Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Szamóca

Az erdei szamóca vagy szamóca, földi eper (thinks) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Fragaria nemzetségébe tartozó, a termesztett eperénél kisebb, de ahhoz hasonlóan ízletes gyümölcsöt termő, Magyarországon is őshonos növény. A Fragaria nemzetségnek az erdei szamócán kívül még két faja él hazánkban, de ezeket gyakran (tévesen) szintén erdei szamócának nevezik. Diploid kromoszómaszámú faj.

Felhasználása

Az erdőkben növő szamócát, mint a kertekben is bőven termő, a levegőt átható illattal betöltő, sokoldalúan felhasználható növényt, régen a tündérekkel hozták kapcsolatba. Később Szűz Mária oltalmába ajánlották. Felhasználása: szárított levelét teakeverékekhez keverve gyógyfűteák íz-, és illatjavítója. Gyümölcse frissen, tejszínhabbal tálalva nagyon finom, de dzsemnek és sütemények készítésére is használjuk.

A levél szárításakor ügyelni kell arra, hogy a fonnyadó levelekben káros anyagok keletkeznek, amely csak a száraz levelekből tűnik el.

Gyógyhatása

Csersavat, C-vitamint, illóolajat, vasat (Fe), 9 g fehérjét, 6 g növényi zsírt, 72 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 8 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Teája idegesség, gyomorrontás ellen használható, gyümölcse enyhén hashajtó hatású.

 • 2016-02-10 Az anyák többet kiabálnak?

  Mindenki érezte már, hogy sorban állás közben, a reggeli-esti dugóban araszolva vagy amikor a gyerek épp feszegeti a határainkat, szép lassan felmegy bennünk a „pumpa”. Apró, napi bosszúságainkat nem lehet kiiktatni az életünkből, de az ezekre adott érzelmi reakcióink korlátozó beidegződéseink következménye. De mitől leszünk idegesek?

 • 2014-04-22 A fárasztó munkától rosszul alszunk

  A munkával járó stressz, illetve a hosszú munkaidő sokaknál alvászavarokat okoz - derült ki egy újonnan végzett kutatásból.

 • 2014-04-11 Változókor?

  Születés, serdülőkor... változókor. Akármilyen különbözőek is ezek az életszakaszok, egyvalami mégis összeköti azokat: az ember nem választhatja meg őket. Az azonban lehetséges, hogy befolyásoljuk a menetüket. Nem ritkaság, hogy a nők félelemmel gondolnak a változókorra, és ameddig csak lehet, igyekeznek nem törődni vele. A visszautasítás, a félelem és az aggodalom rossz tanácsadók. És semmi esetre sem szabad pánikba esni!

 • 2014-04-06 Reflux! Akár rákhoz is vezethet

  Minden negyedik ember életét megnehezíti a reflux Magyarországon, amiért leginkább a helytelen életmód és a stressz okolható. A kezeletlen reflux asztmát, krónikus hörghurutot vagy torokgyulladást is okozhat, sőt akár nyelőcső-, gége-, vagy gyomorrák kialakulásához is vezethet – hívja fel a figyelmet Dr. Takáts Alajos Tamás, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa.

Hirdetés
 • 2014-02-06 Gyomorrontásra szamócateát!

  Napi gyógynövény-határozónkban a szamócát (Fregaria vesca) mutatjuk be.

 • 2013-12-28 Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

  Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? A gyakori székelési ingernek - amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is - számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik: vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések, ételmérgezések, hashajtók túlzott fogyasztása, emésztési és felszívódási zavarok, egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat, illetve a hasnyálmirigyet érintik.

 • 2013-11-03 Mi a harag forrása?

  Egy nemrég közzétett kutatás eredményei feltárták, hogy azok a személyek sokkal hajlamosabbak dühbe gurulni, akik fiatalok, gyermekeik vannak vagy kevésbé iskolázottak. A Torontói Egyetem szociológiai karának professzora, Scott Schiemann vezetésével végzett kutatás több mint 1000, 18 évnél idősebb amerikai adatait vizsgálta át olyan szempontok szerint, amelyek a haraghoz társítva elemezték az egyének társadalmi helyzetét és társadalmi mintázatát.

 • 2013-09-14 Aki vallásos, az kevésbé ideges?

  Sokaknál a vallásos aktivitás változik az életkor előrehaladtával. Egy új tanulmány azt tárja fel, hogyan befolyásolja mindez az egészségi állapotukat.

 • 2013-09-09 Zsírpárnák

  Ha az elhízás ugyanolyan betegség, mint a rák vagy a szívbetegség - mint ahogy azt a szakértők hangsúlyozzák - akkor itt az ideje leszokni arról, hogy az akaraterő hiányát okolják érte. Fel kell tenni pártatlanul a kérdést: miért olyan sok a kövér ember? A válaszok a higiéniától kezdve a drogokat utánzó ételekig alaposan felkavarják majd az étrendet.

 • 2013-09-09 Munka, szünet nélkül

  Az Egyesült Királyságban négy emberből egy szünet nélkül dolgozza végig a napját, derült ki egy felmérésből. A Fizioterapeuták Szövetsége által megkérdezett 3 000 ember több mint fele úgy nyilatkozott, hogy akkor is bejárnak dolgozni, ha nagyon feszültek, vagy nem érzik jól magukat. A stressz és a szünet elmulasztásának első számú oka a munkaerőhiány.

 • 2013-08-30 Veszélyes gyomorégés

  Habár a gyomorégés elleni gyógyszerek segíthetnek legyűrni egy-egy fűszeres, nehéz ételt, egy sor tanulmány szerint komoly mellékhatásokkal járhatnak, és használatuk óvatosságot igényel. Bár a protonpumpa-gátló, avagy PPI gyógyszerek jótékony hatása ismert, egyes felmérések szerint a menopauza alatti és utáni használatuk csonttörésekhez, más esetekben bakteriális fertőzésekhez vezethet.

 • 2013-08-22 Pajzsmirigy probléma - A rejtőzködő betegség

  A szerteágazó tünetek miatt a pajzsmirigy betegségei csak későn kerülnek felismerésre. Sok esetben a fokozott stressz, a mozgás hiánya, az egészségtelen táplálkozás és a kevés alvás okozzák a betegséget. Hiába alszunk akár napi 10 órát, pajzsmirigy alulműködés esetén napközben folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. Megfelelő kezelés hiányában túlműködése mellett pedig továbbra is feszültek, ingerlékenyek leszünk.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend