Hirdetés
10 növény, ami kiszűri a rákkeltő anyagokat a levegőből

10 növény, ami kiszűri a rákkeltő anyagokat a levegőből

A NASA a Clean Air Study című, vagyis a tiszta levegővel foglalkozó tanulmányában többek között olyan szobanövényeket vizsgált, melyek képesek arra, hogy egy adott, zárt hely levegőjét - akár egy űrhajóét - megtisztítsák.

Hirdetés
Hirdetés

Az értékes növények, melyekről lista is készült, képesek kiszűrni a levegő szennyező anyagait, többek között olyan, bizonyítottan rákkeltő vegyületeket, melyek jelen lehetnek a hétköznapi otthonokban is a festékeknek, oldószereknek, vegyszereknek vagy szigetelőanyagoknak köszönhetően. Ilyen például a benzol, a formaldehid és a triklóretilén is. Nézz meg néhányat azon növények közül, melyek segítségével felveheted előbbiek ellen a harcot!

Gerbera (Gerbera jamesonii)

Érdemes a lakás legvilágosabb helyére tenni, ugyanis igencsak fényigényes. Míg növekszik, öntözd sokat, utána azonban ezt érdemes mérsékelni.

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Állítólag a káros sugárzást is képes magába szívni. Háláld meg neki jótékony hatásait azzal, hogy megfelelő páratartalmat biztosítasz számára, kedvelt növénye például a fürdőszobáknak.

Közönséges szobafikusz (Ficus elastica)

A világosabb helyeket kedveli. Figyelj azonban arra, hogy a túl alacsony hőmérséklet és a huzat árthat neki.

10 növény, ami kiszűri a rákkeltő anyagokat a levegőből

Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina)

A mérsékelt öntözést kedveli, és a fényt is szereti, a közvetlen napsütést és a gyakori helyváltoztatást azonban nem.

Sárkányfa (Dracaena)

Könnyű tartásáról is ismert: a lakás kevésbé világos helyére is teheted, ügyelj azonban rá, hogy ne öntözd túl, mert könnyen rothadásnak indulhat a szára.

Könnyezőpálma (Philodendron bipinnatifidum)

Kedveli a világos helyeket, de ne tedd ki közvetlen, erős napfénynek. Mérsékelt öntözés és magasabb páratartalom mellett érzi jól magát.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

A szűrt fényt kedveli, ügyelj azonban rá, hogy ne tedd túl hűvös helyiségbe. A túlöntözés elkerülésére is figyelj, ebben az esetben könnyen rothadásnak indulhat a töve.

Rákvirág (Aglaonema modestum)

Kedveli a melegebb, párás helyeket, a forróságot viszont nem, ilyenkor leveleit lehullatja. Mérsékelten öntözd.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

Kedveli a fényt és a meleget, ugyanakkor nem olyan igényes növény, jól bírja a fénytelenebb, kevésbé meleg helyeket is. Tűző napra azonban ne tedd, és a túlöntözést is igyekezz megelőzni.

Közönséges borostyán (Hedera helix)

Nemcsak a balkonodnak lehet dísze, de szobanövényként is tarthatod. Kedveli a hűvösebb helyeket is, legyen ugyanakkor világos, viszont közvetlen, erős napfénynek ne tedd ki. Földjét tartsd nedvesen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend