Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Spenót

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Angliában a 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

A parajszövőmoly fő gazdanövénye, de az nem okoz érdemleges kárt kultúráiban – annál inkább a levéltetvek és a spenótperenoszpóra (Peronospora spinaciae).

Jellemzői

Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Mintegy 30 cm magasra megnövő, szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak. Kétlaki növény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak. A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot (rövid kocsányú álernyős virágzat) alkotnak/álfüzérben állnak. Hosszúnappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a jarovizációra.

Termése gyakran tüskés felületű, 5–10 mm-es makkocska, melyben számos mag található. A magok tömege 8-10 milligramm, csírázóképességüket 4-5 évig megőrzik.

Felhasználása

Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására.

Gyógyhatása

A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. A leveléből készült szerek az emésztésre, a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak.

  • 2016-10-24 Az öregedéssel együtt jár a székrekedés?

    Ötven éves kor fölött nem ritkák az emésztési problémák, az idősebbek főként székletürítési gondokkal küzdenek. A székrekedés megnehezíti a mindennapokat, ráadásul a páciensek egy része a szorulás után hasmenéssel küzd.

  • 2016-05-16 Megoldások székrekedés ellen

    Az egyik leggyakoribb emésztőszervi panasz a székrekedés (obstipáció), főként a mozgásszegény életstílus és a rostszegény táplálkozás okozza. Az alkalomszerű székrekedésen túl figyelmet érdemel a tartós székürítési nehézség, amely minden egyes napot megkeseríthet. Dr. Bende János belgyógyászt a szorulásról kérdeztük.

  • 2016-04-08 A gyerek az nem kis felnőtt! Vitaminhiányosak gyerekeink

    Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – derül ki a 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból. A korosztály közel felének magas a koleszterinszintje, és túl sok sót fogyaszt, tíz százalékát pedig az elhízás is fenyegeti. A riasztó eredmények hátterében főként az áll, hogy minden második családban ugyanazt eszik a kisgyermekek, mint a szüleik, pedig a szervezetüknek egészen más étrendre lenne szüksége. Az élet első 1000 napjának táplálása ráadásul nemcsak a gyerekkori egészséget határozza meg, de számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is óriási szerepet játszik.

  • 2016-03-24 A cukormentes élet 5 előnye

    A cukor valójában önmagában nem ellenség – számos ételben természetes módon megtalálható, beleértve a tejet és a gyümölcsöt. Ám felesleges cukrot a táplálékkal szükségtelen a szervezetünkbe vinni. Mi történik, ha elhagyjuk?

Hirdetés
  • 2015-12-02 A gluténmentes étrend nem csak a lisztérzékenyeknek jó

    A gluténmentes étrend fokozza az agy teljesítményét és csökkenti az emésztési panaszokat is. Legalábbis ezt állítja egy új brit tanulmány.

  • 2015-07-15 Gyorsítsd az anyagcseréd ezzel a 7 tippel!

    Kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy minden napunk jókedvűen induljon.

  • 2015-04-26 A rossz fogak hizlalnak

    A magyar felnőttek legtöbbjének van valamilyen foghiánya. Sokan gondolják úgy, hogy ha hátul hiányzik egy-két foguk, még nem baj, nem pótolják mert úgysem látszik. Pedig a fogatlanság akár elhízáshoz is vezethet.

  • 2015-01-12 Mennyi vasra van szükségünk? És honnan szerezzük be?

    A vashiány számos okból eredhet, és számos problémát okozhat. Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa a javasolt bevitel mennyiségére és forrásaira hívja fel a figyelmet.

  • 2014-11-05 Savanyú káposzta - Fűben-fában orvosság

    Napjaink rohanó életformája közepette sokan megfeledkeznek illetve elhanyagolják ezeknek a természetes módszereknek az alkalmazását. Ilyen például a savanyúkáposzta-lé is. Az egyik legértékesebb zöldségfélénket, a káposztát táplálkozásukból a legtöbben méltatlanul hanyagolják. Pedig a savanyú káposzta számtalan jótékony hatással rendelkezik.

  • 2014-11-02 Düh? Önbizalomhiány? A hasfájás lelki okai

    Az emésztőrendszer, illetve az alhas olyan női szervei, mint a petefészkek visszatérő fájdalma nem minden esetben fizikai betegségre hívja fel a figyelmet.

  • 2014-10-25 Meleg víz mézzel - És megmarad az egészség!

    A méz egészségügyi előnyei mindenki számára jól ismertek, de sokan nem tudják milyen csodálatos hatást gyakorol a méz és víz kombinációja a szervezetre. A méz ugyanis nem csak kozmetikai célokra jó, nemcsak finom, hanem képes különleges módon védeni a szervezetet.

  • 2014-10-13 5 étel, amit mindennap ennünk kéne

    Jó, ha az étrendünk változatos, ám ezeket az összetevőket próbáljuk meg mindennap belecsempészni a menünkbe.

  • 2014-07-09 Dr. Pemetefű - Milyen bajokat gyógyít?

    Az orvosi pemetefű az útszélen is virágzik, így mindenki számára elérhető orvosságot nyújt. De mire is?

  • 2014-06-11 Fokhagymás-tejszínes spenót - Egészségséfünk receptje

    Gyermekkorom kedvenc főzeléke volt a spenót. Édesanyám mindig tejben áztatott zsemlével, fokhagymával készítette. Később ezt az ízvilágot próbáltam továbbvinni egy kicsit modernebb formában, hogy családommal is megszerettessem ezt a nagyon finom, és egészséges ételt.

  • 2014-06-07 Vajas lazac fokhagymás spenóttal - Az Egészségséftől

    Mint tudjuk, a hal nagyon egészséges. Azonban én nem minden halat szeretek, előnyben részesítem a tengeri változatokat. Azoknak ajánlom ezt az ételt, akik szeretik a különlegesebb ízeket, a szálka nélküli halat, és nem mellesleg vigyázni szeretnének alakjukra.

  • 2014-05-12 Fehér árvacsalán, a mezei doktor

    A fehér árvacsalán egy évelő gyógynövény, ami az irtásokon virít már ilyenkor május táján.

  • 2014-05-02 Spenót, a csontképző zöld

    Hamarosan már a kertből legelhetjük a friss, zsenge spenótot! Salátának, főzeléknek kiváló, de nem csak íze miatt érdemes fogyasztani.

  • 2014-05-01 Helló május! 3 egészséges étel idényzöldségekből

    Májusban már isteni finom, zsenge zöldségek teremnek a földeken, és mi is beszerezhetjük őket a piacokon - ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a kis kertünkből szedjük őket. Három májusi kedvencünk a zöldborsó, a karalábé és a spenót.

  • 2014-05-01 Koriander - Megelőzi a fertőzést

    A koriander nem csak a konyhában tesz jó szolgálatot, hanem ha megsebesülünk, akkor is hasznát vehetjük.

  • 2014-04-29 A bélflóra és az antibiotikumok

    Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található: ezek összessége a bélflóra, amelynek jelentős szerepe van az emésztésben. Ám a bélflóra egyensúlya sajnos felborulhat többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a helytelen táplálkozás, fertőzések és bizonyos gyógyszerek - például antibiotikumok - szedésének következtében.

  • 2014-04-17 Húsvét - gyomorbántalmak nélkül

    Egy ünnepi, például a húsvéti étkezés több mint pusztán egy fiziológiás szükséglet kielégítése. Társasági, családi esemény, örömforrás, szeretetfürdő. Hajlamosak is vagyunk kissé túlzott jelentőséget tulajdonítani neki: túl sok ételt készíteni, túl sokat enni, túl sokat inni. Pedig másképp is lehet!

  • 2014-04-10 Méregtelenítés

    Napjainkban kevés olyan népszerű táplálkozási önterápia él a mindennapi gyakorlatban, mint a méregtelenítés, a böjt. Sokan - főleg a tavasz közeledtével - úgy döntenek, hogy nem evésbe kezdenek. Azonban az effajta próbálkozás sokszor ájuláshoz, akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Eredményessége csak szigorú orvosi felügyelet mellett valósítható meg.

  • 2014-04-09 Tavaszi méregtelenítés homeopátiával

    A tavasz beköszöntével érdemes méregtelenítő kúrába kezdenünk. Bizonyos homeopátiás gyógyszerekkel a méregtelenítést végző szervek, a máj és a vese, valamint a nyirokrendszer munkája megkönnyíthető. A homeopátiás gyógyszerek a tavasszal legyengült immunrendszer működését is segítik, valamint javasoltak allergiában szenvedőknek is.

  • 2014-04-02 Miért egészséges a hal?

    A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása mégis messze uniós átlag alatti, alig három kiló évente.

  • 2014-03-16 Ha fáj a hasa

    Szinte mindenki szenvedett már élete során valamilyen hasfájásban. Valaki azt mondja, hogy görcsöl a hasa, mások szerint szorító ez a fájdalom, és van, aki egyszerűen csak hasfájásnak nevezi a kellemetlen tüneteket.

  • 2014-03-11 Savas? Lúgos?

    Emlékszünk még a lakmuszpapírra a kémiaórákról? Kékre vagy pirosra színeződött el attól függően, hogy az adott oldatnak lúgos vagy savas volt-e a kémhatása. Bár a kémiaórákon erről nem túl sok szó esett, a sav-bázis kérdés az emberi szervezet egészsége szempontjából is fontos. Manapság szinte divat \"lúgosítani\" - de azért nem árt tudni, mit miért (t)eszünk.

  • 2014-03-08 Puffadás, evés után. Mi a hibás?

    Gyengíti az emésztést, ha vizet iszunk evés közben? Kutatók szerint igen! Elegendő folyadékot kell inni, de nem mindegy, hogy mikor!

  • 2014-02-27 Tárnics, a gyomorbántalmak enyhítője

    Napi gyógynövény-határozónkban a tárnicsot (Gentiana lutea) mutatjuk be.

  • 2014-02-13 Miért jó banánt enni?

    Az emésztési zavarok egyik legjobb ellenszere a banán. Hogy miért, az most kiderül!

  • 2014-02-02 Ezt teszi a testeddel a vizsgadrukk

    Hamuszürke, sápadt arc, kiszáradt száj, szapora szívverés: nem nehéz e \"kórképet\" azonosítani. Talán nincs is olyan ember, aki életében legalább egyszer ne élte volna át a vizsgadrukk kínzó érzését. Mindannyian másként reagálunk a vizsga okozta stresszhelyzetre.

  • 2014-01-31 A spenót jót tesz az emésztésnek

    Napi gyógynövény-határozónkban a spenótot (Spinacia oleracea) mutatjuk be.

  • 2014-01-17 A sárgaság okairól

    A sárgaságot kiváltó tényezők sokfélék lehetnek. Ilyen ok lehet például a bilirubin, a sárga színű epefesték felszaporodása a vérben. A hasnyálmirigy bizonyos betegségei szintén sárgasághoz vezethetnek. A sárgaság okának kiderítéséhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

  • 2014-01-16 Hogyan pótoljuk a vasat?

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 százaléka szenved vérszegénységben. Elsősorban Dél-Ázsia és Afrika érintett, főként a gyermekek és a szülőképes nők. Az anémia, azaz a vérszegénység gyakran többféle okból ered

  • 2013-12-30 Pemetefű, a makacs köhögés ellenszere

    Napi gyógynövény-határozónkban a pemetefüvet (Marrubium vulgare) mutatjuk be.

  • 2013-12-28 Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

    Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? A gyakori székelési ingernek - amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is - számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik: vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések, ételmérgezések, hashajtók túlzott fogyasztása, emésztési és felszívódási zavarok, egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat, illetve a hasnyálmirigyet érintik.

  • 2013-12-25 A táplálék-gyógyszer kölcsönhatásról

    Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni. Az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége a legtöbb esetben befolyásolja a szervezetbe jutó gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, a gyógyszerhatás erősségét. A gyógyszerek pedig - különböző módon és mértékben - hatással lehetnek a tápanyagok felszívódására és hasznosulására.

  • 2013-12-25 Merre tart a karácsonyi vacsora?

    A karácsonyi vacsora sokak számára az ünnep megkoronázása. Együtt lenni és együtt enni jó. Élvezni az ízeket, ráérősen beszélgetni, igazán odafigyelni arra, ami lényeges: többek között ettől lesz igazán tartalmas az ünnep. Bármilyen finom legyen is, az étellel általában nemigen törődünk attól kezdve, hogy belapátoltuk a szánkba. Az emésztőrendszerünk azonban gondoskodik arról, hogy bizonyos idő elteltével a tápcsatorna megfelelő részén a táplálék átmenjen a szükséges folyamatokon.

  • 2013-12-24 Édes ízek karácsonykor - bűntudat nélkül

    Karácsony közeledtével megindul a tervezgetés, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A menüből sehol sem hiányozhatnak az édességek: a bejgli, az Advent időszaka alatt készülő házi aprósütemények, az ünnepi torták.

  • 2013-12-22 Karácsonyi gyomorproblémák

    Az evés nem csupán egy fiziológiás szükséglet kielégítése, hanem örömforrás és társasági esemény is egyben. A karácsonyi terített asztalnál talán semmi sem szimbolizálja ezt jobban: ünnepi hangulat, gyönyörű teríték, ínyencségek roskadásig, szeretteink körében. Nem véletlenül szoktuk mondani: jobban esik az étel, ha mások is esznek. Ám bizonyos gyomorproblémákra éppen karácsony táján, a nagy evészet-ivászat időszakában derül fény.

  • 2013-12-19 A papaja segít az emésztési problémákon

    Napi gyógynövény-határozónkban a papaját (Carica papaya) mutatjuk be.

  • 2013-12-09 Mit okoz a cinkhiányos táplálkozás?

    A cinket ötvözetek formájában már az ókorban is ismerték, de az emberi szervezetben betöltött szerepére sokáig senki sem gondolt. Persze arra is csak a XVIII. században jöttek rá, hogy a természetben előforduló szervetlen kémiai elemek, mint pl. a vas, megtalálható a vérben, és azt is csak ebben az időben ismerték fel, hogy a csont a kalciumnak köszönheti a keménységét.

  • 2013-12-08 Testi-lelki felfrissülés jógával

    A jógagyakorlatok nem csupán testmozgást jelentenek. A jóga segítségével elsajátíthatjuk a pozitív életszemléletet, a helyes légzést, kordában tarthatjuk feszültségünket.

  • 2013-12-05 Térképnyelv, málnanyelv, afta - Nyelvünk betegségei

    A nyelv az egyik legsokoldalúbb szervünk, amely többek között az evésben, az ízérzékelésben és a beszédhangok képzésében is részt vesz. Szerepéről és elváltozásairól dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus adjunktust kérdeztük.

  • 2013-11-29 Gyógyítható a Crohn-betegség?

    A Crohn-betegség olyan kór, amellyel ugyan együtt lehet élni, de nagyon megkeserítheti a mindennapjainkat. Dr. Bende János sebész, gasztroenterológus, klinikai onkológus főorvos segítségével utánajártunk, mit kell tudnunk erről a krónikus bélbetegségről.

  • 2013-11-05 Elképesztő átalakulás! Ezt teszi napi 3 liter folyadék

    Az angol Daily Mail újságírónője kipróbálta, hogy milyen hatással van szervezetére, ha egy hónapon át megnöveli az addig napi 1 literes folyadékbevitelét 3 literre. A képeken látható változás elképesztő!*

  • 2013-11-03 Hasznos héjasok

    A héjas termésű gyümölcsök többsége, mint a dió, a mandula, a mogyoró, a kesudió és a pisztácia Ázsiából, vagy Dél-Amerikából került Európába, s vált kedvelt csemegévé. A héjasok nem csak ízletesek, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, zsírsavösszetételük és fehérjetartalmuk révén tápanyagok hasznos forrásai is, ezáltal betegségmegelőző hatásuk is van.

  • 2013-10-28 Napi gyógynövény tippünk: Kutyabenge

    Napi gyógynövény-határozónkban a kutyabengét (Frangula) mutatjuk be.

  • 2013-10-25 Napi gyógynövény tippünk: Kurkuma

    Napi gyógynövény-határozónkban a kurkumát (Curcuma longa) mutatjuk be.

  • 2013-10-18 Vaspótlás az újszülötteknél

    Ha vasat adunk az alacsonyabb születési súllyal (2000-2500 gramm között) született újszülötteknek, nagymértékben csökken a vashiány és a vérszegénység előfordulási gyakorisága. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a születési súly és a csecsemőkori étrend-kiegészítők befolyásolják a felnőttkori megbetegedéseket.

  • 2013-10-17 A létfontosságú vitaminok

    A vitaminok és az ásványi anyagok létfontosságúak szervezetünk egészséges működéséhez. Írásunkban a vitaminok típusairól, feladatairól, valamint a legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó élelmiszerekről olvashat.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend