Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Uborka

Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik.

Gyógyhatása

Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10–20 mg/100 g, és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.

Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.

Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású.

Felhasználása

Főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják.

 • 2016-06-28 Egészségséfünk ajánlja: Hideg kovászosuborka-leves

  Nagy melegben nem vágyunk másra, csak valami könnyű, hideg ételre. A kovászos uborkából készült leves igazán frissítően hat.

 • 2014-07-14 Uborkaleves szárított paradicsommal - Egészségségünk receptje

  Nálunk mindenki nagyon leveses. Nagy kedvenc a húsleves, gulyás, azonban nem lehet minden héten azt készíteni. Ezért egyre több krémlevest főzök, amivel változatosabbá tehetem a menüt. Most egy olyan változatot mutatok, amit főzni sem kell, sőt hidegen a legjobb.

 • 2014-06-13 Hideg joghurtos uborkaleves - Recept a forró napokra

  Eljött a hideg levesek ideje! Most egy jó kis sós, joghurtos levest ajánlunk a figyelmetekbe. Igazi felfrissülés egy forró napon!

 • 2014-03-20 Mérgező szépség

  Lehetséges, hogy a samponok önmagukban veszélytelenek, de a legújabb kutatások szerint olyan potenciláisan karcinogén anyagok kialakulásához járulhatnak hozzá, amelyek komoly egészségkárosodást okozhatnak. A legújabb kutatások tanulsága szerint a szennyvíztisztításra használt anyagok és a mindennapi kozmetikumok interakciójából karcinogén anyagok alakulhatnak ki.

Hirdetés
 • 2014-03-13 Uborka: gyógyító-szépítő csodaszer

  Napi gyógynövény-határozónkban az uborkát (Cucumis sativus) mutatjuk be.

 • 2014-01-18 Uborka - a szépítő, gyógyító csodaszer

  Egyik legegészségesebb zöldségünk az uborka. Nem csak arcpakolásként kiváló, de bőrtisztító hatása miatt is igen közkedvelt növény.

 • 2013-11-21 Az allergiás ekcémáról

  A különböző allergiás bőrbetegségek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb arányban fordulnak elő. Az allergiás bőrbetegség korai felismerése, kezelése javítja a gyógyulás esélyeit, javítja az életminőséget, sok lelki és anyagi tehertől szabadít meg.

 • 2013-11-11 Főzzünk szappant!

  A gyógyvizek hatását és a fürdőzés élményét már az ókori rómaiak is ismerték. Ám napjaink egyik legfontosabb tisztálkodószere, a szappan, csak néhány száz esztendővel ezelőtt jelent meg az öreg kontinensen. Ezek formájukban és illatukban nem hasonlítottak a mai szappanokra, funkciójuk is sokkal több volt eleinte: kezdetben a szappan mosogatásra és mosásra is szolgált. Ma valószínűleg kezünkbe se vennénk azt a tisztításra és tisztálkodásra használt masszát, melyet fahamu, zsír és víz keverékéből gyúrtak össze...

 • 2013-09-07 Mindent az ekcémáról

  Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek? Mi okozhatja, és hogyan kezeljük az ekcémás panaszokat? Csecsemőkorban, gyakran a később megjelenő allergia előfutáraként jelentkezhetnek ekcémás tünetek. Az atópiás ekcéma veleszületett allergiás hajlam alapján kifejlődő visszatérő és idült lefolyású gyakori betegség.  

 • 2013-06-08 Vonzó férfiak?

  Az erősebbik nem is vágyik a kényeztetésre legyen szó akár testi, akár lelki törődésről. Vannak azonban férfiak, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy minél tökéletesebbé formálják testüket. A cél érdekében nem riadnak vissza a női szépségápolás nem mindig kellemes praktikáitól sem, sőt vonzza őket az egyre tökéletesebb külső ideálja.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend