Hirdetés
A nőknek különösen megéri leszokni a dohányzásról

A nőknek különösen megéri leszokni a dohányzásról

A dohányzásról leszokó nőknél számos egészségügyi előny jelentkezik öt éven belül, de évtizedekig tarthat, míg légzőszervi károsodásuk helyrejön és csökken a tüdőrák kockázata - közölték amerikai kutatók.

Hirdetés
Hirdetés

Azoknak a nőknek, akiknek sikerült leszokniuk, 13 százalékkal csökkent a halálozási kockázatuk. Ez még azokra is érvényes, akiknek szív- és érrendszeri problémájuk volt a megelőző öt évben.

Húsz év elteltével a dohányzással felhagyók és a soha nem dohányzók halálozási kockázata között nem volt kimutatható különbség a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

A tanulmány 121 ezer amerikai ápolónő 1976-tól felvett adatainak egy részét dolgozza fel. "Úgy találtuk, hogy a jelenleg is dohányzók halálozásához 64 százalékban, a korábbi dohányosok halálozásához 28 százalékban járul hozzá a dohányzás" - mondta Stacey Kenfield, a bostoni Harvard Közegészségügyi Iskola munkatársa, a vizsgálat vezetője.

A nőknek különösen megéri leszokni a dohányzásról

A tanulmány szerint azoknak a nőknek kisebb a kockázata, akik későbbi életkorban kezdték el a dohányzást. Ez az adat azért fontos, mert egyre többen kezdik fiatal korban a dohányzást.

A légzőszervi megbetegedések kockázata 18 százalékkal csökkent azok körében, akik 5-10 évvel korábban hagyták abba a dohányzást, húsz év elteltével pedig nem különbözött azoktól, akik nem dohányoztak soha.

A tüdőrák kockázata már az első öt év elteltével 21 százalékkal csökkent, ám 30 évbe telt, mire az emelkedett kockázat teljesen megszűnt.

Egy 2008-as felmérés szerint az Egyesült Államokban a dohányosok 13 százaléka 13-14 évesen kezdi káros szenvedélyét, a középiskolások 22 százaléka dohányzik.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend