Primitivótól Brindisig – magyar anyák délolasz útinaplója

1. nap
Na. A délolaszok későn reggeliznek, és tökre rendben van, hogy mi is délben kezdünk el különböző édes süteményeket majszolgatni Debora barátjánál Mola di Bari egyik bárjában, ahol összesen csak egy asztal van. A tulaj nagyon délolasz, a szeme ragyog, a mosolya ördögi, a nevét nem tudjuk, de isteni kávét főz, a kávéfőzője szuperszonikus, az is csillog-villog és néha felemelkedik.
A délolaszok fél pillanat alatt főzik a capuccinót, amit röptében kell elkapnod, és ők megisznak belőle naponta tízet, állva, míg a kasszánál a fizetésre várnak.
A délolaszok nem koszosak. Csak nem feszülnek rá a tisztaságra. De. Debora szállodája, a Citofonare olyan guszta, meg tiszta, hogy enni lehetne a földről.
SzusMotor

A föld Debora kétszobás hotelén túl se koszos. Mola di Bari olyan, mint Tata. Bár a Kocsi utcàn több a szemét, mint a délolasz kisvárosban. Bari se koszos. Van ott is nyócker, és a sétáló utcája pont olyan, mint a Váci utca. Azaz nem annyira pedáns. A táskába nem kell kapaszkodni, senki se akarja letépni rólad.
Barit nem özönlik el a turisták, pedig lenne miért. Van katedrális, meg templom, meg régi házak, meg nénik fekete ruhában, akik házi tésztát gyártanak a házuk előtt. Egy asztalnál gyúrnak, nyújtanak, metélnek, eladnak. És olaszul ordítoznak a kurva kölyökkel, hogy miért megy el megint focizni. Mert az olasz kurva kölykök fociznak. Olasz mezekben fociznak mindenhol. A katedrális előtt, a templom mögött, a fekete ruhás, káromkodó nénik között.
SzusNénikOlasz
Barin is van H&M, Dolce & Gabbana, Gucci meg    kínai. Kínai Gucci. És akciós volt a rúzs a MAC-nél. Jaj…
A pizzát rosszkedvű mamma adta papucsban, közben fagyit evett, csúnyán nézett, nem beszélt angolul, és nem adott blokkot. Egy cetlire felírta, hogy 18. Ez volt a blokk. De a pizza isteni volt.
A legjobb délolasz vörös bor neve Primitívó, a barii Váci utcán adják literjét 2 Euroért. A vizes palackodba is adnak. Így aztán nem kell szégyenkezned, ha nekiállsz vedelni a lányoddal, mert kiderül, rossz vonatra szálltatok fel, ami nem hogy Mola di Barin nem áll meg, de még kb. 100 kilométeren keresztül nem is fékez. És mikor megérkezel Brindisibe, akkor kettő és fél perced marad arra, hogy a legeslegutolsó vonatra jegyet válts és visszautazz Mola di Bariba egy kisebb vagyonért.
Esti kocsmázás törölve. Helyette dolce vita a regionális vonaton Primitívóval.
JOSzuss2nő1hez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.