Hirdetés
Karácsonyi forralt bor

Karácsonyi forralt bor

Még jól emlékszem, amikor először voltam Bécsben, a karácsonyi vásárban. Magával ragadott az egész város hangulata, díszei, ünnepélyessége, és nem utolsó sorban a vásárban kapható forralt bor.

Hirdetés
Hirdetés

Utána, egészen Kisfiam megszületéséig, hagyománnyá vált, hogy adventkor kilátogatunk Bécsbe. Később örömmel fedeztem fel Norvégiában - barátnőm jóvoltából, aki egy ideig ott élt -, hogy ott is szokás a „forralt borozás”. Nagy nehézségek árán, repülőn hoztam haza azt az édes alap levet, melyhez csak hozzá kellett adni a bort és a vizet, fel kellett forralni, és már ihattuk is a jól megszokott italunkat. Amikor azonban ez sem volt már lehetséges, kénytelen voltam itthon kikísérletezni a megfelelő hozzávalókat.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • vörösbor és gyümölcstea 1:1 arányban (7,5 dl-7,5 dl)
  • 1 alma megmosva, gerezdekre vágva
  • 1 narancs megmosva, felkarikázva
  • darabos fahéj
  • szegfűszeg
  • pici gyömbér
  • barnacukor vagy méz
  • 1 dl rum

A teát, amit, ha lehet, szárított gyümölcsökből főzünk, összeöntjük a borral és az egyéb hozzávalókkal, majd összeforraljuk. Ha felforrt, egészen alacsony lángra tesszük, és addig főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak (kb. 20 perc). Lezárjuk, szűrjük, a gyümölcsökkel együtt is felszolgálhatjuk.

Karácsonyi forralt bor

Tipp! A rumot ki is lehet hagyni, illetve a tea, bor arányát ízlés szerint lehet változtatni. Aki nem bízik magában, az használjon a fűszerezéshez erre a célra kapható fűszerkeveréket.

Jó tudni! Az alkohol, cukor nem éppen cukorbetegeknek, diétázóknak való. Ha mégsem szeretnék kihagyni, használjanak folyékony édesítőt, illetve módjával fogyasszák.

KÉSZÍTS TOJÁSLIKŐRT AZ ÜNNEPEKRE!

Tápérték (100 g):

 

Vörösbor

Rum

Alma

Narancs

Barnacukor

Méz

Energia

85 kcal

231 kcal

52 kcal

45 kcal

377 kcal

304 kcal

Fehérje

0 g

0 g

0,2 g

0,7 g

0 g

0,3 g

Zsír

0 g

0 g

0,1 g

0,2 g

0 g

0 g

Szénhidrát

2,6 g

0 g

13,8 g

10,4 g

9,7 g

82,4 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend