Vaníliás kifli - Adventi készülődés

Vaníliás kifli - Adventi készülődés

Nekünk a karácsony egyenlő a sütik tömkelegével. Gyerekkorom óta szokás nálunk, hogy legalább 8-10 fajta sütemény készül. Kétféle bejgli, kétféle zserbó, habcsók, kétféle kókuszos, „ragasztós” (lekváros linzer), mézeskalács, vaníliás kifli, és még amihez kedvünk van. A receptek is családon belül kézről kézre járnak. Most a vaníliás kifliét osztom meg.

Elkészítési idő: kb.: 60 perc

Hozzávalók:

  • 28 dkg liszt
  • 21 dkg margarin
  • 10 dkg finomra darált dió
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor + amiben megforgatjuk

A margarint vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy puha legyen. A száraz anyagokat keverjük össze, majd a margarinnal gyúrjuk egybe. Formázzunk belőle kis kifliket, kb. kisujj vastagságúakat, és hajlítsuk formára. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, míg zsemleszínű nem lesz. Még melegen forgassuk meg vaníliás cukorban.

Vaníliás kifli - Adventi készülődés

Tipp! Ezt a sütit előre el lehet készíteni, lezárt dobozban hetekig eláll. Fontos a mennyiségek pontos betartása.

Jó tudni! Sajnos ez nem egy diétás változat. Ennek ellenére, akinek van kedve hozzá, bátran kísérletezzen, a lisztet cserélje le részben vagy egészben szénhidrát csökkentettre, a cukrot pedig nyírfacukorra.

Tápérték (100 g):

 

Liszt

Kristálycukor

Rama

Dió

Energia

370 kcal

390 kcal

630 kcal

654 kcal

Fehérje

12,3 g

0 g

0 g

15,2 g

Zsír

1,3 g

0 g

70 g

65,2 g

Szénhidrát

76,3 g

99,9 g

0 g

13,7 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek