Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Vetiver

A Vetiver (Vetiveria zizanoides) perjefélék családjába (Poaceae) tartozó indiai fűféle, vagy khus-khus Indiában, Burmában és Sri Lankán (Ceylon) őshonos. A növény szárított rizómáiból (gyöktörzseiből) és gyökereiből (Vetiveriae radix) vízgőz-desztillációval illóolajat nyernek ki, mintegy 1,5-3%-os hozammal

Helyenként a friss földalatti részekből is desztillálnak illóolajat, a hozam ilyenkor 1% körüli. A sűrűn folyó olaj színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változhat. Illata füstös, fás, a dohos föld és az esőáztatta erdő illatára hasonlít. Hígítatlanul kellemetlen illatú, erősen felhígítva viszont kellemessé válik.

Összetevői

Az illóolaj (Ætheroleum vetiveriæ), legfontosabb összetevői a vetiverolok és a vetivonok, mely vegyületek az illóolaj mintegy 70-75%-át teszik ki.

Gyógyhatása

Félelem érzés, izomfájdalmak, álmatlanság, depresszió, idegesség, reuma, ízületi gyulladás, köszvény kezelésére ajánlják. Az illóolaj kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtató, antimikrobiális és keringésfokozó hatásokkal bír, ezért elsősorban sebek és bőrbántalmak, izom- és ízületi fájdalmak kezelésére használják, de ellazulást és a stressz oldását elősegítő masszázsolajok és gyógyfürdők, illetve rovarriasztó (repellens) szerek alkotórészeként is alkalmazzák.

Ellenjavallat

Kemoterápia esetén nem alkalmazható.

 • 2019-02-11 A stressz 7 meglepő jele

  Charlotte Watts élelmezési szakértő szerint a stressz tápanyaghiányt okoz a szervezetben, és ennek meglepő tünetei lehetnek.

 • 2019-02-07 Hízom, de nem tudom, miért! Íme a lehetséges okok

  Ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint általában, vagy elhagyjuk a mozgást, nem lehetünk meglepve azon, hogy hízunk. No de mi a helyzet, ha semmin sem változtattunk, mégis szaporodnak a kilók...?

 • 2018-11-22 Stresszcsökkentés természetesen, gyógynövényekkel

  A stressz a mindennapi életünk része, ám nem mindegy, ki felett mennyire uralkodik el. Sajnos manapság a szorongás és a depresszió népbetegségnek számít, amit nem ritkán gyógyszeresen kezelnek. Azonban nem csupán a kemikáliák, hanem enyhébb esetben a gyógynövények is segítségünkre lehetnek a feszültség leküzdésében. Dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája összeszedte a leghatásosabbakat.

 • 2018-09-24 Fegyverkezzünk fel az őszi bajok ellen!

  A D-vitaminnal töltött, mozgásban gazdag nyári hónapok után a borongósabb, esősebb időszak közeledte nem csak a hangulatunkra lehet negatív hatással, hanem az egészségi állapotunkra is. A tipikusnak mondható megfázás mellett még számos további nyavalyát hozhat az ősz, ha nem készülünk fel rá. A foglaljorvost.hu összeszedte, mikre érdemes figyelni, és hogyan lehet megelőzni a betegségeket.

Hirdetés
 • 2018-04-05 A stressz tünetei hosszú ideig észrevétlenek

  A betegségek természetesen nemcsak a menedzsereket érintik, a stressz, a komoly fizikai, a szellemi terhelés a más munkakörben dolgozók egészségét is fenyegeti, sőt, sajnos nem kerüli el az otthon dolgozó, akár családanya, háziasszony szerepet betöltő hölgyek életét sem.

 • 2017-11-07 Lelkünk rajta

  A tartós stressz nemcsak kellemetlen közérzetet okoz, szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség, tenziós fejfájás, alvászavar, pánikzavar vagy akár depresszió kiváltója is lehet. Október 10. a Lelki Egészség Világnapja – gondoljuk végig együtt, mit tehetünk testünk-lelkünk jóllétéért.

 • 2017-04-13 Civilizációs ártalmak

  Minden kornak megvannak a maga jellegzetességei. Nemcsak a divatban, a művészetben, az életmódban, de bizony a betegségek terén is. A modern kor, amely a 20. századdal kezdődött, új betegségekkel sújtja az emberiséget, nagy részük népbetegséggé vált.

 • 2017-03-06 Civilizációs ártalmak

  Minden kornak megvannak a maga jellegzetességei. Nemcsak a divatban, a művészetben, az életmódban, de bizony, a betegségek terén is. A modern kor, amely a 20. Századdal kezdődött új betegségekkel sújtja az embert, nagy részük népbetegséggé vált.

 • 2016-06-29 Ezt teszi velünk a tartós stressz

  Szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség vagy akár pánikzavar is kialakulhat a tartós stressz miatt. Emellett tenziós fejfájás, alvászavar és depresszió is megjelenhet – mondja Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

 • 2016-05-23 Miért jó a stressz, és hogyan bánjunk vele ügyesebben?

  „A stressz káros és kerülendő” – ez a vélekedés mára szinte sztereotípiává vált. Kelly McGonigal pszichológus kutató a legújabb kutatási eredmények alapján rávilágít, hogy ez csak részben igaz; ha ügyesen használjuk, akkor a stressz energiaforrás, a személyiségfejlődés egyik motorja, sőt emberi kapcsolataink gazdagításának fontos segítője is lehet.

 • 2016-01-12 Ezekkel az ételekkel elkerülheted a stresszt!

  Munka, család, iskola – soha nincs megállás. Ha úgy érzed, folyamatos stressznek vagy kitéve, ezeket az ételeket válaszd!

 • 2015-12-15 Szabadulj meg a stressztől!

  Szoros határidők, rengeteg munka, kevés alvás: sokunknak éveken keresztül kell a szükségesnél több stresszt elviselnie. A rendszertelen életmód és étkezés azonban munkánk és egészségünk kárára is válhat! Az év vége különösen jó időpont egy egészségesebb életmód elkezdésére.

 • 2015-11-11 Testi-lelki gyógyír: a szex

  Sokan tudják, milyen fantasztikus fizikai hatásai lehetnek a szexnek, azt azonban csak kevesen, hogyan befolyásolja a mentális egészségünket.

 • 2015-10-28 A pletykálás jót tesz az egészségünknek

  Kibeszélni a kollégáinkat – vagy éppen a szomszéd férjét – nem is olyan rossz dolog, mint azt elsőre hinnénk! Kutatásokból ugyanis kiderült, hogy bár közben bűntudatot érzünk, a pletykálás jót tesz az egészségünknek.

 • 2015-09-28 Nehezen alszol el? Ez a 6 illat segít

  A stresszes hétköznapok és problémák miatt, melyeket nap mint nap hordozunk, manapság egyre nehezebb nyugodtan aludnunk. Várjunk azonban egy percet, mielőtt beveszünk egy altatót: próbáljuk ki az aromaterápiát.

 • 2015-07-17 A stressz miatt nem esel teherbe?

  Számos vizsgálat igazolta a stressz és a teherbeesés elmaradása közti kapcsolatot. A szervezet fokozott igénybevétele miatt a gyulladásos folyamatokra jellemző akut fázis fehérjék, így emelkedett koncentrációban CRP is megjelenhet, ez pedig csökkentheti a fogantatáshoz nélkülözhetetlen progeszteron mértékét.

 • 2015-06-03 Egyórás terápiával az álmatlanság ellen

  Mindjárt az első kísérlet sikerrel járt, amely akut fázisban (mielőtt krónikussá válik) vizsgálta az álmatlan gyógyítását: a kutatók szerint a résztvevők majdnem kétharmadánál javult az alvás minősége egy hatvan perces viselkedésterápia után három hónappal.

 • 2015-05-21 Oldd a stresszt táplálkozással!

  Az életünkből nehezen kiiktatható a stressz, ami a táplálkozásunkra is kihathat és gyakran az energiaegyensúlyunk felbomlásához vezet. Ilyenkor sokan meghíznak, mert túlzott táplálékbevitellel igyekeznek oldani a bennünk lévő feszültséget, mások, épp ellenkezően, nem tudnak enni és nagyon lefogynak.

 • 2015-04-30 ...még a munkahelyünkön is: harmóniában önmagunkkal!

  A manapság sokat hangoztatott stressz, bizony, még a munkahelyi stressz is lehet jótékony, de csak akkor, ha kezelni tudjuk. Nem káros az egészségre, mi több, feltölt, doppingol. Akkor válik romboló energiává, ha nem tudjuk irányítani. Bácskai Mária pszichiáter a munkahelyi stresszről beszélt.

 • 2015-04-29 Vége az óraátállítás okozta kínoknak

  Nemsokára vége az időeltolódás okozta alvászavarnak és sok más kellemetlenségnek. Kanadai kutatók ugyanis megtalálták azt a molekuláris kapcsolót, amelynek segítségével újra lehet indítani és szinkronizálni a szerveztünk belső óráját.

 • 2015-04-28 A stressz miatt egyre több a munkahelyi baleset

  A munkabalesetek száma az elmúlt három évtizedben ugyan negyedére csökkent, 2014-ben azonban 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest; ebben az évben 19 661 munkahelyi baleset volt Magyarországon, közülük 78 halálos - mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkafelügyeleti Főosztályának vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, amelyet az április 28-i munkavédelmi világnap alkalmából rendeztek.

 • 2015-04-20 Nem véletlenül kívánja az édeset, ha stresszes

  Kutatók szerint a cukor fogyasztása elnyomja a szervezetben stressz hatására felszabaduló kortizol kiválasztását. Amerikai kutatók az édesített italok hatásait vizsgálták tizenkilenc 18 és 40 év közötti nő szervezetében.

 • 2015-04-15 A sok stressz miatt egyre kevesebb fiú születik

  Kutatások szerint a terhesség alatti stressz amellett, hogy csökkenti a fiúgyermek születésének esélyét, még a koraszülés kockázatát is növeli.

 • 2015-02-13 A migrén és a stressz összefüggései

  A migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket, valamint a migrén és a stressz összefüggéseit vizsgálja a Semmelweis Egyetemen a Nemzeti Agykutatási Program B alprogramja keretében most megalakult MTA-SE-NAP B Genetikai Agyi Képalkotó Migrén Kutatócsoport.

 • 2015-02-12 Reumám van? Honnan tudhatom biztosan?

  Egyik olvasónk, Ildikó (54 éves) azt kérdezi, hogy milyen tünetekből lehet arra következtetni, ha valakinek ”reumája van”, s hogy milyen vizsgálatokkal lehet mindezt biztosan megállapítani. A hölgynek egyébként a kézfeje fáj, annyira, hogy már aludni sem tud.

 • 2015-01-19 A céges laptop egészségromboló hatása

  A céges mobil, vagy laptop ugyan a munkát élénkíti, azonban személyes kapcsolatinkra katasztrofális következményekkel járhat – állítja a Surrey-i Egyetem vizsgálata.

 • 2014-12-09 Okosabbak, fiatalosabbak és nyugodtabbak leszünk tőle - Na mi az?

  Az amerikai Society for Neuroscience konferenciáján fellebbentették a fátylat arról, hogyan segíti a mozgás új agysejtek kialakulását, a stressz és az öregedés elleni küzdelmet.

 • 2014-12-05 Év végi hajrá: A legstresszesebb munkakörök

  Az év utolsó hónapja a legtöbb foglalkoztatási ágazatban kiemelt pszichoszociális kockázatot jelent a munkavállalók, ezen belül is elsősorban a családos nők számára.

 • 2014-11-28 5 tipp, ami hatásosan csökkentheti a stresszt!

  A stressz sajnálatos módon sok ember életében mindennapos tényezőnek számít. Rövidtávon is nehéz megküzdeni vele, de ha sokáig fennáll, rendkívül káros hatásai vannak, mind a lelki, mind a testi problémákat figyelembe véve.

 • 2014-11-17 A stressz igen is leküzdhető! Hogyan?

  Feszült? Ingerlékeny? Semmire nincsen ideje? - A stressz mára már sajnos szinte hozzátartozik a mindennapi élethez. Azonban ha túl sok stressz ér valakit, az hatással lehet az egyén érzelmi, szellemi és fizikai állapotára is. A stressz a magas vérnyomás egyik jelentős rizikófaktora, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

 • 2014-10-18 Így számoljon le az izomcsomókkal!

  A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Mivel keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltűntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától tudtuk meg.

 • 2014-10-17 Ennyi a stresszes munkahely Magyarországon

  A magyar munkavállalók több mint fele tartja úgy, hogy munkahelye gyakran stresszes. Ez az egészségi kockázatokon túl komoly - becslések szerint 440 milliárd forint - veszteséget okoz a vállalkozásoknak is - ismertették egy uniós felmérés adatait a jövő heti Európai Munkavédelmi Hét alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

 • 2014-10-05 Ha stresszes a terhesség, ilyen lesz a gyerek

  Ha a terhesség kilenc hónapja stresszes környezetben telik, a gyerek nagyobb valószínűséggel lesz rakoncátlan, nehéz természetű. A stresszhormonok magas szintje befolyásolja az agy finom szerkezetének méhen belüli fejlődését.

 • 2014-09-28 Stressz stratégiák - Másszunk ki a mókuskerékből!

  Ma szinte divat a stresszre panaszkodni. Felgyorsult az élettempónk, folyamatosan különféle ingerek érnek bennünket. Úgy érezzük, nem tudunk kiszállni, kikapcsolni. Ha mégis sikerül, nemsokára mégis visszavágyunk…

 • 2014-09-27 Emiatt az egyszerű ok miatt stresszes és fáradt

  Szervezetünkben a mellékvese termeli az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt. Tartós leterheltség, a folytonos stressz hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek a kortizol hiány tünetei.

 • 2014-09-24 Érezd magad jobban egy pillanat alatt!

  A legjobb, hogy bárhol és bármikor megteheted, még csak fel sem kell állnod a székről!

 • 2014-09-20 Erre a betegségre hajlamosít a reuma

  Az ősszel felerősödő reumás panaszokat nem csak a fájdalom miatt nem szabad félvállról venni, de a kutatások szerint a fokozott szívbetegség kockázat miatt sem. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa az okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.

 • 2014-08-05 Beszél álmában? Ez lehet az oka

  Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelést is igénylő.

 • 2014-08-05 Az öngyilkosság a vérünkben van

  A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai felfedezték azt a genetikai jelzőanyagot, amely stressz és a szorongás hatásaira érzékennyé teszi az emberi agyat.

 • 2014-07-15 Így növeli a kilók számát a stressz

  Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az emésztése, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban - állapította meg egy amerikai kutatás, amelyet nők körében végeztek.

 • 2014-07-12 A sperma megfékezi az öregedést - Miért jó szexelni?

  Hölgyeim és Uraim, úgy néz ki érdemes rendszeresen szeretkezni! Két osztrák kutató felfedezte, hogy a spermidin egyik összetevője feltartóztathatja a sejtek öregedési folyamatát!

 • 2014-07-02 Árnika, a reumatikus ártalmak gyógyítója

  Angyalitalnak is hívják ezt a védett gyógynövényt. Szedni nem szabad, de boltban beszerezhető az árnika.

 • 2014-06-15 A stresszűző babérlevél

  Morzsoljunk össze 1-2 babérlevelet egy csésze forró vízben, és relaxáljunk kicsit. Finom illata, édeskés íze van, és szuperül nyugtatja az idegeket.

 • 2014-06-07 IBS, a stresszbetegség - Rohamosan nő a betegek száma

  Dr. Bende János gasztroenterológus főorvostól megtudjuk, hogy mi okozza az irritábilis bélszindrómát és hogy miért fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni, ha a közérzetünket, a mindennapjainkat tönkreteszi a rossz bélműködés.

 • 2014-05-27 "Úgy megizzadok, mintha edzésről jönnék" - A pszichológus válaszol

  Tamás rettenetesen izzad, ha stresszhelyzettel szembesül. Mivel nagyon kellemetlen számára ez a túlzott verejtékezés, ezért a Patika Tükör pszichológusához, Bácskai Máriához fordult tanácsért.

 • 2014-05-22 Ha nem jön álom a szememre - Természetes altatók

  Rosszul alszunk? Nemcsak a stressz lehet az oka. Nézzünk csak jobban utána, milyen életmódot folytatunk!

 • 2014-05-21 Nem akar jönni a baba? Ezt a sportot válaszd!

  A túlságosan sok stressz bizony könnyen oda vezethet, hogy nem fogan meg a hőn áhított baba – mit tehetnénk annak érdekében, hogy növeljük teherbeesési esélyeinket? Kezdjük a jógával.

 • 2014-05-19 Figyelem! Így megy rá az egészsége a munkára

  Egy nemrégiben készült tanulmányban bebizonyították, hogy a stressz lényegesen megnöveli a vérnyomás értékét. Hogy pontosan milyen folyamatok mennek végbe ekkor a szervezetben, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt, aki néhány életmódbeli tanáccsal is szolgált.

 • 2014-04-29 A bélflóra és az antibiotikumok

  Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található: ezek összessége a bélflóra, amelynek jelentős szerepe van az emésztésben. Ám a bélflóra egyensúlya sajnos felborulhat többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a helytelen táplálkozás, fertőzések és bizonyos gyógyszerek - például antibiotikumok - szedésének következtében.

 • 2014-04-26 Száműzik a stresszt a magyar munkahelyekről

  Magyarországon is elindul az Európai Unió \"Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt!\" kétéves kampány - jelentette be Balogh Katalin, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszpont vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend