Ha én süti lennék

Balázsy Panna - RSVP

Nyomkövető stílusban szoktam főzni, nem szégyen azt bevallani. Vagyis: teljes beleéléssel olvasom a szakácskönyveket, gasztromagazinokat és az interneten lévő recepteket, majd az esetek túlnyomó többségében követem az utasításokat.

Persze sokszor előfordul, hogy nincs otthon valami, ami kéne a recepthez, és akkor variálok. De ezt még messze nem nevezném kreativitásnak.

Ezért is volt a tenger hullámaihoz hasonló nyaralós érzés, mikor Segal Viktor séf és Sípos Katalin cukrász-dekoratőr-vezető-mentor extraordinaire megalkottak egy vadonatúj desszertet a fülem hallatára.

Történt ugyanis, hogy a belvárosi Lila Körte cukrászdában tartotta sajtótájékoztatóját a Gasztrowerk. Réz András fejében született meg a gondolat, kéne csinálni egy olyan helyet (Werk Akadémia), ahol a kreatívok (főleg film, divat, kortárs művészet) gyakorlati tudással együtt sajátíthatnák el a szakma alapjait és mindazt, ami utána jön. Közben kiderült, robban a gasztro, ezért a lelkes amatőröknek és érdeklődő szakmabelieknek indult egy ilyen kurzus is.

Most már az ötödik 10-hetes sorozatnál járunk, és az benne a legszebb, hogy mindig tud újat mutatni, vagyis pulzál, változik, alakul a város. Arról nem is beszélve, hogy annyit dumálunk arról, milyen fontos lenne közösségeket építeni. Itt sikerült.

Tokaji bortúra, Michelin-csillagos étterem, flódni bonbon és multikulti

Az előző csapattal továbbra is tartjuk a szívmelengető, baráti kapcsolatot, most pedig gőzerővel az új kurzus szervezésén fáradozunk. Az a legjobb munkahely, ahol az ember azt csinálhatja, ami tényleg érdekli. Csupa olyan helyre megyünk, ami izgalmas, eredeti, új, és értékes. Lesznek előadások, bemutatók, kóstolók, nagy zabálások és kézműves sörözések is. Tokaji bortúra, Michelin-csillagos étterem, flódni bonbon és multikulti. Sőt, sport is, mert biciklivel megyünk a biofarmra zöldséget szedni a fúziós fűszerezésű zöldséglekvárokhoz. A többit nem árulom el, inkább gyertek velünk kalandozni.

Mi lenne a Werk Akadémia, ha édesség lenne? Ez volt a millió dolláros kérdés. Ott ültem Katival és Viktorral. Pingpongoztam a szememmel. És záporoztak az ötletek. Kis tonkababos mangó szósz? Kell valami textúra, ropogás, jó, legyen sós, kesudiós karamell ropogós benne. Igen, és Caramelia mousse! Ahogy Réz András később fogalmazott: Boldogítóan bonyolult ízkombináció…

A kis csatos üvegek elkápráztatták az újságírókat. Is.Werk édesség már létezik. Egy kis kreativitással mimindannyiunkból kihozhatunk egy sütit.

Ördög Nórit egy epres mentás mousse-ként tudom elképzelni, apróka kanállal fogyasztva, hogy sokáig tartson.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze alapon én biztosan citromos lennék, alig édes, viszont habkönnyű, olvadós a szájban. Novák Péterről már tudom, hogy kapros fehér csokis lenne, az alján egy kis citromos piskótával. Javier Bardem sűrű, fekete, étcsokis mousse, egy kis kardamommal bolondítva. Juliette Binoche kandírozott narancs, sok mandulával, azért se Chocolat! Woody Allen vanília, madagaszkári vaníliából, Ördög Nórit egy epres mentás mousse-ként tudom elképzelni, apróka kanállal fogyasztva, hogy sokáig tartson.

Javier Bardem sűrű, fekete, étcsokis mousse, egy kis kardamommal bolondítva.

Novák Péter
kapros,
fehércsokis
süti lenne

Juliette Binoche kandírozott narancs lenne.

Ördög Nóri
epres-mentás
mousse lenne

A sort persze hosszan lehetne folytatni, és biztos van, ahol nem értetek egyet, ezért játsszunk tovább a gondolattal – Facebook oldalunkra várjuk a Johnny Depp sütit, a Keira Knightley fagylaltot vagy a Sebestyén Balázs tányérdesszertet, hogy csak néhány ötletet adjak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.