Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Somkóró

Az orvosi somkóró (Melilotus officinalis) a hüvelyesek családjába tartozó növényfaj.

Jellemzése

A 30–90 cm magas orvosi somkóró egynyári vagy áttelelő kétnyári, lágy szárú növény, amely egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt. Zöld, barázdált, ismételten elágazó szárán 3 fogazott szélű levélkéből álló leveleket találunk. Igen apró, sárga, illatos virágai hosszú fürtökbe rendeződnek. Termése sárgásbarna, tojásdad hüvelytermés.

Gyógyhatása

Az orvosi somkóró vénafal-erősítő, ödémaellenes és érvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Szabályozza a máj- és nyirokműködést, valamint véralvadásgátló hatást fejt ki. Flavonoidjainak köszönhetően vízhajtóként és görcsoldóként is ismert.

Felhasználása

Az orvosi somkóró vénás keringési zavarok, valamint vénás és nyirokelégtelenség ('aranyér, lábdagadás, visszér, ödéma') esetén alkalmazható. Emésztési zavarok (felfúvódás, renyhe emésztés, bélgázképződés) kezelésekor is jótékony hatású. Vízhajtóként is használják. Más növényekkel (vadgesztenye, vörös bortermő szőlő) együtt is alkalmazható. Külsőleg különböző okokból (hosszan tartó megerőltető nézés, füstös környezet) eredő szembántalmakra, zúzódásra, rándulásra, felszíni vérzésre is ajánlott.

Figyelmeztetés

Az állatoknál megfigyelt mérgezések okozója a dikumarol. Az enyhe altató hatású tiszta kumarin májra való mérgező hatása csak nagyobb adagnál érvényesül.

 • 2017-05-11 Elsősegély a kertben

  Ahogy egyre melegszik az idő, egyre több időt töltünk kertészkedéssel vagy az erkély szebbé varázsolásával. A kerti balesetek közül a fűnyíró okozta sérülések a leggyakoribbak, de virágcserép okozta vágások is sokszor előfordulnak ültetés közben. A fák metszése, ápolása közben nem ritkák az esések, húzódások, zúzódások sem. Utánanéztünk, mit kell tenni, ha megtörtént a baj.

 • 2016-03-14 Hétköznapi sérülések: Hogyan kezeljük őket?

  Egy-egy óvatlan mozdulat, nem várt sérülés kellemetlen fájdalmat okozhat. Az enyhébb sérülések pihentetésre, otthoni kezelésre néhány nap alatt gyógyulnak, de az elhúzódó fájdalommal, duzzanattal mindenképp orvoshoz kell fordulni.

 • 2015-06-29 Ficam? Rándulás? Szalagszakadás?

  Egy hirtelen mozdulat, megerőltetés, a bemelegítés nélküli sportolás könnyen okozhat sérülést, az ízületeknél rándulás, ficam alakulhat ki.

 • 2014-04-22 Bazsalikom - Nem csak fűszer!

  Kertünkben vagy akár erkélyünkön már ott illatozhat a bazsalikom így áprilisban. Isteni íze mellett, azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik!

Hirdetés
 • 2014-03-07 A tavaszi sérülésekről

  A természet tavaszi éledésével párhuzamosan gyermekeink mozgásigénye is robbanásszerűen megnövekszik. Lekerülnek róluk a nehéz bundák, vastag overallok, gumicsizma helyett sportcipőbe bújtatják apró lábaikat. Óvodából, iskolából hazafelé menet nehéz kikerülni a játszóteret, ha csak néhány percre is, de csúszni kell egyet a csúszdán, ugrani a mászókáról, futni a labda után. Óhatatlan, hogy ilyenkor néhány sérülést is összeszedjenek a lurkók.

 • 2014-02-16 A táplálkozás és a magas vérnyomás

  Hazánk felnőtt lakosságának 15-20 százaléka hipertóniás. Sokan nem is tudnak a betegségükről, így kezelést sem kapnak, pedig a magas vérnyomás megnöveli az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szívizominfarktus vagy az agyvérzés kialakulásának a kockázatát. Egészséges táplálkozással sokat tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

 • 2014-02-13 Százszorszép, gyógyír a zúzódásokra

  Napi gyógynövény-határozónkban a százszorszépet (Bellis perennis) mutatjuk be.

 • 2014-02-03 Spárga, a vesekő-eltávolító

  Napi gyógynövény-határozónkban a spárgát (Asparagus officinalis) mutatjuk be.

 • 2014-01-28 Somkóró - zúzódásra, rándulásra!

  Napi gyógynövény-határozónkban az orvosi somkórót (Melilotus officinalis) mutatjuk be.

 • 2014-01-14 Tanácsok idős cukorbetegeknek

  Felmérések szerint minden második idős embert, különösen a nőket, valamilyen formában és mértékben érinti a cukorbetegség. Szögezzük le, ugyan nem létezik speciális öregkori diabétesz, de téves felfogás, miszerint a késői életszakaszban jelentkező cukorbetegség \"jóindulatú\".

 • 2013-12-30 Téli sportbalesetek

  A téli időszakban a szabadban végezhető sporttevékenységek lehetősége egyre korlátozottabb. Sokan azonban kifejezetten örülnek a téli évszaknak, hiszen ez azt jelenti, hogy elővehetjük a sí-és snowboard-felszereléseket, és újra meghódíthatjuk a havas lejtőket.

 • 2013-12-25 A táplálék-gyógyszer kölcsönhatásról

  Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni. Az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége a legtöbb esetben befolyásolja a szervezetbe jutó gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, a gyógyszerhatás erősségét. A gyógyszerek pedig - különböző módon és mértékben - hatással lehetnek a tápanyagok felszívódására és hasznosulására.

 • 2013-11-02 Sérülékeny ízületek

  A testünk szilárd vázát alkotó csontok mozgatását az ízületek teszik lehetővé. Ezek a mérnöki pontossággal megkonstruált biomechanikus szerkezetek ellenállnak ugyan a nagy igénybevételnek, mégis igen könnyen sérülnek külső erőhatásokra. Az ízületek leggyakoribb sérülései a rándulások és a ficamok.

 • 2013-10-30 Napi gyógynövény tippünk: Legyezőfű

  Napi gyógynövény-határozónkban a legyezőfüvet (Filipendula ulmaria) mutatjuk be.

 • 2013-10-28 A trombózis okairól

  A vérerekben kialakuló véralvadékot nevezzük trombózisnak. A mélyvénás trombózis veszélye, hogy egy leszakadó vérrög eljut a tüdő artériába, és ott elakadva tüdőelhalást okozhat. Kialakulásának oka lehet a fokozott véralvadási hajlam, melyet különféle tényezők, például fogamzásgátló tabletta szedése is okozhat.

 • 2013-10-13 Visszérbetegség: előzzük meg!

  Akinél fiatal korban visszérproblémák jelentkeznek, az sajnos számolhat azzal, hogy a helyzet idővel csak rosszabb lesz. Jó hír viszont, hogy a probléma kis odafigyeléssel megelőzhető, illetve előrehaladása lassítható.

 • 2013-08-11 Testmozgás a vízben

  Évek óta nagy népszerűségnek örvend a vízi gimnasztika. A népszerűség és a siker oka, hogy ízületi problémák, visszeresség és túlsúly esetén is biztonsággal végezhető.

 • 2013-08-02 A nyugtalanláb-szindrómáról

  Ritkán esik szó erről a betegségről, holott a statisztikák szerint a 30-79 éves népesség mintegy 10%-át érinti.

 • 2013-06-10 Napi gyógynövény tippünk: Árnika (Arnica flos)

  Napi gyógynövény-határozónkban az Árnikát (Arnica flos) mutatjuk be.

 • 2013-06-08 A visszérbetegség kialakulásáról

  A visszérbetegség az elhasznált, oxigénben szegény vért szállító vénák betegsége, mely akkor okoz tüneteket, ha a vénákban található billentyűk nem zárnak rendesen, és a visszerekben megnövekszik a vénás nyomás. A betegségnek különböző szövődményei is lehetnek, mint a trombózis, vagy a láb kifekélyesedése. Hogy ezek kialakulását megelőzzük, vegyük komolyan a visszérbetegség tüneteit, amely lehet végtag-duzzanat, ödéma, vagy nehézláb-érzés. A tünetek enyhíthetőek kompressziós kezeléssel, mely tehermentesíti a vénás hálózatot.

 • 2012-04-12 Hízunk, fogyunk -étkezés és stressz

  Az étkezés nem csak élettani szükséglet, de örömforrás is. Jó érzés, mikor családunkkal, barátainkkal megosztjuk az ételünket, terített asztallal várjuk a vendégeket. Az étkezést követő komfortérzés jó közérzetet jelent. Az is igaz persze, hogy az ember "hogyléte"is meghatározó lehet abban, milyen kedvvel fogyasztjuk el az ételt.

 • 2012-02-19 Lefogyhatunk-e a patikai készítményektől?

  Cikkünkben a fogyókúrás gyógyszertári készítményeket, eszközöket vettük górcső alá. Dr. Tóth Mária szakgyógyszerésztől, a Tükör Patika munkatársától azt kérdeztük, hogyan segíthetnek ezek a kilók elleni harcban.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend