Hirdetés
3 karácsonyi édesség

3 karácsonyi édesség

A Patika Tükör 2013. decemberi számának 12-13. oldalán 7 gyomorkímélő tippet adunk a karácsonyi evészet témakörében, és 7 ország édességeibe is belekóstolhatunk. Amit a lap hasábjain nem volt alkalmunk kifejteni, azt megtesszük itt. Következzen egy német, egy skót és egy francia édesség receptje!

Hirdetés
Hirdetés

Német gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • liszt 25 dkg
  • cukor 12 dkg
  • margarin 12 dkg
  • tojás 4 db
  • aszalt gyümölcsök 25 dkg
  • mazsola 5 dkg
  • dió 5 dkg
  • csokoládédara 5 dkg
  • vaníliás cukor 1 csomag
  • sütőpor ½ csomag
  • mézeskalácsfűszer 2 teáskanál
  • pálinka 3 evőkanál
  • citromhéj, só, zsemlemorzsa

3 karácsonyi édesség

Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk. A margarint elkeverjük a cukorral, a vaníliás
cukorral, a citromhéjjal, a fűszerkeverékkel, a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat. Aztán
beletesszük a lisztet, a sütőport, ízesítjük a pálinkával, és a végén hozzákeverjük az aszalt
gyümölcsöket, diót, mazsolát és csokidarabokat is.
Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába tesszük a masszát, és kb. 1
órán át készre sütjük.

Skót karácsonyi palacsinta (kb. 4 személyre)

Hozzávalók:

  • margarin 10 dkg
  • tej 1,512 dl
  • tojás 2 db
  • cukor 10 dkg
  • liszt 25 dkg
  • szárított és kandírozott gyümölcsök 10 dkg
  • só, mézeskalács főszerkeverék

Elkészítése:
Habosra keverjük a cukrot, tojást, olvasztott vajat, tejet a fűszerekkel, majd belekeverjük a
lisztet és a gyümölcsöket. Serpenyőben olajon vagy margarinon, apró tallérszerű palacsintákat sütünk belőle. Tálaláskor leöntjük vaníliakrémmel, és tejszínhabbal díszítjük.

Francia csokoládés fatörzs (12 szelethez)

Hozzávalók a tésztához:

  • tojás 6 db
  • cukor 12 dkg
  • rétesliszt 7 dkg
  • kakaópor 3 kg
  • rum 3 evőkanál
  • szódabikarbóna ½ kávéskanál

Hozzávalók a krémhez:

  • margarin 20 dkg
  • cukor 15 dkg
  • tojás 3 db
  • kakaópor 3 dkg
  • reszelt narancshéj

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, és a felvert tojásfehérjét. Tepsiben kb. ujjnyi vastagságú tésztát sütünk belőle (10 perc). Ha kész, kiborítjuk a tepsiből, és meglocsoljuk a rummal, majd a tésztát feltekerjük, és hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a krémet: a cukrot elkeverjük a tojásokkal és a kakaóporral, ízesítjük reszelt narancshéjjal és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, és kikeverjük puha margarinnal.
A feltekert tésztát szétnyitjuk, rákenjük a krém felét, majd visszatekerjük. A maradék krémmel kívülről is bekenjük. Villával bevagdoshatjuk, és a krémből „göcsörtöket” formázhatunk rá, hogy fa kinézetű legyen. 8-10 órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.

Forrás: MDOSZ
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend