Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Tárkony

A tárkony (Artemisia dracunculus) a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.

Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Vadon az északi félteke nagy területén előfordul: Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, valamint Észak-Amerika nyugati részén, s dél felé még Mexikó területén is. Elképzelhető azonban, hogy az észak-amerikai populációk emberi termesztésből vadultak ki. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.

Jellemzői

120–150 cm magasra növő évelő növény, karcsú elágazó, hosszirányban barázdált szárral. Gyökértörzse többfejű, rövid tarackokat fejleszt. Élénkzöld levelei 2–8 cm hosszúak, 2–10 mm vastagok, osztatlanok, szálas-lándzsásak, hegyes végűek. A tőlevelek csúcsa sokszor háromhasábú. Zöldessárga csöves virágai kb. 40-esével 2–4 mm széles fészkeket alkotnak, amelyekből felálló vagy bókoló laza bugavirágzat áll össze. A virágok kétivarúak, szél porozza őket, a pollenszemek nyújtott ellipszoid vagy gömbszerű alakúak, trikolporátak (a három csírahasítékban 1-1 pórus is van). A hasítékok hosszúak, az exine sexine-része egyenlítői irányban megvastagodott, a sarkoknál vékonyabb.

Felhasználása, gyógyhatása

Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.

Teája (Dracunculi herba) vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.

 • 2017-02-08 Egészségséf: Tejszínes-tárkonyos leves

  A tárkony vesetiszító és epehajtó hatású fűszernövény, de az étvégyat is gerjeszti. Ez az egyszerűen elkészíthető recept jó váalsztás a hideg napokra.

 • 2016-02-18 Tárkonyos, laska gombás csirkemell - Egészségséf

  Egyre több helyen lehet kapni laska gombát. Szerintem nagyon finom, legyen rántva, pörköltnek, vagy valamilyen raguban. Gyakran szoktam a kedvenc alapanyagaimból, a kedvenc fűszerekkel spontán főzni, ez a mostani recept is így született.

 • 2014-07-15 Tejszínes, tárkonyos borjúragú - Egészségséfünk receptje

  Ezt az ételt azért szeretem nagyon, mert elképesztő mennyi variációra ad lehetőséget. A hús, tárkony és a tejszín adott, de még azzal dúsíthatom, ami éppen otthon van, és szeretünk. Most egy gombás, sárgarépás változatot mutatok be.

 • 2014-05-28 Diólevél: kivülre-belülre gyógyír

  A dióleveleket tavasz folyamán kell betakarítani, hogy majd később gyógyító teát illetve borogatást készíthessünk belőlük. De mire is használhatjuk?

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend