Hirdetés
A Candida-fertőzésről - A terápia 3 pillére

A Candida-fertőzésről - A terápia 3 pillére

Élete során a nők háromnegyedénél legalább egyszer előfordul a Candida-fertőzés, amit egy gomba kóros mértékű elszaporodása okoz. Hogy mivel jár ez a sokrétű betegség, arról dr. Krasznai Péter szülész-nőgyógyászt, a Péterfy Sándor utcai Kórház Szülő-nőbeteg Osztályának főorvosát kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

A kandidiázis néven ismert fertőzésért a sarjadzó gombák közé tartozó Candida, egészen pontosan a Candida albicans tehető felelőssé. Az, hogy a szervezetünkben számos gomba megtalálható, teljesen normális. A gombák alaktanilag három csoportba sorolhatók: sarjadzó (élesztő), fonalas és dimorf gombákat különböztetünk meg.
A Candida albicans a sarjadzó gombák közé tartozik. 0 és 45 °C fok között képes szaporodni. Oxigén hiányában, cukor jelenlétében erjeszteni kezd. Az enyhén savas, azaz a 4,5-5,5 körüli pH-t kedveli.

Ha elszaporodik

A Candida albicans egészséges körülmények között is megtalálható a szervezetben, és az esetek nagy részében nem vált ki tüneteket. Olykor azonban kóros mértékben elszaporodik, és számos panaszt okoz. Ennek az immunrendszer gyógyszeres kezelése vagy betegség következtében való legyengülése, egyes fogamzásgátlók szedése, a cukorbetegség, a szénhidrátban dús táplálkozás, bizonyos ételallergiák és a stressz is oka lehet.

Egy-egy antibiotikum-kúra is állhat a háttérben. Normális esetben ugyanis a gombák és a baktériumok kordában tartják egymást. Ám ha a baktériumok elleni hadjárat miatt felborul az egyensúly, a gombák túlzott mértékben elszaporodhatnak.

Lehetséges tünetek

Általános tünetek: fáradékonyság, rosszkedv, depresszió, pánikbetegség, feledékenység, memóriazavar, határozatlanság, fejfájás, haspuffadás, menstruációs zavarok, látásromlás, alvászavar, hajhullás, testsúlyváltozás, izomfájdalom.

Szájpenész: csecsemőknél és felnőtteknél egyaránt kialakulhat, vérzékeny alapon keletkező, fehér színű felrakódások jelezhetik a szájüregben.

Pelenkadermatitisz: a széklettel ürülő, a nedves bőrön elszaporodó gombák okozzák a csecsemők bőrén. Hámló, piros foltok formájában jelentkezik.

A bőr felszínes megbetegedése: a nedves, egymással érintkező bőrfelületeken elszaporodó gombák a hajlatokban vörös, térképszerű, néha apró, gennyes hólyagocskákat tartalmazó foltokat okoznak.

A körömágy gyulladása: azoknál fordulhat elő, akik gyakran áztatják a kezüket.

A lábujjközök gombásodása: a nedvesség miatt alakul ki.

Súlyos immunhiányos állapotban a Candida bekerülhet a vérkeringésbe, s így belső szerveket is megtámadhat. Szepszisnek nevezzük azt a súlyos, életveszélyes kórképet, amikor a kórokozó az egész szervezetet elárasztja.

VVC, azaz vulvovaginális kandidázis: a női nemi szerv gyulladása

A kandidázisról bővebben

A leggyakoribb, Candida által okozott kórkép a női nemi szerveket érinti. Ez a VVC, azaz a vulvovaginális kandidiázis. Ahogyan az elnevezés is utal rá, a betegség nem csupán a hüvelyt, hanem az egész szeméremtestet érinti.

A nemi szerv gyulladása kellemetlen, égő, viszkető érzéssel és fehér, túrószerű folyással is párosul. Szakértőnk tapasztalata szerint a nők negyede gombás panaszok miatt keresi fel a nőgyógyászt. A kandidiázis világszerte olyan gyakori, hogy a nők 75 százalékával élete során legalább egyszer előfordul.

A szakorvos rendszerint már a jellegzetes tünetek alapján meg tudja állapítani, hogy Candida albicans-fertőzésről van-e szó, de a biztos diagnózis alapja a mikroszkópos és a tenyésztéses vizsgálat. Ez azért is fontos, mert a különböző Candida-fajok eltérően reagálhatnak a gombaellenes szerekre. Mivel a gomba normális esetben is jelen lehet a szervezetben, ezért kimutatható jelenléte önmagában még nem igazolja a kandidiázist. A tenyésztés eredményét a tünetekkel összevetve kell felállítani a diagnózist. Ezután kezdődhet a terápia, amely három pilléren alapul.

A terápia 1. pillére: kombinált kezelés

Elsődleges a helyi és a gyógyszeres kezelés együttese. A helyi kenőcsök, oldatok vagy kúpok a gombaellenes szeren kívül gyulladáscsökkentőt is tartalmazhatnak. A fertőzés sajnos gyakran kiújul, ezért a kezelést a tünetek elmúlta után 2-3 héttel akkor is meg kell ismételni, ha már megszűntek a panaszok. A kandidiázis esetenként krónikussá válik: ekkor hónapokig is eltarthat a kezelés.

A Candida-fertőzésről - A terápia 3 pillére

A kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Elhúzódó fertőzés esetén ugyanis a gombásodás felfelé terjedhet, a húgyhólyag, a méh és a petevezetők gyulladását, súlyos esetben pedig akár meddőséget is okozva.

A terápia 2. pillére: a férfi partner kezelése

A Candida nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is megfertőzheti. Igaz, náluk a legtöbbször nem okoz tüneteket. Ha mégis, akkor a pénisz viszketésével, a makk pirosodásával, esetleg váladékozással és apró hólyagok megjelenésével jár.

Nagyon fontos, hogy a nő Candida-fertőzése esetén mindenképpen kezelni kell a férfipartnert is, akár megjelentek nála a tünetek, akár nem. A fertőzött férfiak ugyanis akkor is képesek továbbadni a fertőzést, ha náluk nem jelentkeznek a panaszok! Ezért az is előfordulhat, hogy a nő a kezelés ellenére újra és újra megfertőződik. A betegség oda-vissza továbbadását nevezzük pingpong-fertőzésnek. A kezelés kezdetétől számított 2-3 hétig – a biztonság kedvéért – még óvszerrel való védekezés mellett sem ajánlott a szexuális érintkezés.

A terápia 3. pillére: a diéta

A kandidiázis kezelésének a gyógyszeres terápián és a partner kezelésén túl van egy harmadik pillére is: a diéta. Igaz, ennek hatékonyságáról ma még nem áll rendelkezésünkre elegendő orvosi bizonyíték, ám a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a megfelelő táplálkozás sok esetben segít a panaszok enyhítésében.

Tartsuk szem előtt, hogy a Candida elleni diétának soha nem a gyógyszeres kezelés helyett, hanem amellett, azt kiegészítve lehet helye. Csak a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján felállított orvosi diagnózis után szabad elkezdeni, és a kivitelezéséhez érdemes orvos vagy dietetikus segítségét kérni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend