Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Pasztinák

A pasztinák (Pastinaca sativa) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó faj, amely a sárgarépával (Daucus carota subsp. sativus) rokon és Európában őshonos gyökérzöldség. Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza. Népies nevei: fehérrépa, peszternák, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pasztinák, helytelenül édesgyökér-nek is nevezik.

A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb. A magja hasonló célt szolgál, mint a kapormag, levelét nem használják. A petrezselyemnél nagyobb tápértékű, ezért ezt az újra közkedvelt növényt a konzervipar is használja. A 16-22 centiméter hosszú gyökér a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű.

Előfordulása

A pasztinák csaknem egész Európában és a mérsékelt övi Ázsiában (Törökország, Kaukázus, Szibéria) igen gyakori. Észak-, Dél-Amerikában, Afrika déli részén, valamint Ausztráliában, Új-Zélandon és az ázsiai Kínában és Japánban meghonosították ezt az ehető növényfajt.

Életmódja

A pasztinák vadon élő alakja rétek, legelők, szántók, utak széle, árkok és gyomtársulások lakója. Leginkább az üde vagy közepesen száraz, mély rétegű, nitrogénben és káliumban gazdag vályogtalajokat kedveli.

Felhasználása

Minden olyan ételben, amelybe petrezselymet használnak, de kevesebb kell belőle, és az ételnek édeskés ízt ad. Különösen a babételek készítésénél javasolt a használata. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban használják ízesítőként. A gyökér keményítőt, fehérjét, pektint és C-vitamint tartalmaz. A növény levelei is alkalmasak főzelék készítésére.

Gyógyhatása

Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

  • 2016-09-28 Vesekő ellen igyon vizet!

    Hazánkban a húgyúti kövesség a népesség 5 százalékát érinti, és az esetek száma egyre nő, amiben a helytelen táplálkozás, az elégtelen folyadékbevitel, az elhízás és a mozgásszegény életmód nagy szerepet játszik.

  • 2016-04-04 A legdrágább narancslé a legjobb?

    A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 féle narancslevet tesztelt laboratóriumban. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi C-vitamint tartalmaznak, mennyire környezetbarát a csomagolásuk és milyen a vásárlói tájékoztatás a címkén. A tesztbe a sajátmárkás, jól ismert termékektől a drágább, bio termékekig sokféle narancslé került.

  • 2016-01-30 Mit kell tudni a vízben oldódó vitaminokról?

    A vitaminoknak két csoportját különböztetjük meg. A vízoldható vitaminok, a B-vitaminok és a C-vitamin csak kisebb mértékben raktározódnak a szervezetben ezért könnyebben alakul ki hiányuk és kisebb a túladagolás veszélye. A vízoldékony vitaminok felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik a vizelettel. A zsíroldható vitaminok, az A-, D-, E- és K-vitamin nagyobb mértékben halmozódnak fel a szervezetben fokozott bevitel esetén.

  • 2015-07-09 Hosszabbítsd meg az életed C-vitaminnal!

    A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásából származó C-vitamin nagy koncentrációja a vérben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát.

Hirdetés
  • 2015-05-06 Készíts étrendkiegészítőt citrom- és narancshéjból!

    Talán hihetetlenül hangzik, de számos C-vitamin étrend-kiegészítőt készítenek a gyártók genetikailag módosított kukoricából. Igen, jogos a megdöbbenés. Ezért érdemes inkább saját készítésű C-vitamin pótlásról gondoskodnunk…

  • 2015-03-06 Veseköves a gyerek? Előfordulhat!

    Görcsös, késszúrásszerű alhasi fájdalom és véres vizelet- ezek a vesekő tünetei is lehetnek, ami leggyakrabban a felnőtteket sújtja. Ám tévedés azt hinni, hogy kizárólag őket érinti a probléma, hiszen tanulmányok szerint gyermeknél, sőt már újszülötteknél is előfordul. Dr. Kövi Rita, az Ultrahang Központ gyermek radiológusa szerint az ultrahang diagnosztikának hála azonban gyorsan fény derülhet a betegségre, így a kezelés minél hamarabb elkezdődhet.

  • 2015-02-14 Mit ehet és mit nem az epebeteg?

    Epeköves roham, epekő- vagy epehólyag-eltávolítás után, egyes májbetegségekben szükségessé válhat a megfelelő diéta betartása. A helyes táplálkozással megelőzhetőek a fájdalmas görcsök, illetve az epekő (újbóli) kialakulása is késleltethető.

  • 2015-02-13 Receptek epediétához

    Az epekő okozta fájdalmas görcsök megelőzhetőek a megfelelő diétával, sőt a kövek kialakulása is lassítható. Most egy konkrét menüsorral szeretnénk segíteni az epebetegek diétáját.

  • 2014-07-28 Sóska, a C-vitaminbomba

    A sóska jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz.

  • 2014-07-05 Édesgyökér, a természet görcsoldója

    Az édesgyökér nevében is benne van, hogy rendkívül édes, azért ízjavítóként is használják, ezen kívül pedig hivatalos drog.

  • 2014-07-03 Csökkenti a vesekőképződést - Aranyvessző

    A szépséges aranyvessző, amit külleme miatt főleg dísznövénynek ültetnek, valójában gyógynövény.

  • 2014-06-01 A természet görcsoldója - Szagos müge

    A szagos müge kétélű fegyver. Egyrészt gyógyhatású, másrészt mérgező.

  • 2014-05-14 Naspolya, a tavaszi vesekő hajtó

    A naspolya májusban virágzik. Termése, virága is jól felhasználható, csak kérdés, hogy mire?

  • 2014-05-08 Így gyógyít a cseresznye!

    Idén rendkívül korán várható a cseresznyetermés, úgyhogy ideje utánanézni, milyen hatással van az egészségünkre a gyümölcsfa és termése.

  • 2014-04-28 Petrezselyem, a tavasz vérnyomáscsökkentője

    Közeleg a május, tele a piac friss petrezselyemmel. Fogyasszuk, mert rengeteg jótékony hatása van!

  • 2014-04-17 Retek, a vesetisztító C-vitamin bomba!

    Tavasszal az első zöldségek között piroslik a piacokon. Tökéletes az időzítése, ugyanis itt az idő minél több természetes C-vitaminhoz juttatni a szervezetünket!

  • 2014-04-13 Távozz, vesekő!

    A vesekövesség Európában a lakosság 3–5 százalékát érinti, s az urológiai osztályokon a betegek 10–15 százalékának ez a panasza. Férfiaknál és nőknél, gyerekeknél és időseknél egyaránt előfordulhat. Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus főorvost kérdeztük.

  • 2014-04-02 Miért egészséges a hal?

    A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása mégis messze uniós átlag alatti, alig három kiló évente.

  • 2014-03-27 Az epéről és az epebetegségekről

    Az epehólyag leggyakoribb megbetegedése az epekövesség. A nők 20, míg a férfiak 8%-ánál fordul elő. Nem minden esetben okoz panaszokat, gyakran csak mellékleletként derül ki megléte más céllal indított kivizsgálások során. A panaszokat nem okozó epeköveket az orvosi szakirodalom \"néma kövek\"-ként tartja nyilván.

  • 2014-03-22 Mit együnk, ha csontritkulásban szenvedünk?

    A csontritkulás lassítása illetve megelőzése nagy mértékben befolyásolható a megfelelő, a csontépítésben fontos szerepet játszó tápanyagokat tartalmazó ételek fogyasztásával. Írásunkban tanácsokat kaphat, mely ételeket érdemes kerülni, és melyek fogyasztása ajánlott, ha csontjai egészségéről van szó.

  • 2014-03-18 Fehér üröm, a világ legkeserűbb növénye

    Napi gyógynövény-határozónkban a fehér ürömfüvet (Artemisia absinthium) mutatjuk be.

  • 2014-03-16 Bőrünkre megy

    A megnyerő külsőhöz, a jó megjelenéshez elengedhetetlen a szép, egészséges bőr. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az optimális tápláltsági állapot bőrünkön is látható, míg egyes tápanyagok hiánya bőrünkön is nyomot hagy. Táplálkozásunk általában energiában és egyes tápanyagokban bőséges, más tápanyagokból viszont gyakran kisebb hiány mutatkozik.

