan csökkenni kezd, majd megszűnik. Az enzimhiány tünetei általában idősebb gyermekeken, illetve felnőttkorban jelentkeznek.

A bontó laktáz enzim aktivitásának megfelelő diéta és/vagy enzimpótlás szükséges.

Kilégzési H2-teszt.

Napjainkban a leggyakrabban alkalmazott, a beteg számára nem megterhelő, ugyanakkor megbízható vizsgálat. Lényege pont abban áll, hogy laktózintoleranciában a le nem bontott cukorból bakteriális erjedés hatására H2 gáz képződik, mely a bélből felszívódva a kilégzett levegőbe kerül, s ez egyszerű módszerrel kimutatható.

Gyermekkorban az is előfordulhat, hogy az alsóbb bélszakaszokban a béltartalom besűrűsödik, ezért nem észlelünk hasmenést, és csak a köldök körül jelentkező görcsös hasi fájdalom az egyetlen tünet. További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a néhány esetben észlelt, a hidrogén hatására bekövetkező fejfájás vajon a laktózintolerancia következtében alakult-e ki.

A tünetek jelentkezése és hevessége függ az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és a bélbolyhokban lévő enzim aktivitásától, de befolyásolja a gyomorürülés üteme és a vastagbél-baktériumok tevékenysége is. Csekély mennyiségű tejcukrot a laktózérzékenyek többsége jól tolerál. Vannak azonban olyan szenzitív egyének is, akiknek a legkisebb mennyiség is panaszt okoz.

Természetesen a hasmenésnek és a hasi diszkomfort érzésnek a laktózintolerancián kívül számos egyéb oka is lehet.

Mi a teendő laktózintolerancia esetén?


Tejcukor-érzékenység esetén először az érzékenység mértékének megfigyelése nagyon fontos. Van, akinél elég a magas tejcukor tartalmú táplálék (tej, tejtermékek, ezeket tartalmazó ételek) kiküszöbölése az étrendből, míg másoknál a kis mennyiségű tejcukor is heves tüneteket produkál (péksütemények, bizonyos hús készítmények pl. párizsi, vagy egyes gyógyszerek). Ilyenkor nem elég a fegyelmezett diéta betartása, a kiegyensúlyozott tápanyag-bevitel érdekében a hiányzó enzim pótlása szükséges. A tejtermékek teljes elhagyása - a tej egyéb értékes komponensei miatt - bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti.

A tejcukor-érzékenység

A laktázenzim pótolható

A tejcukorérzékeny betegek részére orvos írhat fel enzimpótló készítményt, melynek alkalmazása megoldást jelenthet. Ilyenkor a tejcukor bontásához szükséges, hiányzó enzimet kívülről visszük be a szervezetünkbe, s helyes alkalmazásával a megfelelő helyen megtörténik a tejcukor lebontása.

Csecsemőknek - a laktázhiány mértékének megfelelően- speciális, csökkentett laktóztartalmú, vagy laktózmentes (pl. szójaalapú) tápszert adhatunk. Gyermekek és felnőttek étrendjéből kezdetben rövid ideig teljesen elhagyjuk a tejet, majd fokozatosan építjük be a tejcukrot az étkezésbe, bővítjük a diétát a tolerancia határáig. Az egyéni toleranciához alkalmazkodó, kis mennyiségű tejcukor adása a nap folyamán több alkalommal is megismételhető. Ha a tejet más ételekkel együtt fogyasztják, a tejcukor kevésbé okoz tüneteket, mint önmagában.

Bár az élelmiszerek jelölése a legtöbb ember számára elegendő információt tartalmaz, a laktózérzékenyeket azonban nem segíti biztonsággal a részletes tájékoztató, és sokszor bizonytalanok lehetnek a laktózmentességet illetően. Ez abból adódik, hogy a tejcukrot nemcsak a tejben, önállóan fogyasztjuk, hanem más élelmiszerek komponenseként is bekerülhet a szervezetünkbe.

Előfordulhat tejcukor

  • péksüteményekben

  • hús- és hentesárukban

  • instant készítményekben

  • konzervekben, fagyasztott termékekben

  • gyógyszerekben (tabletták vivőanyaga, drazsék cukormáza)

Összefoglalva: a tejcukor-érzékenység egy olyan, egyénenként változó mértékű anyagcsere-zavar, mely életmód változtatással, odafigyeléssel, diétával s - most már - a hiányzó enzim pótlásával az életminőség megváltozása nélkül jól karbantartható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend