Hirdetés
Édes ízek karácsonykor - bűntudat nélkül

Édes ízek karácsonykor - bűntudat nélkül

Karácsony közeledtével megindul a tervezgetés, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A menüből sehol sem hiányozhatnak az édességek: a bejgli, az Advent időszaka alatt készülő házi aprósütemények, az ünnepi torták.

Hirdetés
Hirdetés

A civilizációs betegségek nagy részét a megemelkedett cukorfogyasztással hozzák összefüggésbe. A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához. A nagyobb mennyiségben fogyasztott édesség (cukor) megemeli a vércukorszintet, amelyet a szervezet azonnal érzékel és mindent megtesz annak érdekében, hogy az eredeti állapot visszaálljon. A hasnyálmirigyben termelődő inzulin feladata többek között a fölösleges cukrok zsírrá alakítása, amely az egyik legkézenfekvőbb módja a cukorszint rendezésének - így kúszhat a mérleg mutatója egyre magasabbra.

Édességek cukor nélkül

Természetesen létezik az a bizonyos arany középút, amely mentén haladva nem kell lemondanunk a finom falatokról és ruhaméretet sem szükséges váltanunk az ünnepek elmúltával.

Léteznek olyan természetes édesítőszerek, amelyek élvezeti értéke megegyezik a cukoréval, mégis kevésbé terhelik meg a szervezetet, és emellett hasznos ásványianyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaznak.

Hazánkban is könnyen hozzáférhető a méz, a szárított gyümölcs és az alma-, szőlő-, és körtesűrítmény. (Jó, ha tudjuk, hogy 1 kg almasűrítmény előállításához mintegy 9 kg almát préselnek le, hogy azután kíméletes eljárással besűrítsék.)

Nagyobb bioüzletekben egyéb növényekből előállított sűrítmények is megtalálhatók. Ilyenek az agavé sűrítmény (kaktusz leveleiből), a juharszirup (juharfa nedvéből), a rizsszirup (rizsben lévő keményítőből) és a nádcukor. A nyers, finomítatlan nádcukor természetes termék, amelyben megőrizték a cukornád melasztartalmát, ez okozza jellegzetes ízét és színét.

Az eddig említett édesítőkkel ellentétben a Stevia Rebaudiana Bertoni növény leveleiből nyert kivonat kalóriaértéke rendkívül alacsony, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Egyes becslések szerint több százszor édesebb a cukornál. Létezik por és folyadék alakban is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend