Hirdetés
A balerinatest veszélyei

A balerinatest veszélyei

Natalie Portman nyerte 2011-ben a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért. A kórosan sovány balerina története e művészeti ág árnyoldalára hívja fel a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

"A balerinák gyakran szenvednek a tökéletesség hajszolásától, idegességtől, és attól a nyomástól, hogy mindig hálásnak és tevékenynek kell lenniük." - véli Aprana Sharma, aki a Loyola Egyetemen foglalkozik a táplálkozási zavarokkal. "Ez az életforma a fizikai tűrésük végső határáig hajszolja őket, ami helytelen testképhez és evési problémákhoz vezethet."

A balerinatest veszélyei

Sharma szerint sok tánciskola kötelezi arra a tanulóit, hogy rendszeresen mérjék magukat, ami súlyosbítja a problémát, és a próbaterem minden oldalát beborító tükrök is nyomasztó hatással vannak rájuk. Ez az oka annak, hogy a táncosok körében mindennapos az extrém súlyveszteség, ami már a testük normális működését is károsan befolyásolja. Csak néhány a nem megfelelő mennyiségű kalóriabevitel káros hatásai közül: fáradtság, hangulatingadozás, elmebeli gyengeség, fóbiák, az evést pótló szenvedélyek, alacsony vérnyomás és pulzus, szédülés, gyenge immunrendszer, agyvérzés, bél- és vesebántalmak, csökkentő izomtömeg, intenzív szőrösödés, az agytérfogat csökkenése, meddőség.

A balett-táncosok és általában a táplálkozási zavarokkal küzdő fiatal lányok érzékenyebbek és alacsony az önbizalmuk. Dr. Sharma szerint ezeknek a lányoknak meg kellene tanítani a kóros soványság veszélyeit, fehíva a figyelmüket a súlyveszteség fizikai és érzelmi következményeire.

"A tánciskoláknak és az oktatási intézményeknek tanácsadási időszakokat lenne javasolt tartaniuk, amelyek során megismertetnék a tanulókkal az egészséges étkezés szabályait. Az olyan stresszcsökkentő technikák, mint a meditáció vagy a jóga szintén hatásosak lehetnek." - tette hozzá Sharma.

Forrás: Medipress.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend