Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Tajgagyökér

A tajgagyökér (Eleutherococcus senticosus) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe és az aráliafélék (Araliaceae) családjába tartozó növényfaj.

Északkelet-Ázsiában honos gyógynövény. Szibériai ginzeng néven is ismert, de hasonló gyógyhatásán kívül nincsen köze a ginzenghez, az USA-ban szibériai ginzengként való reklámozását meg is tiltották.

Jellemzői

2–3 m magas, tüskés cserje. Szürke kéreggel borított törzsén és ágain összetett, tenyér alakú leveleket találunk. Apró virágai álernyőt képeznek. Hímnős virágai sárgás színűek, rovarbeporzásúak.

Gyógyhatása

Kimutatták, hogy a tajgagyökér gyökere serkentőleg hat a központi idegrendszerre, valamint a mellékvesekéregre és az ondóanyagra. Segíti a szervezet alkalmazkodását a fizikai és lelki stresszel járó állapotokhoz, a hideghez, a sugárzáshoz, stb. immunrendszer-erősítő, és különösen a nyiroksejtekre valamint az alacsony vércukorszintre van kedvező hatással.

Felhasználása

Orosz orvosok, akik elsőként hívták fel a figyelmet a növény gyógyító tulajdonságaira, stressz elleni és a szervezet alkalmazkodását segítő hatásáért alkalmazták. Nyugat-Európában is hasonló okokból javasolják, továbbá az alacsony vérnyomással kísért aszténia (erőtlenség) kezelésére. Az immunrendszert serkentő tulajdonsága miatt a vírusfertőzések megelőzésében is szerepet kap.

Figyelmeztetés!

Napjainkban sem heveny, sem idült mérgező hatása nem ismeretes. Orvosi javallat nélkül is alkalmazható, de mivel számos ellenjavallata van, érdemes az orvos véleményét kikérni. Használata például terhes vagy fogamzásgátló tablettát szedő nőknek nem ajánlott. A serdülőkor előtt fogyasztása tilos! Magas vérnyomás, elhízás, erős szívdobogás, mastopathia (emlőbántalom) esetén, valamint ideges vagy álmatlanságban szenvedő egyének számára alkalmazása nem tanácsos.

 • 2016-01-26 Idegrendszert védő anyagokkal a migrén ellen

  Idegrendszeri kórképek – például migrén, Parkinson-kór, SM – gyógyítását, megelőzését tűzték ki célul szegedi kutatók.

 • 2015-03-19 A meddőség nemcsak a nőkön múlik!

  Ha egy párnak nem jön össze a gyermekáldás, akkor hajlamosak vagyunk a nőt hibáztatni, pedig az egészséges terhesség felerészt a férfin is múlik.

 • 2014-04-27 Zsibbad a lába, karja? Ez lehet a baj!

  A betegség idegkárosodásból adódik, gyakran jár gyengeségérzéssel, zsibbadással, fájdalommal, elsősorban a végtagok területén, de egyéb testtájakat is érinthet. A betegek a neuropátiát általában bizsergő, égő jellegű érzésnek írják le, az érzékelés (tapintás) károsodását pedig azzal jellemzik, mintha vastag zoknit, vagy kesztyűt viselnének.

 • 2014-03-31 Ami a prosztatát illeti

  A felnőtt férfi prosztatája egy mintegy 20 grammos, gesztenye alakú szerv, amely a húgyvezetékek és az ondóvezetékek találkozásánál, közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycső kis szakaszát. A férfiak jelentős része szinte nem is tud e szerv létezéséről - egészen addig, amíg problémát nem okoz.

Hirdetés
 • 2014-02-24 A tajgagyökér segíti a szervezet alkalmazkodását

  Napi gyógynövény-határozónkban a tajgagyökeret (Eleutherococcus senticosus) mutatjuk be.

 • 2013-11-23 Terméketlen férfiak

  A férfiak csökkent termékenysége hozzájárul a fejlett országokban tapasztalható egyre alacsonyabb születési számokhoz - hangzott el az Európai Tudományos Alapítvány párizsi rendezvényén.

 • 2013-11-12 Gyógyító masszázs

  A masszázs egyidős az emberiséggel, hiszen az emberek ősidők óta alkalmazzák, ösztönösen gyúrják, nyomkodják, simogatják fájós testrészeiket. A legrégibb masszázsról szóló feljegyzést egy ie. 2700 táján keletkezett könyvben találhatjuk. A masszázsnak régi hagyománya van: Kínában, Indiában, de a kelet más ősi népei, az asszírok, babilóniaiak, médek és perzsák is gyógyítottak masszázzsal, valamint a zsidók kultikus szent könyveiben is külön utalást találunk használatára.

 • 2013-11-05 Miért fontos a magnézium?

  Olykor mindannyiunkkal előfordul, hogy kimerültebbek, ingerlékenyebbek vagyunk a szokásosnál. Talán nem is sejtjük, hogy a feszültségtünetek hátterében sok egyéb mellett a magnéziumhiány is állhat. Annak az ásványi anyagnak a hiánya, amely a negyedik leggyakrabban előforduló ion a szervezetünkben, és számos élettani folyamatban vesz részt.

 • 2013-10-18 Vaspótlás az újszülötteknél

  Ha vasat adunk az alacsonyabb születési súllyal (2000-2500 gramm között) született újszülötteknek, nagymértékben csökken a vashiány és a vérszegénység előfordulási gyakorisága. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a születési súly és a csecsemőkori étrend-kiegészítők befolyásolják a felnőttkori megbetegedéseket.

 • 2013-09-24 A csokoládé 4 pozitív egészségügyi hatása

  A csokoládé nemcsak finom, de mértékkel fogyasztva egészséges is – derül ki a Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számából.

 • 2013-09-17 Szorongás - Túl az egészségen

  A szorongás teljesen normális, fontos élettani jelenség. Lelki, vegetatív és testi tünetei vannak, amelyek azt jelzik számunkra, hogy valamilyen veszély fenyeget bennünket, valamiféle nehézséggel állunk szemben, amivel vagy meg kell birkóznunk, vagy el kell, hogy kerüljük. Mindenki érzett már szorongást, például egy szigorú tanár óráján feleltetés előtt, vagy a fogorvosi rendelőben.  

 • 2013-09-16 Aktiválódó idegi pályák

  Elgondolkodtató, hogyan képes az ember komplex feladatokat végrehajtani, akár stresszes állapotban is. Hogyan alakítják az érzelmek és az emlékek a mindennapi életben maradás képességét? A választ épp csak most kezdik megérteni, a titok az agy rejtett kapcsolataiban rejlik.

 • 2013-09-10 Jobb félni, mint megijedni

  Becslések szerint ma a világon évente 330 millió ember kap el nemi betegséget. Több, mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével.

 • 2013-09-10 A prosztatarák kialakulásának okai

  A prosztatarák igen nagy jelentőségű betegség, hiszen az aktív korú férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata. Megjelenése ötvenéves kor előtt ritka.

 • 2013-09-09 Migrénes panaszok

  A Magyar Fejfájás Társaság szegedi Neurológiai Klinika munkacsoportjának kutatásai megerősítették, hogy a migrént a központi idegrendszer működészavara okozza. Egy referátum pedig felhívta a figyelmet, hogy egyes migréntípusok fennállása esetén megnő az agyi érbetegségek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ami abból is adódhat, hogy a migrénesek jelentős részének magasabb a koleszterinszintje.

 • 2013-08-12 Kalcium: nem csak csontritkulás ellen

  A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

 • 2013-06-11 Zenével az autizmus ellen

  Egy új kutatás eredményei nagy jelentőséggel lehetnek az autizmusban, diszlexiában vagy nyelvi zavarokban szenvedő gyermekek számára. Olyan társra vágysz, aki a hétköznapi beszélgetésekben is érzékeli a legfinomabb érzelmi jeleket? Akkor keress egy zenészt - ajánlják a Northwestern Egyetem kutatói.

 • 2012-08-29 Skizofrénia-kutatás

  Magyar eredmények segíthetnek a skizofrénia megismerésében. \"Két létező molekuláris modell újszerű ötvözésével sikerült olyan genetikailag módosított egértörzseket előállítanunk, amelyekben bizonyos idegsejttípusokat szelektíven hatástalanítva modellezni tudjuk a skizofrénia molekuláris agyi mechanizmusait\" - mondta Horváth Szatmár, a Szegedi Tudományegyetem klinikus pszichiátere.

 • 2012-05-15 A fertőző fehérje

  Tatárbifsztek, bélszín, marhavelő pirítóssal, hagymás rostélyos - mennyei eledelek. Finomak, ízletesek és - legalábbis az utóbbi időszak kergemarha-kórról (BSE) és a Creutzfeldt-Jakob-kórról (CJD) szóló híradásai szerint - veszélyesek. Valóban azok lennének? Fölösleges riadalomról vagy valóban megalapozott félelemről van szó? Alábbi összeállításunkkal a fenti kérdésekre próbáltunk választ keresni.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend