Ha szilvát veszünk, sokat vegyünk, mert enni is, főzni is jó. A következő receptjeim hagyományosak, de megunhatatlanok. A jövő héten pedig néhány különleges szilva-felhasználást mutatok majd.
Vörösboros szilvakrémleves pirított dióval
Ezt a receptet szezonon kívül aszalt szilvából szoktam kivitelezni, de sem az íze, sem a színe nem ér fel a friss, érett besztercei szilváéval: az maga a lila mámor…
Hozzávalók:
- 60 g barna cukor
- só
- 8 szem szegfűszeg
- egy rúd fahéj
- 100 ml száraz, jó minőségű vörösbor
- 200 g érett szilva
- 100 ml tejszín
- a tálaláshoz:
- 50 g pirított dió
Egy liter vizet a cukorral, leheletnyi sóval és a fűszerekkel felforralunk (a szegfűszegeket praktikus teatojásba tenni, hogy turmixolás előtt könnyen kivehessük).
Hozzáadjuk a bort és a szilvát, és15 percig főzzük. Azután kivesszük a fűszereket, a levest összeturmixoljuk és belekeverjük a tejszínt.
Tálalás előtt megszórjuk a vágott, pirított dióval.
Fahéjas szilvás lepény
Szilvaszezonban kötelező program a lepénysütés: az alábbi recepttel pedig csak sikerélményt szerezhetünk magunknak mind a készítés, mind a tálalás során.
Hozzávalók:
- 300 g friss, magvaváló szilva
- 250 g barna cukor
- 250 g margarin
- 4 tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 300 g liszt
- a forma kikenéséhez:
- margarin
- liszt
- a tetejére:
- fahéjas porcukor
A szilvákat kimagozzuk és elfelezzük.
A cukrot a margarinnal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral és a fahéjjal összekevert lisztet.
Kikent, belisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük.
Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral.
Fordított pálinkás szilváslepény
Ezzel a Tarte Tatin ihlette, kész leveles tésztából pillanatok alatt összerakható rendkívül finom süteménnyel csak az a baj, hogy talán még gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészült.
- 250 g érett, de nem puha szilva
- maréknyi barna cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 30 ml szilvapálinka
- 2 csomag leveles tészta (friss vagy mélyhűtött)
- 1 tojás
A cukrot egyenletesen egy 23 centis sütőforma aljára szórjuk, és meghintjük fahéjjal.
A megmosott, kimagvalt, félbevágott szilvákat vágott felükkel felfelé szorosan egymás mellett szépen elrendezzük.
Megcsepegtetjük a szilvapálinkával, majd dupla rétegben befedjük a leveles tésztával. A tetejét bekenjük egy felvert tojással, és megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozhasson.
220 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tészta szépen meg nem pirul. Ezalatt a cukor karamellizálódik az alján (30-35 perc).
A sütőből kivéve egy kicsit hagyjuk hűlni, majd szervírozó tálra borítjuk, és azonnal fogyasztjuk.
Kedves Ildikó! jaj de jó! Épp ezen morfondíroztam. Itt a szilva szezon vége, gyorsan főzök szilvából valamit. Szilva szószt mihez szoktak? Ez a leves nagyon jól hangzik, megpróbálom!
Sok mindenhez jó a szilvaszósz – én szilvaszezonban a császármorzsához, a grízes tésztához is ezt készítek. De a jövő héten érdekesebb felhasználási módokról is írok! – reméljük, hosszú szilvaszezon lesz.
A szilváért nem vagyok oda, a lepényért sem, de ez a fahéjaszilváslepény… hát nem mondom, megkóstolnám.
Nekem éppen jókor jött a fahéjas szilvás lepény, még ma kipróbálom a barátnőm szülinapjára :)! Köszi!
Kíváncsian várjuk a hírt, milyen sikere volt! Jó étvágyat kívánunk!