2016-os wellness-szótár

2016-os wellness-szótár

Mi a különbség wellness és spa között? Mitől bio a bioszauna, és mitől medical a wellness? Nap mint nap találkozunk a különböző idegen kifejezésekkel, némelyikről tudjuk, másokról csak sejtjük, hogy pontosan mit is takarhatnak. A hévízi NaturMed Hotel Carbona wellness-szótára segít rendet tenni a legfontosabb fogalmak között, hogy 2016-ban is magabiztosan wellnessezhessünk.

A wellness területén újabb és újabb trendek követik egymást, résen kell lennünk, ha nem szeretnénk lemaradni az aktuális slágerkezelésekről. Magyarországon is egyre többen választják a prevenciós pihenést, ahol a kikapcsolódás mellett az egészségmegőrzés és a terápiás kezelés is hangsúlyos szerephez jut. 2016-ban egészen biztos, hogy sok olyan régi-új fogalommal találkozhatnak a wellness szerelmesei, amelyek magyarázatra szorulnak, hiszen ebben a témakörben sok hasonló jelentésű kifejezés van használatban. A wellness például nem egyenlő a spa-val, a spa pedig nem szinonimája a balneoterápiának. Pál Andrea, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyógyászati csoportvezetője most wellness-szótárral segít eligazodni, hogy ne vesszünk el a kifejezések útvesztőjében idén sem.

CARBONA WELLNESS-SZÓTÁR 2016-RA

Aromaterápia

Az aromaterápia az illóolajok tudománya. Már a múlt század elején felfigyeltek rá, hogy az illóolajok hatékonyan alkalmazhatóak különböző betegségek gyógyítására. Az olajok képesek felszívódni bőrön keresztül, így hatékonyan kezelik többek között a gyulladásokat, a stresszt, a bőrpanaszokat, a fejfájást, a migrént vagy a szorongást, ezen kívül erősíthetik az immunrendszert, segíthetnek leküzdeni a náthát, javíthatják a koncentrációt, és fokozhatják a szexuális vágyat.

2016-os wellness-szótár

Balneoterápia

A balneoterápia a termálvizek gyógyító hatásait hasznosítja. Magában foglalja nemcsak a gyógyvizes kezeléseket, de a gyógytornát, a szénsavas fürdőket, az iszapkezeléseket, az inhalálást és a különböző ivókúrákat is. Számos panaszra gyógyírt jelenthet az emésztőrendszeri- és anyagcsere-betegségektől, a szív- és keringési betegségekig.

Bioszauna

A finn szauna rokona, ám annál enyhébb, kíméletesebb, „hűvösebb”. A bioszauna csupán 40-60 fokos, ezért tovább élvezhető, ugyanakkor hasonlóan pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, mint a finn szauna, ezért ajánlott a nagyon fiatalok és az idősek számára is. A bioszaunás ellazulást gyakran segíti hang-, fény vagy aromaterápia is.

Body wrapping

A testtekercselés igen hatékony karcsúsító testkezelés, mely során vérbőséget okozó krémet masszíroznak a testünkbe, majd egy speciális kompressziós fóliába tekernek. Így egyfajta szaunahatást érhetünk el, zsírt égethetünk és méregteleníthetünk. A kezelés hatására a kötőszöveteink feszesebbé válnak, gyorsul a nyirokkeringésünk és a zsíranyagcserénk, valamint segítségével látványosan csökkenthető a narancsbőr is.

Iszapfürdő

Az iszapfürdő nem összetévesztendő az iszappakolással, ugyanis ez kádfürdőben történik, és az egész testre hat, míg a pakolás csak a kezelt testrészre. Az iszapfürdő ötvözi az iszappakolás és a hidroterápia jótékony tulajdonságait, fájdalomcsillapító, méregtelenítő hatású.

Jégszauna (krioszauna)

A tradicionális szauna ellentéte, melynél nagyon alacsony (-120 és -170°C közötti) hőmérsékleten zajlik az 1-3 perces kezelés. A jégszauna jótékony hatásai közé tartozik az anyagcsere folyamatok javulása, a bőr rugalmasabbá válása és a fájdalomtűrő képesség szintjének növelése, valamint a kezelés segíthet a fogyásban is.

