3 karácsonyi édesség
A Patika Tükör 2013. decemberi számának 12-13. oldalán 7 gyomorkímélő tippet adunk a karácsonyi evészet témakörében, és 7 ország édességeibe is belekóstolhatunk. Amit a lap hasábjain nem volt alkalmunk kifejteni, azt megtesszük itt. Következzen egy német, egy skót és egy francia édesség receptje!
Német gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- liszt 25 dkg
- cukor 12 dkg
- margarin 12 dkg
- tojás 4 db
- aszalt gyümölcsök 25 dkg
- mazsola 5 dkg
- dió 5 dkg
- csokoládédara 5 dkg
- vaníliás cukor 1 csomag
- sütőpor ½ csomag
- mézeskalácsfűszer 2 teáskanál
- pálinka 3 evőkanál
- citromhéj, só, zsemlemorzsa
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk. A margarint elkeverjük a cukorral, a vaníliás
cukorral, a citromhéjjal, a fűszerkeverékkel, a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat. Aztán
beletesszük a lisztet, a sütőport, ízesítjük a pálinkával, és a végén hozzákeverjük az aszalt
gyümölcsöket, diót, mazsolát és csokidarabokat is.
Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába tesszük a masszát, és kb. 1
órán át készre sütjük.
Skót karácsonyi palacsinta (kb. 4 személyre)
Hozzávalók:
- margarin 10 dkg
- tej 1,512 dl
- tojás 2 db
- cukor 10 dkg
- liszt 25 dkg
- szárított és kandírozott gyümölcsök 10 dkg
- só, mézeskalács főszerkeverék
Elkészítése:
Habosra keverjük a cukrot, tojást, olvasztott vajat, tejet a fűszerekkel, majd belekeverjük a
lisztet és a gyümölcsöket. Serpenyőben olajon vagy margarinon, apró tallérszerű palacsintákat sütünk belőle. Tálaláskor leöntjük vaníliakrémmel, és tejszínhabbal díszítjük.
Francia csokoládés fatörzs (12 szelethez)
Hozzávalók a tésztához:
- tojás 6 db
- cukor 12 dkg
- rétesliszt 7 dkg
- kakaópor 3 kg
- rum 3 evőkanál
- szódabikarbóna ½ kávéskanál
Hozzávalók a krémhez:
- margarin 20 dkg
- cukor 15 dkg
- tojás 3 db
- kakaópor 3 dkg
- reszelt narancshéj
Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, és a felvert tojásfehérjét. Tepsiben kb. ujjnyi vastagságú tésztát sütünk belőle (10 perc). Ha kész, kiborítjuk a tepsiből, és meglocsoljuk a rummal, majd a tésztát feltekerjük, és hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a krémet: a cukrot elkeverjük a tojásokkal és a kakaóporral, ízesítjük reszelt narancshéjjal és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, és kikeverjük puha margarinnal.
A feltekert tésztát szétnyitjuk, rákenjük a krém felét, majd visszatekerjük. A maradék krémmel kívülről is bekenjük. Villával bevagdoshatjuk, és a krémből „göcsörtöket” formázhatunk rá, hogy fa kinézetű legyen. 8-10 órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.