Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Paprika

A paprikát, azaz a Capsicum nemzetséget a burgonyafélék (Solanaceae) családjába soroljuk. Tudományos neve a termése csípős ízére utal.

Jellemzői

Orsógyökérzete csupán a talaj fölső 30–40 cm-es rétegét járja át; ritkán 100–120 cm-re is lehatolhat. Érdekes, hogy a gyökérzet néhány (2–5) százaléka a növény össztömegének.

Hajtásrendszere jellegzetes bogas vagy villás elágazású, egyes alakjai fürtös vagy korlátolt növekedésűek.

Egyes fajták lágy, általában enyhén sárgászöld szára nagyon korán fásodni kezd, amire szüksége van a termések megtartásához. Más fajták lágyszárúak maradnak. A sima száron néhány borda húzódik végig. A nóduszok (csomók) környéke gyakran lilás árnyalatú, esetenként gyengén szőrös is. Vannak kifejezetten alacsony (10–20 cm-es), közepes (30–40 cm-es) és magas (80–100 cm-es) fajták is; legfeljebb 1,5 m-esre nőhet meg. Ágrendszere többnyire seprűszerű, de vannak legyező típusúak is.

Szórt állású, kopasz leveleinek mérete és száma igen változó. Levélnyele rövidebb a levéllemeznél, a levélalapnál gyakran apró, olykor csökevényes pálhalevelek nőnek. A lándzsás vagy tojásdad levelek széle ép válla ék alakú, kb. 10 cm hosszú nyélbe keskenyedik. A levéllemez ép szélű, sötétzöld, de lehet lilás is.

Bókoló virágai látszólag csomókban állnak az ágak csúcsán, de valójában magánosak, mert a kocsányok nem egy pontból, hanem egy törpehajtásról indulnak ki. A legfeljebb 3 cm-es virágkocsány hajlott, sárgászöld vagy lilás. Csészelevelei 2–3 cm széles csővé nőttek össze; ezen a cimpák száma (5–7) utal a csészelevelek számára. A fehér, sárga vagy lila sziromlevelek hasonlóképp csővé forrtak össze. Az abból kiemelkedő, szabadon álló porzók jól láthatók. A portokok kékek vagy liláskékek.

Az egy-öt termőlevélből összenőtt, felső állású termőből bogyótermés képződik. A fehér bogyósok magháza halványzöld, a sötétebbeké sárgászöld. A porzók alapjánál találhatók dús nektárt kiválasztó mézfejtők, amelyek a növényhez csalogatják a rovarokat. Felfújt, sokmagvú bogyótermése rendkívül változatos alakú és színű; csüngő és felálló is lehet. Vékony héja sima és fényes. A keresztben átvágott termésben láthatóvá válik az erek száma: ez mutatja, hogy hány termőlevélből képződött.

A terméshús leves és legfeljebb 11 cm vastag, zamatos ízű, és kapszaicintartalmától függően édes vagy égetően csípős ízű. Tövenként akár 40–50-nél is több termést hozhat. A lapos, vese alakú, 3–5 mm-es magok a központi húsos oszlopon és az erek mentén helyezkednek el. Ezermagtömege 3–5 g; a magok 85–95%-os csírázóképességüket 3–4 évig tartják meg.

A március végén, április elején elvetett magokból május végére megfelelő méretű palántákat kaphatunk. Gyomtalanítás után a palántákat földlabdával (tápkocka) vagy szálasan ültethetjük ki; a tövek között tartsunk legalább 25–30 cm távolságot. A mélyültetést nem szereti. A termés fajtától függően a vetés után legalább 3 (étkezési paprikák) és legfeljebb 5 hónap (csilipaprika) között érik be. A paprikát éretlenül vagy éretten szedik; a friss termés 7-10 °C-on mintegy 14 napig tárolható; szárítva nagyon hosszú ideig eltartható.

Hatóanyagai

Szent-Györgyi Albert által felfedezett C vitamin, vagy aszkorbinsav és az erek alapi részén az ún. óriás sejtek tartalmazzák a kapszaicint, amitől ízét csípősnek érezzük. Az érett termés a karotinoidok (béta-karotin, kapszantin, kapszorubin, lutein, zeaxantin, kriptoxantin stb.) színező hatása miatt sárga, piros vagy barnáslila (fekete) is lehet. A kapszantin és a kapszorubin a két fő anyag: utóbbi a pirosra érő fajtákban a sárga festékek mennyiségének tízszeresét is elérheti.

Színanyagok

A paprikafajták a legkülönfélébb színanyagokat tartalmazzák. Ezek közül a legjellemzőbbek a főleg vörös színű karotionidok (capsanthin E 160c, capsorubin E 160c és továbbiak), de vannak sárga árnyalatúak is (pl. curcumin E 100). Egy paprikaőrlemény teljes karotionid-tartalma 0,1–0,5%.

Kapszaicin

A csípős paprikák csípősségét, erejét a kapszaicionidoknak, ezek közül is főleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Ellentétben azon anyagokkal, amelyek a nyelv különböző zónáin az édes, savanyú, sós, keserű és umami ízekért felelősek, a kapszaicin, illetve rokonanyagai hő-, illetve fájdalomingert váltanak ki. Minél több kapszaicint tartalmaz egy csili vagy paprika, annál csípősebb, erősebb az. Az 1950-től Magyarországon termesztett édes, illetve enyhén csípős paprikák manapság már szinte egyáltalán nem tartalmaznak kapszaicint. A peperoni (fefferoni) 5-ször, a magyar erős paprika 10-szer, a peperoncini 50-szer, az igen erős fajták (tepin, habanero) több ezerszer annyi kapszaicint tartalmaznak.

Felhasználása

Világkonyha

A trópusi országokban inkább a kicsi, csípős terméseket (csilipaprika) használják ételfűszerként, frissen vagy szárítva, egészben vagy megőrölve. A mérsékelt övben főként a nagy termésű, édes fajtákat forgalmazzák, és ezeket nyersen, zöldségként párolva, levesbe főzve és salátának fogyasztják, illetve szárítva édes paprika fűszerporrá őrlik. Az ecetben vagy olajban eltett paprikát savanyúságként tálalják, vagy ételeket fűszereznek vele.

Magyar konyha

A magyar konyhát teljesen átalakította a paprika. A magyar paprika leghíresebb leveseink (halászlevek és gulyások), továbbá párolt ételeink (pörköltek, tokányok) nélkülözhetetlen fűszere.

A hidegkonyha is előszeretettel alkalmazza a paprikát bekeverve (például a körözöttekben) vagy az ételre szórva (zsíros kenyér, kocsonya stb.).

Az ételek utánerősítésének lehetősége (Erős Pista, cseresznyepaprika, szárított erős paprikák) megfelelő kompromisszumot kínál a csípős ételeket kedvelők és az azt kerülők számára.

Gyógyhatása

Emésztésserkentő, hasmenés, krónikus fájdalmak, övsömör, diabéteszes lábfájás, lokalizált fejfájás, migrén. Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát alkalmazzák. Emésztésserkentő hatású a nyál és a gyomornedvek elválasztásának fokozásával. Baktériumölő hatású, ezért alkalmazzák a fertőző hasmenés kezelésében. Fájdalomcsillapító hatása is bizonyított: az övsömör okozta fájdalmak, diabéteszes lábfájás, migrénes fejfájás enyhítésére is használható. Vizsgálják koleszterincsökkentő hatását is. Szeszes kivonata bőrvörösítő, hajszálértágító hatású. Reuma elleni bedörzsölő szerekhez és hajvizekhez adják. Ellen irritánsként az ízületi és izomfájdalmak enyhítésére is használják.

  • 2016-06-29 Ezt teszi velünk a tartós stressz

    Szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség vagy akár pánikzavar is kialakulhat a tartós stressz miatt. Emellett tenziós fejfájás, alvászavar és depresszió is megjelenhet – mondja Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

  • 2016-06-27 Túl korán adunk cukrot a gyerekeinknek

    Tízből négy szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, 1 éves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.

  • 2016-06-17 Utazók betegsége: Előzzük meg a hasmenést!

    A hasmenést leggyakrabban valamilyen vírus, baktérium vagy ételmérgezés okozza. Gyakran előfordul, hogy éppen nyaraláskor, idegen országban tör ránk, ezért is nevezzük az utazók betegségének. Ám nem kell megijednünk, az esetek többségében a szervezetünk maga is leküzdi a kellemetlenséget.

  • 2016-05-30 Az egészséges sarok centiméterekben

    A szakember szerint maximum 2 centis sarok az, amely tartós viselése ideális lehet és hosszabb távon nem okoz mozgásszervi, vagy neurológiai panaszokat. Sokan ugyanis nem gondolják, nemcsak boka-, térd, vagy éppen hátfájdalmakat okozhat a magas sarkú viselése, hanem akár fejfájáshoz is vezethet. Nyáron pedig különösen fontos, hogy milyen cipőt választ.

Hirdetés
  • 2016-05-23 Előzze meg a cukorbetegség szövődményeit!

    A WHO legújabb jelentése szerint világszerte 422 millió ember szenved cukorbetegségben, ebből a becslések szerint mintegy 800 ezer Magyarországon. Sokan nem is tudnak betegségükről, pedig rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli, vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont. A széles körű érintettség mellett a cukorbetegség jelentőségét az is mutatja, hogy ez a szám minden évben további 5-10%-kal növekszik, hazánkban pedig az elmúlt 20 évben megduplázódott a betegek száma. Ez a növekvő tendencia − elsősorban az egészségtelen életmód hatásai következtében − tovább folytatódik annak ellenére, hogy a cukorbetegség egy olyan civilizációs betegség, amely megelőzhető, illetve aminek a megfelelő kezelésével hosszú és teljes életet lehet élni.

  • 2016-05-20 A fejfájás különböző típusai és kezelésük

    Lüktet, nyilall vagy hasogat a feje? Dr. Vida Zsuzsanna neurológus a fejfájás típusait, okait és a kezelési lehetőségeket vette sorra.

  • 2016-05-17 A cukorbetegeknek muszáj számolniuk!

    Július 20-tól nem lesz használható a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített élelmiszerek ily módon történő megkülönböztetése megtévesztő lehet.

  • 2016-05-13 Hogy mozogjon a cukorbeteg?

    A cukorbetegség korunk egyik népbetegsége, melynek visszaszorításában hatalmas szerepe van a megfelelő életmódnak, és a rendszeres mozgásnak. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a cukorbetegség nagyon is komoly kór, így a sportolás megkezdése sem történhet mindenféle előzetes orvosi konzultáció nélkül.

  • 2016-05-12 Egyre jobb a cukorbetegek helyzete

    Átütő pozitív tendenciák láthatóak a magyarországi cukorbeteg-ellátásban: 5.800 elkerült halálozás évente, harmadával csökkent infarktus- és negyedével kisebb stroke-veszély, kevesebb amputáció és kevesebb kórházban töltött idő - derül ki a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó, nagyszabású DIABETES EPI projektjének kutatásából. Mindez egy olyan időszakban, melyben alig félmillióról közel 800 ezerre nőtt az ismert cukorbetegek száma.

  • 2016-04-19 Teszt: mennyire vagy időjárás-érzékeny?

    Töltsd ki tesztünket, és megtudod, valóban az időjárás okozza-e a bajaidat?

  • 2016-04-15 Piros vitaminkoktél - Egészségséf

    Ilyenkor tavasszal nagy szükségünk van rá, hogy feltöltsük vitaminkészleteinket. Bár a hozzávalók még primőrnek számítanak, azért már most is el lehet készíteni.

  • 2016-04-08 Előzzük meg a cukorbetegséget!

    2-es típusú cukorbetegség, a szövődmények elkerülése, illetve a betegség kialakulásának megelőzése áll az idei egészség világnapja fókuszában. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a világnap alkalmából tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, Magyarországon tíz éven belül hárommillió krónikus beteg lesz, és ennyi beteg prevenció és az alapellátás megerősítése nélkül meghaladja a szakellátás kapacitásait.

  • 2016-04-04 A legdrágább narancslé a legjobb?

    A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 féle narancslevet tesztelt laboratóriumban. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi C-vitamint tartalmaznak, mennyire környezetbarát a csomagolásuk és milyen a vásárlói tájékoztatás a címkén. A tesztbe a sajátmárkás, jól ismert termékektől a drágább, bio termékekig sokféle narancslé került.

  • 2016-03-29 Használj természetes szereket a fejfájásra

    Időjárásváltozás, nyaki görcs, menstruáció vagy folyadékhiány – rengeteg dolog okozhat fejfájást. Ilyenkor általában gyógyszerhez nyúlunk, pedig természetes fájdalomcsillapítót is használhatnánk.

  • 2016-03-16 Mindannyiunk réme: a hasmenés

    A hasmenést leggyakrabban valamilyen vírus, baktérium vagy ételmérgezés okozza. Nem kell megijednünk, az esetek többségében a szervezetünk maga is leküzdi a kellemetlenséget.

  • 2016-01-30 Mit kell tudni a vízben oldódó vitaminokról?

    A vitaminoknak két csoportját különböztetjük meg. A vízoldható vitaminok, a B-vitaminok és a C-vitamin csak kisebb mértékben raktározódnak a szervezetben ezért könnyebben alakul ki hiányuk és kisebb a túladagolás veszélye. A vízoldékony vitaminok felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik a vizelettel. A zsíroldható vitaminok, az A-, D-, E- és K-vitamin nagyobb mértékben halmozódnak fel a szervezetben fokozott bevitel esetén.

  • 2016-01-29 Tűfóbiája miatt új hasnyálmirigyet kapott

    A világon először végeztek tűfóbia miatt hasnyálmirigy-átültetést egy cukorbeteg brit nőnél - tudósított a BBC hírportálja.

  • 2016-01-26 Idegrendszert védő anyagokkal a migrén ellen

    Idegrendszeri kórképek – például migrén, Parkinson-kór, SM – gyógyítását, megelőzését tűzték ki célul szegedi kutatók.

  • 2016-01-22 Szex halasztva, fáj a fejem...

    „Drágám, hagyjál ma este, rettenetesen fáj a fejem”, sok férfi számára ismerős szavak ezek. De vajon miért mindig a fejfájásra panaszkodnak a nők, ha el akarják kerülni a szexuális együttlétet?

  • 2016-01-21 Ételek, amiket kerüljünk antibiotikum kúra után

    Antibiotikum kúrát követően, vagy hasmenéssel, hányással járó fertőzések után sokan tapasztalják, hogy a tejtermékek fogyasztása kellemetlen hasi tüneteket – puffadást, hasfájást – okoz. A jelenség okairól és kezeléséről dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyászt, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

  • 2015-12-25 Karácsonyi csodakanál cukkereknek

    De szerettem volna egy szénhidrát-kanalat karácsonyra! Kezdő cukkerként már elég hamar rá kellett jönnöm, hogy a szénhidrát olyan dolog, ami mindenben benne van, amit én nagyon szeretek!

  • 2015-12-10 A szundikálás az oka?

    Kapcsolatba hozható a gyakori szundikálás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával – olvasható a Sleep folyóiratban.

  • 2015-12-02 A cukorbetegek immunrendszere más

    Az immunrendszer megfelelő működése biztosítja a szervezet egészségét, hibátlan működését, a betegségek elkerülését. Meghibásodása esetén felborul az egyensúly és kóros folyamatok kezdődnek.

  • 2015-11-27 Célállomás - Kovács Áron gondolati a maraton után

    Na, ezt most hol kezdjem…… Kezdem a végén. Lefutottam a maratont! Persze, nem ez a vége, de most itt tartok és nem tudom, hogy írjam le azt a sok mindent, amit érzek, ami eszembe jut, ami miatt sokkal több ez, mint futva megtenni 42 197 métert.

  • 2015-11-23 A gyümölcscukor is nagyon káros lehet

    Táplálkozási szakértők eddig is számos alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes élelmiszerek, így például az édesített üdítőitalok jelentős veszélyt jelenthetnek egészségünkre. A szakértői véleményeket többnyire tudományos kutatások is alátámasztják, az egyik friss tanulmányt a Journal of the American College of Cardiology publikálta, amely szerint ezek a termékek – akár cukrot vagy szacharózt, de különösen ha fruktózt tartalmaznak – nem csupán az elhízásért, de a szívbetegségekért és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért is felelősek.

  • 2015-11-03 Elhízhatunk a sok antibiotikumtól?

    Ha a gyerek túl sokszor kap antibiotikumot, hajlamosabb lesz az elhízásra. A hatás ráadásul hosszú távú, ezért érdemes mérlegelni.

  • 2015-11-02 Kevesebb cukorral édesebb az élet

    Sokan még mindig nem akarnak szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kettes típusú cukorbetegek száma drámaian nő a hazai lakosság körében. A betegség mostmár nem kíméli a gyermekeket sem. De vajon mi lehet a betegség járványszerű terjedésének az oka? Mit tehetünk ellene?

  • 2015-09-19 A főszereplő én vagyok - Cukorbetegségről másképp

    Egy kedves barátom megemlítette, írhatnék arról, mi a teendő azokkal a cukrosokkal, akik nem vesznek tudomást arról, hogy foglalkozni kell a cukorbetegségükkel, mert előbb-utóbb ráfaragnak. Milyen lesz az ő filmjük?

  • 2015-08-25 Édesburgonyát a cukorbetegeknek - Fűben-fában orvosság

    Lehet, hogy csak egy-kettő jut eszünkbe, mégis, a burgonyából többféle színű is létezik, különféle egészségügyi előnyökkel. A diabétesszel küzdők számára egyenesen ajánlott az édesburgonya fogyasztása.

  • 2015-08-21 Működő távkapcsolat - Diabétesz

    Márpedig hosszútávon nem működik! – mondják sokan, és van benne igazság. És most nem is a távoli városok lakói közti tartós szerelem esélyeit latolgatom egy balatoni ismerkedést követően, hanem azt, hogy terpeszkedő digitális világunkban érkezhet-e segítség a távolból pl. egy cukkernek.

  • 2015-08-19 Tíz év alatt 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma

    Tíz év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Nagy-Britanniában a Diabetes UK hétfőn ismertetett adatai szerint.

  • 2015-08-12 Magyarország első Cukkertérképe

    A cukorbetegségről lassan úgy beszélünk, mint hajdanán egy nagyobb járványról. Lehet, hogy a családodban, a szomszédaid, ismerőseid között is van, aki ezzel a betegséggel él. Számukra az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit ehetnek és ihatnak.

  • 2015-08-09 Nagyon csíp, de meghosszabbítja az életet!

    Egy több százezer emberre kiterjedő kínai tanulmány szerint a fűszeres, csípős ételek rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az élettartamot.

  • 2015-07-22 Aki kávézik, kisebb eséllyel lesz cukorbeteg

    Görög kutatók szerint felére csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik legalább napi másfél csésze kávét fogyasztanak.

  • 2015-07-10 Cukorbetegek használati útmutatója

    Az évek során számtalan olyan kérdéssel, hozzászólással, magatartásformával találkoztam a cukkerségemmel kapcsolatban, amin vagy tudtam nevetni, vagy épp az arcomat karmoltam, mindenesetre nincs átbeszélve, hogyan kell velünk bánni.

  • 2015-07-09 Hosszabbítsd meg az életed C-vitaminnal!

    A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásából származó C-vitamin nagy koncentrációja a vérben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát.

  • 2015-07-02 Ennyi ember hal meg évente a cukros üdítők miatt

    Évente 184 ezer halálesetet okoznak világszerte a cukros üdítők.

  • 2015-06-29 Komplex emésztőszervi vizsgálatot nyerhet

    Hasmenés, székrekedés. Ez a két kellemetlen dolog bizony sokszor együtt jár a nyaralással. Ha elolvassa cikkünket és kitölti kvízünket, akkor egy komplex emésztőrendszeri kivizsgálást nyerhet.

  • 2015-06-24 Évente félmillió európait öl meg ez az életmód

    A mozgáshiány évente félmillió európait öl meg, a következményei több mint 80 milliárd euróba kerülnek.

  • 2015-06-24 Inzulininjekció helyett okostapasz

    Okostapaszt fejlesztettek ki cukorbetegek számára amerikai kutatók, az eszköz nemcsak a vércukorszint emelkedését és esését képes érzékelni, hanem inzulint is juttat a szervezetbe.

  • 2015-06-22 Utazók betegsége: hasmenés, székrekedés

    Ha pechünk van, éppen vakáció közben kap el bennünket a hasmenés, de szintén a helyváltozást okolhatjuk a székrekdés miatt. Kellemetlenséget okoz brámelyik, viszont ijedtségre nincs ok, szervezetünk legtöbbször maga is leküzdi a problémát. Ha nem, segítsünk egy kicsit.

  • 2015-06-15 Folyton szomjas a gyerek - Mi lehet a baj?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

  • 2015-06-03 Tények és tévhitek a rotavírusról

    A köztudatban máig számos tévhit él a Magyarországon évente 4-5000 regisztrált megbetegedést okozó és mintegy 500 millió forintnyi OEP- számlát generáló rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban, a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz vezethet. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete – a közkeletű tévhitek cáfolatával – a betegséggel kapcsolatos tájékozódásra és a megelőzés fontosságára hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét.

  • 2015-05-20 Édes gyerekeink néha cukrosak is - 4 jó tanács

    Kezdjük a sötét oldallal, hogy legyen hova eljutnunk! A cukorbetegséget érthető módon félelem lengi körül. Aki nem sokat tud az egészről, annyit azért biztosan gyanít, hogy macerás dolog cukrosnak lenni.

  • 2015-05-06 Készíts étrendkiegészítőt citrom- és narancshéjból!

    Talán hihetetlenül hangzik, de számos C-vitamin étrend-kiegészítőt készítenek a gyártók genetikailag módosított kukoricából. Igen, jogos a megdöbbenés. Ezért érdemes inkább saját készítésű C-vitamin pótlásról gondoskodnunk…

  • 2015-05-04 Gyógyuljon és fogyjon steviával

    Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén édesítés gyanánt gyakran nyúlnak steviához, és mivel szénhidrát és kalória tartalma nincs, így nem okoz vércukor,- és inzulinemelkedést sem. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a stevia egy olyan népszerű természetes édesítő, mely remekül illeszkedik akár fogyókúrához is!

  • 2015-04-14 Diabétesz: 60 ezret kaphatsz vissza 5 évre visszamenőleg

    Kovács Áron 33 éve él együtt a cukorbetegséggel, de még neki is lehet a témában újat mondani. Most induló sorozatunkban hasznos életvezetési tanácsokat és olyan információkat oszt meg velünk, amiktől egyszerűen és természetesen jobbak lesznek a napjaink.

  • 2015-04-09 Heti négy tojással a diabétesz ellen

    Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.

  • 2015-04-02 Gyógynövények fejfájás ellen

    A fejfájás sok ember életét megkeseríti, ami rossz esetben akár munkaképtelenséget is okozhat. Vannak, akiknél csupán néha-néha jelentkezik, de olyanok is akadnak, akiknek visszatérő a probléma. Amennyiben semmilyen szervi eltérés nem áll a kínzó fejfájás mögött, úgy a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk, hogy mihamarabb leszámolhassunk a kellemetlen panasszal. Dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája a következőket ajánlja.

  • 2015-04-01 Rákkeltő vegyianyagokkal szennyezett paprikát eszünk

    A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált - mondta a szervezet magyarországi agrárkampányának felelőse egy keddi budapesti demonstráción.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend