Hirdetés
A harisnya öltöztet

A harisnya öltöztet

Ma már sokféle harisnyanadrág közül választhatunk. Főként a vékony, testszínű és fekete harisnyanadrágok kedveltek a nők körében. Választhatunk mintás, strasszos, és hímzésekkel díszített harisnyák közül is, azonban ügyeljünk arra, hogy olyan harisnyát vegyünk fel, amely illik a többi ruhadarabunkhoz.

Hirdetés
Hirdetés

Harisnya történelem

A harisnyát már az ókorban is ismerték. Kezdetben pamutból, gyapjúból, majd selyemből kötötték, a ma ismert harisnyanadrág őse a XIV-XV. században terjedt el.

A XV. században Magyarországon is beszámoltak az új ruhadarab megjelenéséről, amely már nem csak a lábat, de láb fejét is fedte. Bőr vagy fatalpat is csatoltak rá, hogy ne kopjon el járás közben.

A XVI. században divatos térdnadrágokhoz azonban nem harisnyanadrágot viseltek, hanem külön harisnyát köttettek az előkelők, amely általában selyemből készült és hímzésekkel volt díszítve.

A XVIII-XIX. században a gyapjú harisnyák voltak a legkedveltebbek, de még a XX. század elején is a fekete gyapjúharisnyát viselték leginkább.

Az első világháborút követően lett divatos a testszínű pamutból, selyemből, majd műselyemből készült harisnyanadrág, amelyet hátul, középen csíkban dolgoztak össze.

Az első nejlonharisnyát az amerikai Dupont cég készítette 1940-ben, amely Európában a második világháború után terjedt el.

A hatvanas évektől kezdték el gyártani a ma is divatos különböző színű és mintájú műszálas harisnyanadrágokat.

Milyen ruhához milyen harisnyát?

Nálunk a hölgyek leginkább a vékony, testszínű és a fekete harisnyanadrágokat részesítik előnyben, mivel minden ruhadarabhoz jól kombinálhatók. Öltözékünk azonban akkor válik igazán harmonikussá, elegánssá, ha a kiegészítőket - így a harisnyát is - a ruhához választjuk.

Vékony, lenge anyagból, pl. selyemből készült ruhához ne viseljünk vastag kötött harisnyát. A pamut harisnyanadrágok elsősorban kötött ruhával, vastagabb szövetekkel harmonizálnak.

Mintás ruhához egyszínű harisnyát válasszunk, a testszínű harisnya minden ruhadarabhoz bátran hordható, mivel nem "csal", a láb valódi formáját mutatja. A fehér szín azonban optikailag vastagíthatja, teltebbé teszi a lábat és színe miatt kevés ruhához hordható. A fekete az egyik legelegánsabb szín, karcsúsítja a lábat, de túl vékony lábakon nem mutat jól.

Ha fekete ruhához fekete harisnyát viselünk, vigyázzunk arra, hogy a sok fekete ne bontsa meg az összhangot, a cipő, a táska, a blúz vagy a kendő legyen a ruhától eltérő színű.

A mintás harisnyához (pöttyös, csíkos, kockás) általában egyszínű ruha illik.

Molettebb hölgyeknek nem előnyösek a keresztben csíkos harisnyanadrágok, mivel erősítik a lábat, a hosszanti csíkosak ezzel szemben karcsúsítanak.

A magas fényű, strassz kövekkel, hímzésekkel díszített harisnyát alkalmakkor viseljük.

A gumírozott harisnyák - legyenek azok egyszínűek, vagy mintásak - szépen összefogják a lábat, kiemelik annak szépségét.

A természet adta lehetőségeinken túl kinek-kinek a pénztárcájára, merészségére van bízva, hogy a széles választékból milyen harisnyát választ magának, miben érzi jól magát.

Arra azonban ügyeljünk, hogy elegáns megjelenésünk ne egy rosszul kiválasztott, előnytelen harisnyanadrágon múljon.

Potondi Eszter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend