Két lepény, egy leves – szilvából

Bezselics Ildikó - Gasztroszféra

Ha szilvát veszünk, sokat vegyünk, mert enni is, főzni is jó. A következő receptjeim  hagyományosak, de megunhatatlanok. A jövő héten pedig néhány különleges szilva-felhasználást mutatok majd.

Vörösboros szilvakrémleves pirított dióval

Ezt a receptet szezonon kívül aszalt szilvából szoktam kivitelezni, de sem az íze, sem a színe nem ér fel a friss, érett besztercei szilváéval: az maga a lila mámor…

Hozzávalók:

  • 60 g barna cukor
  • 8 szem szegfűszeg
  • egy rúd fahéj
  • 100 ml száraz, jó minőségű vörösbor
  • 200 g érett szilva
  • 100 ml tejszín
  • a tálaláshoz:
  • 50 g pirított dió

Egy liter vizet a cukorral, leheletnyi sóval és a fűszerekkel felforralunk (a szegfűszegeket praktikus teatojásba tenni, hogy turmixolás előtt könnyen kivehessük).

Hozzáadjuk a bort és a szilvát, és15 percig főzzük. Azután kivesszük a fűszereket, a levest összeturmixoljuk és belekeverjük a tejszínt.

Tálalás előtt megszórjuk a vágott, pirított dióval.

fotó Tóth Milán/Px7

 

Fahéjas szilvás lepény

Szilvaszezonban kötelező program a lepénysütés: az alábbi recepttel pedig csak sikerélményt szerezhetünk magunknak mind a készítés, mind a tálalás során.

Hozzávalók:

  • 300 g friss, magvaváló szilva
  • 250 g barna cukor
  • 250 g margarin
  • 4 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 300 g liszt
  • a forma kikenéséhez:
  • margarin
  • liszt
  • a tetejére:
  • fahéjas porcukor

A szilvákat kimagozzuk és elfelezzük.

A cukrot a margarinnal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral és a fahéjjal összekevert lisztet.

Kikent, belisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük.

Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral.

Szilvás lepény – fotó: Tóth Milán/Px7

Fordított pálinkás szilváslepény

Ezzel a Tarte Tatin ihlette, kész leveles tésztából pillanatok alatt összerakható rendkívül finom süteménnyel csak az a baj, hogy talán még gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészült.

  • 250 g érett, de nem puha szilva
  • maréknyi barna cukor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 30 ml szilvapálinka
  • 2 csomag leveles tészta (friss vagy mélyhűtött)
  • 1 tojás

A cukrot egyenletesen egy 23 centis sütőforma aljára szórjuk, és meghintjük fahéjjal.

A megmosott, kimagvalt, félbevágott szilvákat vágott felükkel felfelé szorosan egymás mellett szépen elrendezzük.

Megcsepegtetjük a szilvapálinkával, majd dupla rétegben befedjük a leveles tésztával. A tetejét bekenjük egy felvert tojással, és megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozhasson.

220 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tészta szépen meg nem pirul. Ezalatt a cukor karamellizálódik az alján (30-35 perc).

A sütőből kivéve egy kicsit hagyjuk hűlni, majd szervírozó tálra borítjuk, és azonnal fogyasztjuk.

Fordított pálinkás szilvás lepény – fotó Tóth Milán/Px7

 

 

 

5 hozzászólás a(z) “Két lepény, egy leves – szilvából” bejegyzéshez

  1. Kedves Ildikó! jaj de jó! Épp ezen morfondíroztam. Itt a szilva szezon vége, gyorsan főzök szilvából valamit. Szilva szószt mihez szoktak? Ez a leves nagyon jól hangzik, megpróbálom!

    • Sok mindenhez jó a szilvaszósz – én szilvaszezonban a császármorzsához, a grízes tésztához is ezt készítek. De a jövő héten érdekesebb felhasználási módokról is írok! – reméljük, hosszú szilvaszezon lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.