Hirdetés
A reménytelenség érzése növeli a stroke kockázatát

A reménytelenség érzése növeli a stroke kockázatát

A nők számára nem csak rossz érzés a reménytelenség, egyszersmind növeli a stroke kockázatát is. Kutatók első ízben mutatták ki az összefüggést.

Hirdetés
Hirdetés

A szakértők szerint az egyébként egészséges, de krónikus reménytelenséggel küzdő nőknél alakul ki nagyobb eséllyel lerakódás a nyaki artériákban a vérlemezkékből, ami aztán stroke-hoz vezethet. "Az eredmények azt sugallják, hogy a reménytelenség érzését megélő nőket inkább fenyegeti jövőbeni szívbetegség vagy stroke veszélye" - közölte Susan Everson-Rose, a Minnesotai Egyetem orvosi karának kutatója, akinek a témában készült tanulmánya a Stroke című tudományos folyóirat oldalain jelent meg.

Az Everson-Rose vezette csoport kutatása az első, amely kimutatta, hogy a reménytelenség közvetlen hatással van az egészséges nőket fenyegető agyi katasztrófa (többek közt agyérgörcs, agyvérzés) esélyére. A tudósok 559, ötven év körüli nőt vizsgáltak, a résztvevők egyike sem mutatta a szívbetegség olyan orvosi jeleit, mint például a magas vérnyomás. A reménytelenség mérésére kérdéseket tettek fel az alanyoknak jövőbeni céljaikról és személyes terveikről. A depresszióra utaló jeleket is megfigyelték, és egy húszfokú skála segítségével osztályozták azokat. A nők nyaki artériájának vastagságát ultrahangos technika segítségével vizsgálták.

A különbség jól mérhető volt. Azoknak a nőknek, akik nagyfokú reménytelenségről számoltak be, 0,02 milliméterrel vastagabb volt a nyaki artériájuk, mint azoknak, akik reménnyel telinek mondták magukat. A különbség akkor is jelentős, ha más tényezőket - többek közt a kort és az egészségügyi állapotot - is számításba vettek.

A vizsgálat során a kutatók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy külön válasszák a reménytelenség érzését és a depressziót. "Arra jutottunk, hogy a nyaki artériák megvastagodása kifejezetten a reménytelenséggel függ össze" - mutatott rá Susan Everson-Rose.

A szakember szerint ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: milyen specifikus pszichológiai változások zajlanak le egy krónikus reménytelenséggel küzdő nőben.

Forrás: MTI


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend