Hirdetés
10 tipp, hogy csak a kilói fogyjanak, ne a lelkesedése!

10 tipp, hogy csak a kilói fogyjanak, ne a lelkesedése!

Végre belevágott, és elkezdett sportolni? Vagy már régóta koptatja a futópadot, esetleg gyakori vendég az edzőteremben? Segítünk, hogy kitartása egy percre se lankadjon, és továbbra is csak örömet leljen a mozgásban.

Hirdetés
Hirdetés

1. Válasszon zenét!

Az egyik legjobb mozgásra motiváló erő a zene. Az egészen pici gyerekek is elkezdenek topogni vagy ringatni a csípőjüket, ha zenét hallanak. Nem véletlenül lett akkora siker az aerobik, a zenére végzett csoportos edzés. A zene ritmusa felpörget, jókedvre derít, feledteti a fáradtságot és új lendületet ad. Könnyebb a dolga, ha egyedül edz, például fut, vagy kardiogépeken dolgozik.

Nem kell más, csak egy walkman vagy mp3 lejátszó, esetleg iPod, és máris kedvenc zenéi lelkesítik mozgás közben. A csoportos órák közül érdemes olyat választani, ahol az ön ízlésének megfelelő muzsika szól. Az erősítő, alakformáló órákon általában dinamikus mai slágereket hallhat, természetesen persze az edző ízlésének megfelelően. (Sok edző a vendégek kéréseit is figyelembe veszi a zene kiválasztásakor.)

10 tipp, hogy csak a kilói fogyjanak, ne a lelkesedése!

Egy dance vagy dance sztep órán a pörgős, ritmusos dallamoknak főszerepük van. Ha a csendesebb, nyugodtabb zenét kedveli, a gerinctorna vagy a pilates órák zenéi egészen biztosan elnyerik tetszését. Érdemes még kipróbálni a jógaórák gyönyörű, relaxáló zenéjét is.

2. Rejtse el a mérleget!

Azért kezdett el sportolni, mert szeretne néhány kilótól megszabadulni? Ha egy keveset változtat az étrendjén is, megtalálta a legjobb megoldást. Fontos azonban, hogy ne akarjon mindent azonnal. Mint sok minden mást, a fogyást sem érdemes sürgetni.

Ahhoz ugyanis, hogy a testsúlyvesztés tartós legyen, (ne kússzanak vissza a leadott kilók azonnal, amint kicsit visszavesz a tempóból) és egészségét se veszélyeztesse, hetente egy-másfél, maximum két kilónál nagyobb fogyásra nem szabad törekedni. A legjobb választás, ha lelkesedését egykettőre le akarja törni, ha naponta méri magát a mérlegen. Az a fránya mutató ugyanis csak dekákkal mutat kevesebbet, sőt, időnként akár többet is. Ezeknek az apró súlyingadozásoknak valójában nincs jelentősége.

Rejtse el a mérleget legalább egy hónapra, és ha ennyi idő után előveszi, meglátja, a leadott kilók láttán szárnyakat kap. Közben persze a ruháin is érzi majd a változást, és ez a fel-le ingadozó dekáknál sokkal jobb "mértékegység".

3. Jutalmazza magát!

Persze jutalmazni is tudni kell. Ha végre megállás nélkül lefutotta a kijelölt távot, vagy a héten minden kitűzött napon elment edzeni, bizony megérdemel valami jutalmat. Tartsa be azonban a jutalmazás alapszabályait:

  • A jutalom nem lehet étel vagy ital
  • Ne legyen nagy értékű, mert csökkenti a későbbi jutalmak értékét
  • Lehetőleg kapcsolódjon ahhoz, amiért megjutalmazza magát. Jelen esetben ideális választás egy új sportfelső, egy szép kulacs vagy egy sportos kulcstartó
  • Csak bizonyos, előre elhatározott alkalmakkor jutalmazza magát, ezek az alkalmak ne legyenek túl gyakoriak

4. Fogadja a bókokat!

Mások dicsérete az egyik legnagyobb jutalom és ösztönző erő számunkra, sokan mégsem vagyunk képesek igazán örülni a kedves szavaknak, inkább szerényen visszautasítjuk őket.

Ugye mennyire elveszi egy őszinte bók értékét, ha annyit mondunk rá: Ugyan, semmiség! Szóra sem érdemes!" Érdemes dolgozni azon, hogy átalakítsuk magunkban ezt a rossz berögződést, és ha valaki észreveszi, mennyit fogytunk, vágjuk rá bátran: "Köszönöm, nagyon kedves, hogy észreveszed. Valóban sokat dolgoztam érte, de megérte." Mindkettőnknek jobb kedve lesz tőle.

Egy dicséretből nagyon sokáig erőt meríthetünk, ha épp nincs kedvünk felhúzni azt a fránya futócipőt vagy a hideg ráz ki a gondolatra, hogy még tizenöt ismétlést végrehajtsunk egy fárasztó gyakorlatból. Ha arra gondolunk, hogy az eredmény mások számára is jól látható, máris könnyebb dolgunk van.

5. Tűzzön ki új célokat!

Megvan a hőn áhított mínusz öt kiló? Vagy végre képes végigbiciklizni a kiszabott távot? Ne üljön a babérjain, találjon új kihívást, ami érdekessé teszi az edzést.

Ha fogynia már nem kell, igyekezzen állóképességét növelni, vagy kezdje el úgy alakítani az edzését, hogy egyre szebbé formálja alakját. Lazán megy az öt kilométer fél óra alatt? Tegyen bele tíz perc hegymenetet, máris lehet megint küzdeni. Mindig ki lehet találni valami újat, és sokkal szívesebben kezdi el a mozgást, ha van meghatározott célja.

6. Vezessen edzésnaplót!

A célok tisztázásához, pontosításához tökéletes egy edzésnapló. Könnyebb nyomon követni a fejlődést, ha pontosan rögzíti, mit szeretne elérni, erre mennyi időt ad magának, és napról napra mit tesz a cél érdekében.

Az edzésnapló egy ritmust, keretet ad edzéseinek, és azzal is motivál, hogy világosan láthatja, honnan indult, hova tart, és hol tart éppen az úton. Ha egy kicsit lankad a lelkesedés, lapozza át az edzéseiről írt sorokat, nézegesse meg, mi mindent tett már egészsége és fittsége érdekében, és biztos lehet benne, hogy a nyűgösségnek, húzódozásnak nyoma sem marad.

7. Keressen edzőtársat!

A legjobb megoldás a fogyatkozó lelkesedés újraélesztésére, ha összefog egy barátjával, barátnőjével, és együtt vetik bele magukat a mozgás örömeibe. Ha egyikük inkább otthon maradna edzés helyett, a másiknak biztosan sikerül rávennie, hogy felejtse el egy időre a puha kanapét.

Segíthetik egymást, megoszthatják egymással jól bevált tippjeiket, és persze sokkal vidámabb az edzés, ha előtte, utána vagy akár közben is lehet beszélgetni valakivel. Fogjanak össze, és kettesben biztosabb a siker.

8. Lássa magát tökéletesnek!

Álmodozzon néha egy kicsit. Keressen egy kényelmes fotelt, dőljön hátra, hunyja be a szemét, néhány mély lélegzettel fújja ki magából a felgyülemlett feszültséget. Majd képzelje el olyannak magát, amilyen lenni szeretne. Lássa magát a legapróbb részletekig: izmosnak, vonzónak, sugárzónak és vidámnak.

A kép legyen minél színesebb, élettelibb. Lássa magát a célhoz vezető úton: jókedvűen a futópályán, kacagva az edzőteremben, kerékpározva a napsütésben, kiránduláson a gyerekekkel. Merüljön el egy kicsit a kép színezgetésében, majd az élménytől feltöltődve lassan térjen vissza. Meglátja, milyen sok erőt ad ez a kis elmegyakorlat, és mennyivel közelebb viszi céljaihoz.

9. Merjen váltani!

Előfordulhat, hogy az elsőre tökéletesen önhöz illő sportág, mozgásforma egy idő után kevéssé lelkesítőnek tűnik. Minden eddigi tanácsunkat kipróbálta már, mégsem szívesen indul el sztepaerobikra? Mielőtt a sarokba vágná a sportcipőjét és végleg azt gondolná, hogy önben van a hiba, próbáljon ki valami mást.

Akár egy másik óratípusban, de nagyobb váltásban is gondolkodhat, a lényeg, hogy mozgás legyen. Tánc, páros sport, csapatjáték, magányos futás, bármi szóba jöhet, merjen kísérletezni. Egészen biztos, hogy ha nem adja fel, előbb-utóbb megtalálja azt az egy vagy több mozgásfajtát, ami tuti beválik önnél. Az sem baj, ha időről időre váltogat három-négy típust. Ha ez a kulcsa annak, hogy ne váljon egyhangúvá az edzés, hát ugorjon fejest a változatosságba.

10. Néha tartson pihenőt!

Nem szabad elfeledkezni a pihenés fontosságáról sem. Testünknek és lelkünknek is szüksége van feltöltődésre, rendszeresen tartson ezért pihenőnapot. Az intenzív mozgástól ugyanis szervezetünk komolyan ki tud merülni, ha nem hagyunk neki elegendő időt a regenerálódásra. Persze ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor egész nap kötelező lustálkodni (természetesen lehet így is), az is elég, ha más típusú és kevésbé megterhelő mozgásformát választ. Ha teremben edz, menjen például szabadba, ha sokat fut, üljön lóhátra vagy tollasozzon a gyermekeivel. Egy hosszú séta vagy egy könnyebb túra is kiváló pihenés lehet annak, aki hét közben keményen edz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend