Hirdetés
A nők a környezet miatt gyújtanak rá

A nők a környezet miatt gyújtanak rá

 A kutatók régóta tudják, hogy a dohányzásra egyrészt genetikai faktorok másrészt környezeti hatások miatt szoknak rá az emberek. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói árnyalták ezt a képet, és megállapították, hogy a nők elsősorban a környezeti hatásoknak köszönhetően gyújtanak rá.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatást az ún. Kaliforniai ikerprogram keretén belül végezték, mintegy 32 ezer ikerpár részvételével. Az ikervizsgálatok lényege, hogy egy- és kétpetéjű ikerpárok mindkét tagját megvizsgálják egy adott betegség vagy szokás (pl. dohányzás) szempontjából. Külön élő ikrek esetén a környezeti hatás a módszerrel különösen jól mérhető.

A vizsgálatban környezeti faktornak tekintették például a kortárs csoport szokásait, a média hatását vagy akár az elhízástól való félelmet is.

Genetikai faktornak tekintették az agy nikotin-érzékenységét vagy a nikotin-anyagcsere sajátosságait. A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy a nők esetében a rászokásban sokkal nagyobb szerepet játszik a környezet, mint a genetika, míg a férfiakban ez utóbbinak van nagyobb szerepe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend