Hirdetés
A korral összemegy a szív

A korral összemegy a szív

Szívünk mérete életünkben évről évre csökken, ahogyan az a képessége is, hogy keringesse a vért a szervezetben - derül ki egy amerikai egyetemi kutatásból.

Hirdetés
Hirdetés

A Johns Hopkins Egyetem kutatói mágneses rezonanciás vizsgálatokat végeztek, hogy kiderítsék, az évek folyamán milyen változásokon megy át az emberi szív. A tudódok több mint ötezer 45 és 84 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg, olyanokat, akiknek korábban nem volt szívbetegségük.

A kutatás megmutatta, hogy a szív izomtömege évente átlagosan 0,3 grammal csökken, és azt is, hogy a szervnek esztendőről esztendőre 2-5 százalékkal több időre van szüksége ahhoz, hogy összehúzódjon, majd elernyedjen. Változik a szív vérpumpálási képessége is: évről évre csökken, körülbelül 9 milliliterrel.

A vizsgálatok eredményeit a kutatók vasárnap mutatták be az Amerikai Szív Szövetség összejövetelén. A szakértők szerint a kutatásból kiderül, hogyan fejlődik ki a szívbetegségnek az a formája, amikor a szerv már képtelen megfelelő módon keringetni a vért a szervezetben.

"Azt már tudtuk, hogy a szív folyamatosan alkalmazkodni próbál a rizikófaktorokhoz, és most már azt is tudjuk, hogy ez egyre nehezebbé válik, ahogyan a szerv öregszik, és fokozatosan veszít működési kapacitásából" - mondta a Johns Hopkins Egyetem korábbi munkatársa, Susan Cheng.

Az elhízottság és a magas vérnyomás szintén közrejátszhat a tágulásos szívbántalmak kialakulásánál, amelyeket olyan tünetek kísérnek, mint a légszomj vagy a kimerültség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend