Hirdetés
A 6 leggyakoribb mítosz az IR diéta körül

A 6 leggyakoribb mítosz az IR diéta körül

Az inzulinrezisztenseknek és a cukorbetegeknek való diéta első hallásra bonyolultnak és betarthatatlannak tűnhet, ám egy idő után szinte semmiféle nehézséget nem jelent a menük összeállítása. Hogy még véletlenül se rontsa el a diétáját, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa összeszedte a leggyakoribb mítoszokat az étkezéssel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

Csak lassú felszívódású szénhidrátokat lehet enni

Sok IR-es esik abba a hibába, hogy olyannyira tart a gyors felszívódású ételektől, hogy teljesen kiiktatja az étrendjéből. Pedig bizony a szervezetnek ezekre is szüksége van – gondoljunk csak például a gyümölcsökre, melyek rengeteg hasznos anyagot tartalmaznak, mint különböző vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, élelmi rostok -, így nem lenne célszerű teljesen megválni tőlük! Nem is beszélve joghurtról, kefirről, melyek fogyasztása nagymértékben hozzájárul a megfelelő kalcium bevitelhez. Inkább építse fel jól a diétáját – akár szakember segítségével-, és a megengedett időpontokban bátran fogyasszon belőlük is!

A diabetikus készítmények mind jók

A diabetikus készítmények a boltok polcain – főleg az édességek – nagy csábítást jelentenek, így vannak, akik IR-esként bűntudat nélkül eszik a diabetikus nassolnivalókat. Persze van köztük jó minőségű, megfelelő összetételű is, de ezen termékek nagy része csak abban különbözik a normál készítményektől, hogy répacukor helyett más édesítőszert használnak bennük, miközben fehér liszt alapúak, és gyakran gyümölcscukorral (fruktózzal) édesítettek. Ezen kívül sok diabetikus terméknél megfigyelhető a magas kalória tartalom a hozzáadott nagyobb mennyiségű zsiradék miatt, ami nem túl kedvező egy fogyókúrázó számára sem. Persze hetente néhány alkalommal beépíthetőek az étrendbe, de ne felejtsük el, hogy ezekre is kell szénhidrátot számolni - figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

A 6 leggyakoribb mítosz az IR diéta körül

Ha cukormentes, akkor az biztosan jó

Sajnos gyakori tévhit, hogy ha valamire rá van írva, hogy cukormentes, akkor az biztonsággal fogyasztható az IR diétában. Persze a természetes és a mesterséges édesítőszereket tartalmazó termékek kis mennyiségben nem tiltólistásak, ám még mielőtt megveszi a boltban, nézze meg, pontosan mit is tartalmaznak, hiszen nem ritka, amikor cukor helyett mézet, fruktózt, agave szirupot esetleg maltit-szirupot használnak, melyek az IR diéta szempontjából nem túl előnyösek.

A mandulaliszt jól helyettesíti a búzalisztet

Sokan úgy hiszik, hogy a mandulaliszt és egyéb maglisztek remekül kiváltják a búzalisztet, hiszen alacsony a szénhidrát tartalmuk, így csak kedvező hatásuk lehet. Valóban lehet használni ezeket a liszteket, de csak mértékkel, hiszen magas kalória- és zsírtartalommal rendelkeznek. Ám emellett jelentős antioxidáns, telítetlen zsírsav tartalommal is bírnak, amik pozitív hatást fejtenek ki a szervezetünkre, de mértéket itt is érdemes tartani. Építsük be bátran az étrendünkbe a teljes kiőrlésű liszteket, zabpehelylisztet, melyeknek bár nem jelentősen alacsonyabb a szénhidrát tartalmuk a búzaliszthez képest, de magasabb rost tartalmuknak köszönhetően lassabban szívódnak fel.

Porok és öntetek beleférnek a diétába

Való igaz, nagyban megkönnyíti a háziasszonyok dolgát a leveses porok, az előre elkészített szószok és konzervek használata. De csak abban az esetben használhatóak, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrot – ezt érdemes minden késztermék címkéjén ellenőrizni. Illetve a legtöbb por - pl.: pudingporok- sűrítő tulajdonságát a benne lévő keményítőknek köszönheti, ami szintén nem túl előnyös ebben a diétában. Igaz, hogy jóval időigényesebb, de célszerű a legtöbb ételt otthon elkészíteni, és a boltban vásárolt késztermékeket alaposan áttanulmányozni vásárlás előtt!

Light és szénhidrát csökkentett termékek biztonsággal fogyaszthatóak

Light kifejezés utalhat a termék csökkentett szénhidrát-és zsírtartalmára is, ezért mindig ellenőrizzük, hogy melyik tápanyag mennyiségét redukálták le az adott termékben. Pl.: 0,1 %-os joghurtok gyakran az alacsony zsír mennyiségre utalnak, miközben akár hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak. A szénhidrát csökkentett termékek pedig gyakran igen magas kalória tartalommal rendelkeznek, hiszen itt is zsiradékkal pótolják a szénhidrátokat.
Így tehát célszerűbb, ha maradunk a normál termékeknél, és csak az étrend változatosabbá tételéhez alkalmazunk különlegesebb élelmiszereket!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend