Kipp-kopp kopogok…- hogy működik az EFT?

Téli Márta - spiriTiszta

Kipp-kopp, kopogok… és ha tudom, pontosan hol és hogyan kopogtassak, akkor csökkentem a stresszt, és annak káros hatásait. Bár az EFT módszer alig több, mint tizenöt éves múltra tekinthet vissza, ma már gyógyítók, business- és life coachok, személyiségfejlesztő trénerek is előszeretettel használják.

A módszer segítségével olyan tudatalatti stressz mintákat törhetünk meg, amelyek addig meghatározták életünket, és akár betegségekhez is vezettek. Az EFT módszerét poszttraumás stressz szindróma esetében is eredményesen használják. Az EFT-ről Sághy András EFT terapeutával és trénerrel beszélgettem.

Sághy András EFT terapeuta és tréner

 

TM Mi az az EFT?

SA Az EFT magyar neve az Érzelmi Felszabadítás Technikája. Viszonylag új módszer, körülbelül tizenöt éve létezik, és Gary Craig mérnök fejlesztette ki. Nagyon egyszerű és eredményes módszer. Magyarországon az elmúlt években kezdett elterjedni, de még viszonylag kevesen ismerik.

TM Ön hogyan került kapcsolatba ezzel a módszerrel?

SÁ Én 2005 óta foglalkozom EFT-vel. Hivatásos kineziológus vagyok, de soha nem működtem kineziológusként, mert közben megismertem az EFT-t, amiről én azt szoktam mondani, hogy a kineziológia továbbfejlesztett változata. Olyan mértékben továbbfejlesztett változata, hogy már nem is kell hozzá kineziológia, azaz izomtesztelés.

„Az EFT egy egyszerű és hatásos módszer, amely képes erőteljes hatást gyakorolni a génműködésre, az egészségre és a viselkedésre.” Dr. Bruce Lipton (A Tudat a belső teremtő írója)

2006 óta tanítom ezt a módszert. Több száz, sőt talán ezernél is több embert kezeltem ezzel a módszerrel, és legalább ezer embert tanítottam meg rá. Eredetileg villamosmérnök vagyok, és informatikával, nagy banki rendszerek tervezésével foglalkoztam 25 éven keresztül. Eközben az emberek vezetése, irányítása is foglalkoztatott, és az, hogy mi befolyásolja a viselkedésüket, hiszen nagy csapatokat, nagy projekteket vezettem. Az első módszer, amit hatékonynak találtam, az NLP, azaz Neuro Lingvisztikus Programozás volt, ami azt vizsgálja, hogy mi befolyásolja az emberi gondolkodást. Egészen addig nem gondoltam arra, hogy gyógyítással fogok foglalkozni, amíg 1999-ben édesapám megbetegedett, és fél év alatt rákban meghalt. Akkor azt tapasztaltam, hogy amit az orvosok csináltak, az egyáltalán nem használt. Azalatt a fél év alatt kezdtem el azon gondolkodni, hogy kell, legyen olyan módszer, ami ezeket a problémákat hatékonyan képes kezelni. Körülbelül öt éven át szisztematikusan kutattam, legalább ötven féle módszert megismertem, és amikor 2005-ben az interneten rábukkantam erre, azonnal azt éreztem, hogy megvan, ezzel kell foglalkoznom. Az interneten megtalálható képzésen kívül rengeteg tanfolyamon vettem részt, főként Angliában, ahol a Gary Craig által képzett EFT mesterek tartottak workshop-okat. A huszonkilenc mesterből én huszat személyesen ismerek, és végül magához Gary Craighez is eljutottam.

TM Az ön vagy a családja életében milyen eredménnyel használta az EFT-t?

SA Azt tapasztaltam, hogy a saját családunk nem alkalmas arra, hogy gyakoroljunk rajta, mert ők azok, akik leginkább ellenállnak. A lányom azonban, aki szintén ezzel foglalkozik, a saját gyerekeinél az éjszakai bepisiléstől kezdve a tanulási problémákig nagyon sok mindenre használta az EFT-t eredményesen. Saját magamon akkor alkalmaztam a módszert, amikor feladtam a régi munkahelyemet, és az EFT bevezetésével, megismertetésével kezdtem foglalkozni, és elfogott a szorongás például az anyagi helyzetem miatt. Az efféle gondokra is nagyon eredményesen alkalmazható az EFT.

TM Spirituális segítő módszer lévén, milyen tudományos háttere van az EFT-nek?

SA Nagyon széleskörű tudományos háttere, tudományos alapja van. Itt van például Dawson Church PhD: Génjeink csodája című könyve. Ebben a könyvben körülbelül háromszáz tudományos kísérlet szerepel, ami alátámasztja az EFT működését és hatékonyságát.

„Nagy ritkán egy-egy széleslátókörű könyv felfedi az egymástól látszólag különálló tudományterületek közötti kapcsolatokat, és ezzel briliáns szintézist teremt. Ez a könyv a genetika, az elektromágnesesség, az orvostudomány és a társadalmi változások összekapcsolásával a tudomány és a képzelet hatalmas hőstette, és fantasztikus bepillantást nyújt az előttünk álló izgalmas lehetőségekbe.” Gary Craig az EFT módszer megalkotója

Bizonyos esetekben én is használok egy stressz mérő készüléket, bár az esetek nagy részében a stressz csökkenése azonnal érezhető. Elmesélnék egy esetet. Járt nálam egy állapotos hölgy, akinél nagyon magas volt a trombocita szám. (A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók.) Azt mondta neki az orvos, hogy ha egy hónap múlva is ilyen magas ez az érték, akkor a terhesség végéig naponta be kell adnia magának egy vérhígító injekciót. Ez a hölgy szörnyen félt az injekciótól, azt meg végképp nem tudta elképzelni, hogy ő maga szúrja meg saját magát. Amikor eljött hozzám, a körülbelül egy órában a lelki és fizikai okokkal egyaránt foglalkoztunk. Ennek során a terhességgel, a szüléssel és a születendő gyermekkel kapcsolatos félelmei kerültek felszínre, majd feldolgozásra. Két hét múlva kaptam tőle egy sms-t, hogy minden lelete normális lett.

Az EFT kezelés egy pillanata

 

TM Az EFT egy „kopogtatós” módszer. Mit kopogtatunk?

SA Ebben a módszerben két fontos elem létezik. Az egyik a kopogtatás, a másik pedig az a szöveg, amit mondunk hozzá. A kopogtatás az ujjaink hegyével, meridián pontokon történik. Az ujjaink hegye tudományos mérésekkel bizonyítottan energia kilépési pontok. Azok a meridián pontok pedig, amelyeket kopogtatunk, testünk olyan pontjai, amelyeknek elektromos ellenállása nagyságrendekkel kisebb, mint testünk más területein. Ezek a pontok tehát energia bevitelre alkalmasak. Szintén tudományos mérés igazolja, hogy ezek a meridián pontok összeköttetésben vannak az agynak azon részével, amely a stressz reakció beindításáért felelős. Az EFT kezelés során folyamatosan olyan információt juttatunk az agyba, amely azt jelzi, hogy nincs stressz. Az EFT gyakorlatilag egy stresszcsökkentő módszer. Körülbelül 50-60 évvel ezelőtt Selye János azt írta, hogy ha találnánk egy olyan módszert, amely képes lenne csökkenteni a stresszt, akkor minden betegségünket meg tudnánk gyógyítani.

Selye János (1907-1982) magyar származású kanadai belgyógyász és vegyész. A stressz kutatójaként szerzett világhírnevet. Az Életünk és a stressz című könyve 1964-ben jelent meg magyarul, ami azonnal népszerűvé vált.

A másik rendkívül fontos elem a kopogtatások alatt elmondott szöveg: „Annak ellenére, hogy van ez a ………(problémám)………, mélységesen szeretem és teljesen elfogadom magam!” Ezt követően az EFT–s akupunktúrás pontokat kopogtatjuk a Sorozatnak megfelelően, és egy Emlékeztető Kifejezést mondunk minden egyes pontnál. Természetesen a fenti egy alap szöveg, a közös munka során ez folyamatosan változik.

TM Mondjuk el, mik azok a meridiánok.

SA A meridiánok energia áramlási utak. Az EFT-nek az a legnagyobb felfedezése, hogy ha egy kicsit is rosszul érezzük magunkat, az abból fakad, hogy valamilyen energia blokk van a szervezetünkben, tehát vagy lecsökkent, vagy teljesen megszűnt az energia áramlás bizonyos energia utak mentén. A kínai gyógyászat szerint 12 fő és 2 univerzális meridián létezik, és a kopogtatási pontok ezen meridiánok olyan kezdő vagy végpontjai, amelyek közel vannak a bőrfelszínhez. Így tehát 14 ponton kopogtatunk, azaz stimuláljuk a meridiánokat.

TM Hogyan kezdünk el dolgozni ezzel a módszerrel? Mondjuk allergiás valaki. Mi lesz a kezelési folyamat?

SA Megkérdezem tőle, hogy mióta allergiás, majd olyan kérdéseket teszek fel, amelyek megválaszolásával megfogalmazódik az a mondat, amivel a kopogtatást kezdjük majd. Egy ilyen kérdés lenne például, hogy ha az allergiának lelki oka lenne, akkor mi lehetne az. Az emberek nyolcvan százaléka meg tudja mondani, hogy mi lehet a lelki oka egy tünetnek. Ennek mentén fogalmazódnak meg azok a mondatok, amiket a kopogtatás közben mondunk. A folyamat során olyan emlékek jönnek felszínre, amelyek akár évtizedeken át nem jutnak az eszünkbe, ám a hozzájuk kapcsolódó érzést az agyunk eltárolta, és a kopogtatás során felszínre kerülő emlékek mindig ugyanehhez az érzéshez vezetnek vissza. Amint felgöngyölítjük a szálakat, az érzés is megszűnik. Ha egy ilyen érzelmi mintát meggyógyítunk, azaz már sem emlék, sem testi érzet nem jelentkezik, akkor az többé nem is tér vissza, és mellesleg megszűnik a hozzá kapcsolódó fizikai tünet is.

TM Régóta ismerem az EFT módszerét, és saját életemben is hatásosnak bizonyult. Akihez közelebb állnak azok a módszerek, ahol fizikailag is részt kell vennie a folyamatban, azok számára különösen vonzó lehet ez a módszer.

„Az EFT arra rendeltetett, hogy a XXI. század vezető gyógyító eszköze legyen.” Cheryl Richardson nemzetközileg elismert személyes életviteli tanácsadó

A beszélgetés végén elvégeztünk egy bemutató EFT kezelést. Ha szeretné meghallgatni a teljes beszélgetést, november 24-től a következő gombra kattintva teheti meg.

Az interjú teljes hanganyagát meghallgathatja  ITT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.