  • 2014-02-26 Tarackbúza, a hólyaghurut gyógyítója

    Napi gyógynövény-határozónkban a tarackbúzát (Elymus repens) mutatjuk be.

  • 2014-02-18 Ezt edd, hogy megelőzd a szélütést!

    A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a szélütés egy ritkább, de veszélyes formája, az agyvérzéses stroke esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényezőt jelenthet - állapította meg egy francia minikutatás.

  • 2014-02-12 Szarkaláb, a természetes vérnyomáscsökkentő

    Napi gyógynövény-határozónkban a szarkalábat (Consolida) mutatjuk be.

  • 2014-02-07 Szappanfű, a reumás fájdalmak enyhítője

    Napi gyógynövény-határozónkban a szappanfüvet (Saponaria officinalis) mutatjuk be.

  • 2014-02-05 Szagos müge, a görcsoldó

    Napi gyógynövény-határozónkban a szagos mügét (Galium odoratum) mutatjuk be.

  • 2014-02-03 Spárga, a vesekő-eltávolító

    Napi gyógynövény-határozónkban a spárgát (Asparagus officinalis) mutatjuk be.

  • 2014-01-17 A sárgaság okairól

    A sárgaságot kiváltó tényezők sokfélék lehetnek. Ilyen ok lehet például a bilirubin, a sárga színű epefesték felszaporodása a vérben. A hasnyálmirigy bizonyos betegségei szintén sárgasághoz vezethetnek. A sárgaság okának kiderítéséhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

  • 2014-01-15 Tudtátok? A ricinusolajtól gyorsabban nő a haj

    Napi gyógynövény-határozónkban a ricinust (Ricinus communis) mutatjuk be.

  • 2014-01-09 Rozmaring, a klimax tüneteinek enyhítője

    Napi gyógynövény-határozónkban a rozmaringot (Rosmarinus officinalis) mutatjuk be.

  • 2014-01-05 A legfontosabb vitamin

    Télen és kora tavasszal a citrusfélék jelentik a legjobb C-vitamin-forrást. A citrom, a grapefruit, a mandarin és a narancs a magas C-vitamin-tartalmuk mellett egyéb fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

  • 2014-01-04 Miért fáj a vesekő?

    Azt mondják, a vesekő okozta kín az egyik legnagyobb fájdalom. Mint dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus mondja, szerencsére a vesekövek nagy része spontán módon is kiürül, amelyik pedig nem, azt ma már egyre modernebb módszerekkel lehet eltávolítani.

  • 2014-01-03 A narancs fogyasztása egészségesebb, mint a C-vitamin

    A Brigham Young Egyetem kutatói a narancsok egészségmegőrző hatását vizsgálták. A népszerű gyümölcs magas C-vitamin és antioxidáns tartalma régóta közismert, de a kutatók most arra keresték a választ, hogy egy egész narancs elfogyasztása miért egészségesebb, mintha az alkotóelemeket külön-külön vennénk magunkhoz.

  • 2014-01-03 Felszedni könnyebb, mint leadni

    Magyarországi táplálkozási felmérések számszerűen is jelzik, hogy a lakosság energiafelvétele a kilencvenes évek elejére a nyolcvanas évek adataihoz képest jelentősen emelkedett.

  • 2013-12-30 Pemetefű, a makacs köhögés ellenszere

    Napi gyógynövény-határozónkban a pemetefüvet (Marrubium vulgare) mutatjuk be.

  • 2013-12-25 Karácsonykor a dió, de jó!

    Számos karácsonyi finomság töltelékét adja ez a dió, ám felhasználási területe ennél jóval sokrétűbb.

  • 2013-12-24 Karácsonyi vacsora - gyomorbaj nélkül

    Jobban esik az étel, ha mások is esznek, szoktuk mondani. Valóban, az evés nem csupán egy fiziológiás szükséglet kielégítése, hanem örömforrás és társasági esemény is egyben. A karácsonyi terített asztalnál talán semmi sem szimbolizálja ezt jobban: ünnepi hangulat, gyönyörű teríték, ínyencségek roskadásig, szeretteink köre.

  • 2013-12-24 Pasztinák, a természetes görcsoldó

    Napi gyógynövény-határozónkban a pasztinákot (Pastinaca sativa) mutatjuk be.

  • 2013-12-23 Hawaii turmix

    Földrajzi fekvésének köszönhetően megszámlálhatatlanul sokféle egzotikus zöldség és gyümölcs terem meg Hawaii szigetén. Azért is érdemes ismernünk néhányat közülük, mert igaz, hogy nálunk nehezen hozzáférhetőek, de nagyon komplex módon hatnak szervezetünkre, a testtömegcsökkentésben, az immunrendszer védelmében is szerepet játszanak.

  • 2013-12-22 Karácsonyi gyomorproblémák

    Az evés nem csupán egy fiziológiás szükséglet kielégítése, hanem örömforrás és társasági esemény is egyben. A karácsonyi terített asztalnál talán semmi sem szimbolizálja ezt jobban: ünnepi hangulat, gyönyörű teríték, ínyencségek roskadásig, szeretteink körében. Nem véletlenül szoktuk mondani: jobban esik az étel, ha mások is esznek. Ám bizonyos gyomorproblémákra éppen karácsony táján, a nagy evészet-ivászat időszakában derül fény.

  • 2013-12-20 Paprika mint fájdalomcsillapító

    Napi gyógynövény-határozónkban a paprikát (Capsicum) mutatjuk be.

  • 2013-12-19 Edzés után nem biztos, hogy jó a vitamin!

    Nem feltétlenül van ránk jó hatással, ha állandóan antioxidánsokat, például E- és C-vitamint szedünk, habár ezek csökkentik az olyan betegségek kockázatát, mint a rák. Azonban megakadályozzák egyes anyagok pozitív hatását.

  • 2013-12-10 C-vitamin: a sokoldalú fegyver

    Valaha az ember is képes volt a C-vitamin előállítására, ma már azonban kénytelenek vagyunk a táplálkozás útján biztosítani a megfelelő bevitelt, amellyel nem csupán a skorbutot kerülhetjük el, de számos egyéb betegség kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenthetjük.

  • 2013-12-06 Vesekő ellen: Nyírfalevél

    Napi gyógynövény-határozónkban a nyírfalevelet (Betula pendula) mutatjuk be.

  • 2013-12-04 Diétás praktikák lázas gyerekek ápolásához

    Az őszi és téli időszakban egyre gyakoribbak az influenzás megbetegedések. A láz, a köhögés, az eldugult orr és a számos egyéb kísérő tünet napokra tönkreteheti gyermekeink jó hangulatát, közérzetét. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a gondosan összeállított étrend is segítheti a gyógyulást, lerövidítheti a betegség idejét.

  • 2013-11-29 Mustármag - Elűzi a vírust és baktériumot

    Napi gyógynövény-határozónkban a fehér mustármagot (Sinapis alba) mutatjuk be.

  • 2013-11-23 Gránátalma a fertőzések ellen

    Kenőcsöt lehet készíteni a gránátalma héjából, mellyel az olyan kórházi fertőzések kezelhetők, mint például a nagyon veszélyes methicillin rezisztens (ezzel az antibiotikummal szemben ellenálló) Stapyhlococcus aureus (MRSA) baktérium okozta infekciók.

  • 2013-11-21 A fájdalomcsillapításról

    Sokak életét nap mint nap megkeseríti a fájdalom. Noha kellemetlen, a fájdalom biológiai szempontból mégis egyértelműen hasznosnak mondható. A szervezetünket ért olyan káros hatásra hívja fel a figyelmet, ami általában a szövetek sérülésével jár.

  • 2013-11-12 Vesekőkorszak

    Európában a lakosság 3-5 százalékának van veseköve, s az urológiai osztályokon a betegek 10-15 százalékának ez a panasza. Férfiaknál és nőknél, gyerekeknél és időseknél egyaránt előfordulhat. Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus főorvost kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend