Hirdetés
Transzplantáció

Latin-Magyar szótár

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Transzplantáció

szervátültetés

 • 2017-06-05 Csöngettek: új vesét kapok

  Zsuzsa szervezetét egy autoimmun betegség támadta meg, egyik napról a másikra művese kezelésre lett szüksége - másfél év dialízis után kapott új vesét.A hosszú, terápiával töltött hónapok nem teltek egyszerűen, csakis pozitív életszemléletének köszönheti, hogy kitartott. Ma már 20 éve a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke.

 • 2017-04-21 Szívgyógyászat

  Magyarország 2012-ben történt csatlakozása az Eurotransplanthoz, azaz az európai transzplantációs szövetséghez megteremtette annak lehetőségét, hogy a hazai szívtranszplantációs központban kezelt, sürgős szívátültetésre váró betegek külföldről is kaphassanak szívet az életet jelentő műtéthez.

 • 2017-04-15 Új szívvel és új szívre várva

  Öt férfi, öt szíves történet a javából. Bár történetük más és más, mégis van valami, ami összeköti őket: a nyertesek közé akarnak tartozni, mert ahogy mondták, számukra maga az élet a győzelem.

 • 2017-02-28 A jövőben életet menthetnek bionyomtatással

  Speciális nyomtatóval bizonyos 3D-s tárgyakat már a 90-es évek óta létre tudunk hozni, de ami nagy előrelépést jelentene az orvoslás területén az élő szövetek, szervek nyomtatása. Több kutatást végeznek ezen a területen, aminek sikere óriási lehetőségeket jelentene a transzplantáció területén. Protéziseket, ortopédiai implantátumokat már gyártanak ezzel a technológiával.

Hirdetés
 • 2016-05-17 Sikeres pénisz-transzplantációt hajtottak végre Amerikában

  A 64 éves Thomas Manning több mint három éve vesztette el péniszét rákos megbetegedés miatt. Az orvosai most transzplantációval pótolták a hiányzó testrészt.

 • 2014-12-15 Indulhat a tüdő-átültetés!

  Az egészségügyi kormányzat 900 millió forintos fejlesztése nyomán megkezdődhetnek a tüdő-transzplantációk Magyarországon - jelentette be a kormányszóvivő pénteken Budapesten.

 • 2013-12-08 Van-e élet az (agy)halál után?

  Elsőre azt mondhatnánk, hogy nem, de az igazság az, hogy ez mégsem olyan egyértelmű és, hogy a válasz még tovább „bonyolódjon” az orvostudomány háromféle halálról is „beszél”. A pontos válaszhoz segítségünkre volt Dr. Káposzta Zoltán neurológus is.

 • 2013-09-27 Őssejt-transzplantáció - Fajtái és hatásai 2. rész

  Az őssejt-transzplantáció a hagyományos kezelés kiegészítéseként használható, de hasznos lehet akkor is, ha daganatos betegségek következtében elpusztult a csontvelő. Két főbb típusa van, az autológ , és az allogén.

 • 2013-09-25 Őssejt-transzplantáció - Fajtái és hatásai 1. rész

  Az őssejt-transzplantáció a hagyományos kezelés kiegészítéseként használható, de hasznos lehet akkor is, ha daganatos betegségek következtében elpusztult a csontvelő. Két főbb típusa van, az autológ , és az allogén.

 • 2013-09-22 Lehet egy élettel több?

  A történet egyszerű: várakozás egy telefonhívásra, majd felcsillan a remény, hogy aztán olyan gyorsan, amint jött, el is illanjon egy lehetőség. És megint marad a várakozás. Van, aki harmadszor csinálja mindezt végig: szervátültetésre és a megfelelő donorra vár.

 • 2013-06-28 Második esély

  A transzplantáció története évezredekre nyúlik vissza. Egy XV. századi festmény például megörökíti azt a második századbeli eseményt, amikor egy templomszolga beteg lábát egy halott ember levágott lábával pótolják. A szervátültetésről dr. Langer Róbert professzorral, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatójával beszélgettünk.

 • 2013-03-14 A vesetranszplantációról

  A transzplantáció (magyarul átültetés) kifejezés a veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében mindig a veseátültetésre vonatkozik. A veseátültetés módszerei és az átültetés után alkalmazott gyógykezelés az elmúlt évtizedben sokat fejlődött. Jelenleg a sikeres átültetés a végállapotú veseelégtelenség kezelésének legjobb módszere. A sikeres veseátültetéssel csaknem teljes rehabilitáció érhető el, erre azonban nem minden művesekezelésben részesülő betegnek van esélye.

 • 2012-05-02 Prof. Dr. Langer Róbert: Hús-vér ember vagyok!

  A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója délelőtt egy sajtótájékoztatón arról a sikeres műtétsorozatról számol be, amelynek köszönhetően egyetlen nap alatt három gyermek kapott új vesét. Délben velem beszélget, egy óra múlva telefoninterjút kell adnia, este pedig egy tévéműsorban nyilatkozik. Bármilyen helyzetben látom: pontos és visszafogott, minden allűrtől mentes. És még mindig csillog a szeme, ha a hivatásáról mesél

 • 2012-01-04 Húsz év alatt 206 szívátültetést végeztek el az országban

  Éppen húsz évvel ezelőtt, 1992. január 3-án végezték el Magyarországon az első szívátültetést, a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján. Merkely Béla, a klinika elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend