Még többb szilva – kicsit másképp

Bezselics Ildikó - Gasztroszféra

A múlt heti hagyományosnak  mondható szilvás receptek után a szezon végén néhány szilvás újítás. Van, ami egész télen bevethető, mert aszalt szilvát használok hozzá.

Kakukkfüves pulykaragu szilvás polentával

Ez az ételpárosítás a kakukkfű, a friss szilva és a házi pálinkák iránti vonzalmam eredménye, mely egyszeri improvizációból a családi menü visszatérő elemévé nőtte ki magát.

Kakukkfüves pulykaragu

Hozzávalók:

  • 700 g filézett pulyka felső comb
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál szárított kakukkfű
  • 3 ág friss kakukkfű
  • 3 cl szilvapálinka

A pulykacombot leöblítjük, leszárogatjuk, nagyobb kockákra vágjuk és besózzuk.

A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és enyhén besózva az olajban megpároljuk. (Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg.)

A borssal meg a szárított kakukkfűvel fűszerezzük, és beletesszük a húst.

Nagyon kis lángon elkezdjük párolni, és saját levében puhára főzzük.

Amikor elkészült, meghintjük az apróra vágott friss kakukkfűvel, és levesszük a tűzről.

Végül hozzáadjuk a szilvapálinkát, és 10 perc múlva tálaljuk.

Kakukkfüves pulykaragu szilvás polentával
fotó Tóth Milán/Px7

Szilvás polenta

Hozzávalók:

  • 600 ml tej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kockacukor
  • 250 g kukoricadara
  • 200 g friss szilva
  • 2 evőkanál szilvapálinka

A tejet összekeverjük ugyanannyi vízzel, a sóval, beletesszük a kockacukrot és felforraljuk. Folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és forrásig hevítjük. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat és beleforgatjuk a feldarabolt, pálinkában megáztatott szilvát.

Egy tűzálló tálba simítjuk, és előmelegített sütőben, 180°C-on 30 percig sütjük.

Aszalt szilvával töltött csirkemell gyümölcsös bulgurral

A recept pulykamellből készült változata széles körben ismert: én szívesebben készítem csirkemellből, mert az nem olyan rostos, könnyebb vele bánni és a közhiedelemmel ellentétben nem szokott olyan reménytelenül kiszáradni, mint a pulyka. Az aszalt szilva „visszaköszön” a köretként feltálalt bulgursalátában is.

Aszalt szilvával töltött csirkemell gyümölcsös bulgurral
fotó: Tóth Milán/Px7

Aszalt szilvával töltött csirkemell

Hozzávalók:

  • 3 kifilézett csirkemell
  • 100 g puha aszalt szilva
  • 6 szelet bacon

A csirkemelleket félbevágjuk, enyhén besózzuk, és késsel hosszában felszúrjuk őket úgy, hogy akkora rést kapjunk, melyen beférnek az aszaltszilva-szemek. Megtöltjük őket, majd egyenként betekerjük baconnel.

Lefedve, 220°C-os sütőben 25 percig sütjük, majd fedő nélkül néhány perc alatt megpirítjuk.

Gyümölcsös bulgur

Hozzávalók:

  • 250 g bulgur
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagyobb alma
  • 2 lila hagyma
  • 100 g aszalt szilva
  • 1 marék dió
  • 1 csokor petrezselyem

A bulgurt egy tálba öntjük, leforrázzuk 300 ml sós vízzel, és lefedjük. Kb. 20 percig pihentetjük, ezalatt teljesen magába szívja a vizet.

Ezután egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon megpirítjuk.

Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük az apróra vágott hagymát, petrezselymet és diót, valamint a felkockázott almát és aszalt szilvát.

Önállóan, salátaként is fogyaszthatjuk.

Szilvacsatni kókusztejjel

Édes – de nem lekvár, fűszeres és csípős, sűrűbb és darabosabb a megszokott mártásoknál  – ez a csatni. Az elkészítés után legalább egy hétig hagyni kell, hogy összeérjenek benne az ízek, ezután fogyasztható. Én nagyon szeretem vörös húsok mellé – ez a kókusztejes változat kacsához készült.

  • 2 kg szilva, kimagozva, félbe vágva

    fotó: Tóth Milán

  • ½ kg cukor karamellizálva
  • 3 cm gyömbér
  • 3 csillagánizs
  • 6 szegfűbors
  • 1-1 kávéskanál őrölt kardamom, szegfűszeg, csili,
  • 400 ml kókusztej
  • 1 deci víz

A karamellizált cukrot felengedjük a vízzel, majd mikor lekezdett oldódni, beletesszük a feldarabolt szilvát, és magas hőfokon felfőzzük. Mikor a szilva leve kifőtt, de a felezett szilvaszemek még egyben vannak, beletesszük a gyömbért és a fűszereket, és tovább főzzük, míg elkezd besűrűsödni. Akkor hozzáadjuk a kókusztejet, felforraljuk, és kiforrázott üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Csatnis szilvás rétes  

A közelmúltban lakásvásárt tartottam: költözés előtt jó néhány barátom jött el és “fogadta örökbe” régi tárgyaimat, valamint kóstolta meg új ételeimet. A menü sztárja a csatnis szilvás rétes volt,  8 rúd fogyott el belőle másfél óra alatt.  Ez a „csatnit a rétesbe” módszer nagyon megtetszett, már szemezek a hűtőben található őszibarackkal – azt hiszem ezzel is kipróbálom…

Hozzávalók (1 rúdhoz):

  •  3 réteslap
  • 5 evőkanál szilvacsatni + 1 evőkanál szilvapálinka (Nobilis)
  • 5 evőkanál pirított dara
  • kb. 10 deka szilva
  • 1 evőkanál fahéjas cukor
  • olaj

A hideg csatniból a felhasználandó mennyiséget egy kis tálba szedve belekeverjük a pálinkát. A darát kevés olajon megpirítjuk. A réteslapokat egy megnedvesített konyharuhára terítjük: a készen vett réteslapok esetében ez a legjobb megoldás, mert így töredezés nélkül fel tudjuk majd tekerni ez egyébként kicsit száraz tésztát. Először megkenjük a csatnival, majd beszórjuk pirított darával, végül ráterítjük a megmosott, negyedekbe vágott szilvát, meghintjük a fahéjas cukorral és óvatosan feltekerjük. A tetejét átkenjük egy kis olajjal, majd 180 fokos sütőben arany barnára sütjük (kb. 20 perc)

3 hozzászólás a(z) “Még többb szilva – kicsit másképp” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.