Köpölyözés

A köpölyözés is egy távoli múltra visszatekintő módszer. A kezelés során egy üvegharang segítségével vákuumot hoznak létre a bőr felületén, melynek köszönhetően felpezsdül a vér- és nyirokkeringés, illetve javul a kötőszövet oxigénellátása és anyagcseréje. Így megszabadulhatunk a szöveteinkben felgyülemlett méreganyagoktól.

2016-os wellness-szótár

Medical wellness

Hogyan fokozhatjuk a wellness egészségmegőrző és gyógyító hatását? Adjuk hozzá az orvosok szakértelmét, még egy keveset a preventív szemléletből, és meg is születik a medical wellness. A medical wellness során különböző állapotfelméréseken vehetünk részt, melyek eredményeit szakemberek értékelik ki, így felismerhetjük és megelőzhetjük a háttérben megbújó betegségeket, mielőtt még a felszínre törnének – magyarázza a Carbona szakértője. Az állapotfelmérések alapján összeállított, személyre szabott kezelések segítségével pedig a medical wellness megoldást is kínál a problémáink orvoslására.

Selfness

A selfness egy életforma, amelyben fontos önmagunk megismerése. Míg a wellness elsősorban a test kezelésein keresztül gyakorol hatást a közérzetünkre, a selfness önfejlesztéssel, a lelkünk, én-képünk formálásával éri el a harmóniát. Ez a szemléletmód azért rendkívül lényeges az egészségünk szempontjából, mert sok kellemetlen betegség hátterében húzódhat meg lelki eredetű probléma.

Soulness

A soulness a szellemi és lelki stabilitásra, egészségre utal. A hétköznapok során sok stressz ér bennünket, és az egészségünk érdekében nem elég csupán a testünkre figyelnünk, arra is szükség van, hogy a lelkünket-szellemünket érő megterhelést kezelni tudjuk. A soulness-t főként a menedzserek tehermentesítésére találták ki, akik a siker és a felelősségvállalás súlyát mindennap magukon viselik.

Sóterápia

Létezik hideg és meleg sóterápia is. A meleg sóterápiát sómelegedőben alkalmazzák, míg a hideget sókamrában vagy sóbarlangban. A terápia hangsúlya azonban mindkét esetben a sókristályok belégzésén van, nem igényel különösebb eljárást. Ráadásul nem csak allergiás és légúti megbetegedések esetén hasznos a só gyógyító hatása, hanem bőr- és ízületi problémákra, méregtelenítésre, relaxációra, stresszoldásra is alkalmas, sőt még a dohányzásról való leszokásban is segíthet.

Spa

Manapság egyre divatosabb a wellness helyett a spa kifejezést használni. A spa a modern fürdőkultúrára utal, amelyben az egészség is hangsúlyosan megjelenik. A spa fókuszában az egészségmegőrző praktikák állnak (míg pl. a balneoterápia a kialakult betegségek kezelésével foglalkozik). Magyarországon az egészségturizmus fontos részeként tartják számon, és az egészségmegőrző funkció mellett a szépség- és különböző testkezelések, a sport- és fitnesztevékenységek is kiemelt szerepet kapnak a spa szolgáltatások között. A spa élmény jelszavai: ellazulás, elmélyedés, feltöltődés, kiegyensúlyozottság és szórakozás. A spa annyira divatos fogalom lett, hogy sokféleképpen használják, hiszen létrejöttek a medical spa (orvosi spa), destination spa (célirányos kezelésre épülő spa), vagy például a day spa (szállás nélküli spa) szolgáltatások is.

Wellness

A wellness összekapcsolja a pihenést és a szórakozást az egészséggel (a jólét és fitnesz szavakból alakult ki: wellbeing+fitness=wellness). A szó nem csupán egy kikapcsolódási formát takar, sokkal inkább életmódot, amely a kiegyensúlyozott, boldog és egészséges élet megteremtésére törekszik. A wellness azt üzeni: érezd jól magad és legyél egészséges!

Forrás: carbona.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek