Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Rutafű

A szíriai rutafű vagy törökpirosító (Peganum harmala) a Nitrariaceae családjába tartozó növényfaj, mely az Indiától keletre eső mediterrán vidéken őshonos. Nevét a rutafélékről kapta, melyekre hasonlít, de nem tartozik közéjük.

Évelő növény, mely nagyjából 80 cm magasra nőhet, de általában 30 cm magas. Száraz talajon akár 6,1 méteres gyökereket is ereszthet. Az északi féltekén június és augusztus körül virágzik. Virágai fehérek, és nagyjából 2,5–3,8 cm átmérőjűek. Kerek terméstokja nagyjából 1–1,5 cm-es, három rekeszre oszlik és több mint 50 magot tartalmaz.

A szíriai rutafű 1928 óra az Egyesült Államokban is elterjedt, miután egy földműves a magjaiból kinyerhető vörös festék miatt termeszteni kezdte Új-Mexikóban.

Gyógyhatása

A szíriai rutafüvet fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként használják.

Jemenben a depressziót kezelik vele, és laboratóriumi kísérletek szerint a harmalin, a növény egyik aktív összetevője a központi idegrendszer stimulánsa, valamint monoamin-oxidáz gátló, egyfajta antidepresszáns.

A magok füstje kiöli az algákat, baktériumokat, bélparazitákat és penészgombákat. A szíriai rutafű antibakteriális hatása gyógyszerimmunis baktériumok ellen is érvényesül.

Gyökerét tetvek irtására is használják, az elégetett magok füstje pedig rovarirtó hatású. Megakadályozza a rozsdabarna lisztbogár (Tribolium castaneum) szaporodását is.

Gyakran használják bélféregűzőként. Egyes beszámolók szerint az ókori görögök az őrölt magokat galandféreg ellen használták, és visszatérő láz, talán malária ellen.

Hatásos a betegségeket, például maláriát okozó protozoonok ellen. Bizonyított, hogy gyógyszerimmunis protozoonok ellen is hatásos lehet. Főzetét gégegyulladás enyhítésére használják.

A szíriai rutafű egy másik összetevője, a vasicin (peganin) a Leishmania donovani nevű, zsigeri leishmaniasist okozó protozoon ellenszere. A peganinhidrklorid-dihidrát úgy tűnik – amellett, hogy biztonságos – sejtelhalást okoz az L. donovani mindkét stádiumában a mitokondriális membránpotenciál csökkentésével.

A növény egy másik alkaloidája, a harmin a sejten helüli paraziták elleni figyelemre méltó hatása, valamint májra és vesére egyaránt ártalmatlan természete miatt a harmin – kötött formáiban – emberek kezelésére is alkalmas lehet.

Egy tanulmány szerint a szíriai rutafű életmentő lehet a theileriosis-szal fertőzött marhák számára. A betegség teljes állományokat is kiirthat: Afrikában 2007-ben 1,1 millió marhát pusztított el.

A Peganum harmala és Eurycoma longifolia gyógynövényekben található béta-karbonil alkaloidák az utóbbi időben tumor elleni hatásukkal keltettek figyelmet. További tanulmányok azt mutatják, hogy a bétakarbonil-származékok gátolják a DNS-topoizomerázokat és akadályozzák a DNS-szintézist.

A szíriai rutafű antioxidáns és antimutagén hatással is bír.

A szíriai rutafű és a benne található harmin sejtméregként hat a HL60 és K562 leukémiás sejtkultúrákra. A növény őrölt magjait időnként bőrrák és bőr alatti rák kezelésére is használják a marokkói hagyományban. A magok kivonata többféle daganatos sejtkultúra ellen is hatásosnak mutatkozott, laboratóriumban és élő szervezetekben egyaránt.

 • 2018-04-10 Érszűkület: elég az amputációkból!

  Az érszűkület, más néven perifériás verőérbetegség Magyarországon körülbelül 400.000 embert érint. A téma és a problémakör az elmúlt időszakban a médiában is többször reflektorfénybe került, például a magyarországi végtag amputációk kimutatottan magas száma okán.

 • 2016-03-07 Vizsgáltassa ki magát az Érszűkület napján!

  Tesztekkel, mérésekkel, orvosi tanácsadással várják az érdeklődőket március 17-én, az \"érszűkületnapon\" Budapesten és öt vidéki nagyvárosban. Az eseményt harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.

 • 2014-10-13 Az érszűkület 4 stádiuma

  Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító munkája, mint a betegek valódi életmódváltása. Dr. Telegdy Margit, az Oxygen Medical belgyógyásza szerint az elhanyagolt érszűkület fekélyhez, infarktushoz és stroke-hoz is vezethet!

 • 2014-10-02 Fedezze fel az érszűkületet még a bajok előtt!

  Fiatalabbaknál és idősebbeknél egyaránt megjelenhet, emellett bizonyos betegségek is növelik az érszűkület kialakulásának kockázatát. Az erek állapotának romlása hosszú ideig lappanghat. Az érintettek többsége már csak a súlyosabb következmények megjelenésekor szerez tudomást betegségéről, pedig a korai diagnózis gyors, fájdalommentes vizsgálattal megállapítható.

Hirdetés
 • 2014-05-20 Lábfájdalom? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben

  Szinte nincs is olyan ember, kinek életét olykor-olykor ne keserítené meg a lábfájdalom. Jó esetben csak egy gyorsan múló panaszról van szó, ám ha hosszabban fennáll a probléma, érdemes utánajárni, vajon mi is áll a hátterében. Hogy mi minden okozhat lábfájdalmat, és hogy lehet orvosolni, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszél.

 • 2014-04-09 Már 3000 éve szenvedünk az érszűkülettől

  Már 3000 éve szenvedhet az ember az érszűkülettől - derült ki brit kutatók új tanulmányából.

 • 2014-03-18 Érszűkület - Veszedelmes jelek!

  Sajnálatosan hazánk kiemelkedő helyen áll a szív- és érrendszeri betegek számának tekintetében. Éppen ezért nem véletlen az infarktusok és fekélyek magas száma sem. Az orvosok tájékoztató és segítő munkája elengedhetetlen a megelőzés szempontjából.

 • 2014-01-10 Rutafű, a rák ellen is hatásos

  Napi gyógynövény-határozónkban a rutafüvet (Peganum harmala) mutatjuk be.

 • 2013-12-16 A fagyási sérülések

  A fagyási sérülések szövetsérüléssel járhatnak, főként a láb- és a kézujjakat, a kiálló testrészeket, a fület és az orrot érintik. A fagyási sérülések négy fokozatba sorolhatóak. Ha létrejött a sérülés, fontos, hogy a visszamelegítést orvos felügyelje, hogy komplikációk és amputáció nélkül gyógyulhasson a fagyási sérülés.

 • 2013-11-27 Meténg, az érelmeszesedés réme!

  Napi gyógynövény-határozónkban a meténget (Vinca) mutatjuk be.

 • 2013-10-30 Ezt együk, hogy elkerüljön minket az érszűkület

  Az érszűkület Magyarországon mintegy négyszázezer embert érint. A betegség a szívinfarktus és a stroke után a leggyakoribb érbetegség és ahhoz, hogy elkerülhessük a kialakulását, nagy segítséget jelenthet, ha megfelelően táplálkozunk. De hogy pontosan mit is együnk, és milyen ételekre helyezzünk hangsúlyt, azt dr. Kósa Éva a Trombózisközpont érszűkület specialistája osztja meg velünk.

 • 2013-10-27 Fájó lábakon (Érszűkület)

  Az érszűkület vagy arterioszklerózis a verőerek betegsége. Gyakori előfordulása miatt népbetegségnek számít. Kialakulásának oka az artériák falának beszűkülése, melyet a lerakódó koleszterinkristályok okoznak. Az időben felfedezett érszűkület további romlása gyógyszeres kezeléssel és életmód-változtatással - a dohányzás abbahagyásával, megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással - lelassítható, esetleg meg is állítható.

 • 2013-05-24 Mind több nőnek van érszűkülete

  Egyre több nő szenved a a korábban kizárólag férfibetegségként ismert érszűkületben - hívták fel a figyelmet az érbetegségekkel foglalkozó amerikai tudományos társaságok.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend