Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Páfrányfenyő

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba), röviden Ginkgo, újabb népies nevén ginkó lombhullató, gyógynövényként ismert kétlaki fa, amely a páfrányfenyők (Ginkgophyta) törzsének egyetlen ma élő faja. Nagyon ősi növényfaj, a modern ginkgo a paleogénben jelent meg, és közeli rokonai, melyeknek a levele már hasonlított a mostani páfrányfenyőéhez mintegy 270 millió évvel ezelőtt a perm időszakban fejlődtek ki. Élő kövület, nincsenek közeli rokonai.

Az egyik leghosszabb életű fa. Ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek.

Jellemzői

A ginkgo kétlaki, lombhullató fa. Ellenálló a betegségekkel szemben, koronája ellenáll a szélnek, hókárnak, fája a kártevőknek. 20–35 méteresre nő meg, egyes példányai Kínában 50 méter fölé magasodnak. A fiatal példányok karcsúk és kevéssé elágazók, később a kúp alakú korona kiszélesedik. Az ágak már fiatalon is erősek, vastagok, hegyesszögben felfelé törve nőnek, később terülnek szét. A hosszúhajtások egyenesek, messzire nyúlók, a vörös rügyben végződő törpehajtások télen különös külsőt kölcsönöznek a csupasz ágaknak. A kéreg barnásszürke-sötétbarna, mélyen repedezett vagy hálósan barázdált, felfelé haladva a növényen egyre vékonyodik. A törzsön bütykök találhatók.

A hosszúhajtásokon csavarvonalban, egymástól messze, míg a törpehajtásokon 3-5-ös csomókban elhelyezkedő, kb. 10 cm hosszú levelei bőrszerűek, legyező formájúak, erezetük villás, a levéllemez középen mélyen bemetszett. A feltűnően puha, hosszú szárú levelek világos- vagy középzöld színűek, ősszel élénksárgává válnak, majd lehullnak, néha 1-15 nap alatt.

A hímivarú növények porzós virágai sárga, hengeres barkákban, általában a törpehajtásokon fejlődnek. A nőivarú ginkgók termős virágainak száma 2-3, a szél porozza be őket. A szabadon álló, ovális magkezdemények igen aprók, színük világoszöld. A csonthéjas termésre emlékeztető magvak húsos héja (magköpenye) éréskor szürkészöldről aranysárgára változik, vajsavtartalma miatt kellemetlen szagot áraszt, emiatt közterületekre általában a hímivarú példányokat ültetik (a növények azonban ültetés előtt nem szelektálhatók nem szerint).

Hatóanyagai

A páfrányfenyőlevelek flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén-laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik.

Gyógyhatása

A páfrányfenyő levelét gyógyászati célokra használják fel. Levele tavasztól őszig szedhető.

Alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. Az orvosi kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió, impotencia kezelésére. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.

A kivonat állítólag javítja a koncentrálókészséget, szellemi teljesítőképességet. Használják még az öregkori elbutulás (demencia) és Alzheimer-kór ellen is - alaptalanul. A humán vizsgálatok, például egy 2008-ban publikált nagy amerikai vizsgálat, ezt nem igazolták.

2007-2012 között a Toulouse-i Egyetem kórházának kutatói követéses, placebo-kontrollos vizsgálatban vizsgálták meg egy standardizált (állandó összetételű) ginkgo-kivonat hatását több mint 2800, 70 évesnél idősebb ember bevonásával. A résztvevők egyik fele naponta 240 mg ginkgo-kivonatot kapott, míg a másik fele placebót. A páciensekkel a követés öt éve alatt évente végeztettek kognitív teszteket, melyekkel felmérték megismerési és tanulási képességeik aktuális szintjét. A ginkgo-kivonatot szedő csoportban a követés ideje alatt 61 részvevőnél mutatták ki az Alzheimer-kór jeleit, míg a másik csoportban 73 embernél. 2800 kísérleti alannyal számolva a különbség nem számít jelentősnek, véletlenszerűen is előállhatott.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben páfrányfenyőlevél (Ginkgo folium) néven hivatalos drog.

 • 2017-07-21 Depressziót okozhat a férfiaknál a cukor

  A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát férfiaknál - derítették ki brit kutatók, akik ugyanezt az összefüggést nők esetében nem tudták kimutatni.

 • 2017-04-07 A WHO magyarországi irodája és a Magyar Pszichiátriai Társaság közös állásfoglalása

  A WHO 2017. április 7-ét, az Egészség Világnapját a „Depresszió: beszéljünk róla!” témának dedikálta. A depresszió egy mindennapos mentális betegség, amely kezelhető, gyakran megelőzhető, ugyanakkor kezelés nélkül végzetessé válhat. A depressziós és a szorongásos megbetegedések gyakoriak a világ valamennyi táján, így Európában és Magyarországon is. Hatással van az érintett személyek hangulatára, érzéseire, és testi egészségére is. A depresszió különböző súlyosságú formában jelentkezhet, a tünetek időtartama, a betegség lefolyása hónapokban és években mérhető. A depresszió és a szorongásos megbetegedések gyakran krónikussá válhatnak. Ugyanakkor felismerhető, diagnosztizálható állapotok, amelyek különböznek az átmeneti szomorúság, stressz és félelem érzéseitől, amelyet valamennyien megtapasztalhatunk az életünk során.

 • 2017-04-01 A fül anatómiája és betegségei

  Tudta, hogy a magzat első működő szerve nem az ultrahangon olyan csodálatosan látható dobogó szíve, hanem a füle? A csecsemők és kisgyermekek testi és szellemi fejlődésének alapvető feltétele a hallás, ezért a csökkenésére utaló első jellel orvoshoz kell fordulni.

 • 2017-02-03 A depresszió miatt nem tudunk dolgozni

  Magyarországon a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenést okoz. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint a pszichés zavarokat jobb lenne megelőzni.

Hirdetés
 • 2017-02-01 Génterápiával a süketség ellen

  A génterápia több területen átütő sikereket ért el, mint például a vakság gyógyításában vagy az AIDS kezelésében. Egy magyar, amerikai, francia tudósokból álló kutatócsoportnak most egerek hallását sikerült visszaadniuk génterápiával.

 • 2016-11-29 Téli depresszió ellen: érintés

  Aki átélte már a várandósság csodáját jól emlékszik, hogy kezét gyakran öntudatlanul is a pocakjára tette, simogatta még meg nem született gyermekét. Ez a kéz még hosszú évekig ölel, enni ad és vigasztal. Az a gyermek, akit szülei sokat érintettek, gyakran öleltek, ezt az érzést fogja keresni felnőtt életében is.

 • 2016-10-28 Híres hallókészülékesek

  Vannak sztárok, akik hallásproblémákkal küzdenek, mégsem döntenek a beültetés mellett, hanem inkább hallókészület hordanak.

 • 2016-10-17 A hallókészülék nem szégyen

  A nagyothallás nem csak annak rendkívül kellemetlen, aki átéli, de a családtagoknak is. Nehéz elfogadni a megváltozott helyzetet, ráadásul senki nem szeretné megsérteni emelt hangú beszéddel azt, akit szeret. Egy jól megválasztott hallókészülék sokat javíthat az életminőségen.

 • 2016-06-18 Hányinger, utazási betegség

  Az utazási betegség – orvosi nevén kinetózis – jellemző tünetei az ólmos fáradtság, aluszékonyság, szédülés, émelygés, sőt hányás. Sokan érzik ezeket a tüneteket repülőn, autóban, buszon, hajón, de van, akinél a hintázás vátja ki a rosszullétet. A romlott étel vagy egy betegség okozta hányással ellentétben a kinetózis nem enyhül a hányás után sem, kizárólag akkor, ha a mozgás megszűnik. Az émelygés mindenki számára megterhelő, sőt megkeseríti az utazást, hiszen előre lehet számítani az időnként szinte elviselhetetlenül kellemetlen közérzetre.

 • 2016-06-14 Kezelhető a depresszió egyetlen vérminta alapján?

  Olyan vérvizsgálatot dolgoztak ki brit kutatók, amely segít megállapítani, milyen gyógyszert írjanak fel a depressziós betegnek.

 • 2016-06-10 5 dolog, amit nem tudtál a füledről

  A fül az egyik legcsodálatosabb érzékszervünk. Egyesíti magában a halló- és az egyensúlyozószervet, de nem csupán biológiai funkciókat lát el. Hiszen füleink segítenek abban, hogy egymással kommunikáljunk, és élvezhessük a zene nyújtotta örömöket. Általában nem sokat tudunk róla, pedig sok különlegességet rejt.

 • 2016-05-04 Védjük a hallásunkat vitaminokkal!

  Vitaminokat minden nap juttatunk a szervezetünkbe természetes vagy mesterséges forrásból. A cél, hogy erősítsük immunrendszerünket, védjük szerveink épségét, és biztosítsuk egészséges működésüket. A fülünk és hallásunk egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen a szükséges vitaminbevitel, jóllehet, a legtöbben nem is tudjuk, hogy legfontosabb vitaminjaink a hallószervet is óvják a károsodástól.

 • 2016-04-13 Ilyen károkat okozhat a fültisztító pálcika

  A fültisztító pálcika sokak számára egyszerű és olcsó megoldásnak tűnik a fül tisztán tartására, ám a használata akár végzetes károsodást is okozhat.

 • 2016-04-07 Szédül? Egy kis tornával legyőzheti!

  A jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) heves, rövid ideig tartó szédüléses roham, mely hányingerrel, hányással is járó, erős tüneteket képes kiváltani, ám néhány gyakorlat ismétlésével, akár 3-4 hét alatt kezelhető.

 • 2016-02-16 Eleged van a télből? Menj bulizni!

  A fényterápia, a sport és a fokozottabb társasági élet is segíthet a téli depresszió leküzdésében Lakatos László pszichiáter szerint.

 • 2016-02-10 Változókor után is légy magabiztos nő!

  Hangulati ingadozás, szorongás, lehangoltság – az 50 éves kor körül jelentkező menopauza a testi panaszokon kívül pszichés tüneteket is produkál. A gyermekvállalási képesség megszűnése magával hozza az önbizalom csökkenését és a nőiesség érzésének elhalványulását. Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a boldog és kiegyensúlyozott szexuális élet későbbi menopauzához vezethet, a partnerrel való beszélgetésnek köszönhetően pedig könnyebben kezelhetővé válhatnak a változással járó kellemetlenségek.

 • 2015-11-22 A halláscsökkenés és a fülzúgás oka

  Halláscsökkenés, szédülés és fülzúgás is jelezheti az otoszklerózist. A belső fül csontosodási zavarától Beethoven is szenvedett, de ma már a kezdetleges hangtölcséreknél jóval korszerűbb megoldás áll rendelkezésre. A betegség által okozott halláscsökkenés, az esetek többségében műtéttel kezelhető.

 • 2015-11-19 Mitől vagyunk rosszkedvűek?

  Sokszor borús, ködös, vagy esős, latyakos időjárás rossz hatással lehet a közérzetünkre. A Budai Endokrinközpont szakértőinek segítségével utána jártunk, hogyan védekezhetünk a téli időszakban sokakat érintő lehangoltság és álmosság tünetei ellen.

 • 2015-11-14 Nem buta, csak nem hall

  Tudta, hogy a magzat első működő szerve nem az ultrahangon olyan csodálatosan látható dobogó szíve, hanem a füle? A csecsemők és kisgyermekek testi és szellemi fejlődésének alapvető feltétele a hallás, ezért a csökkenésére utaló első jellel orvoshoz kell fordulni.

 • 2015-10-29 Nagyot hall? Ne szégyellje, nem ciki!

  Rendkívül nehéz hozzászokni a nagyothalláshoz, szenved tőle, aki átéli, de a családtagoknak is nehéz elfogadni a megváltozott helyzetet. Sokat javíthat az életminőségen egy jól megválasztott hallókészülék.

 • 2015-10-15 Depresszió kvíz - Nyerjen ajándékcsomagot!

  Ebben a szürke időben, ehhez illő témában fogalmaztuk meg kvízünket is, ezúttal a depresszió van terítéken. Válaszolják meg 5 kérdésünket, és nyerjenek Patika Tükör ajándékcsomagot!

 • 2015-10-10 A lélek hullámvasútján

  „Életünkben hangulati hullámok vannak, így hol fenn vagyunk egy-egy hullám tetején, hol lesüllyedünk a völgybe”- magyarázza a lelki betegségek, a depresszió okait orvos szakértőnk, dr. Kohári György. Írásából azt is megtudjuk, hogy mi a különbség a depresszió és az alvászavar között, de választ kapunk arra is, hogy örökölhetjük-e szüleinktől ezt az oly gyakori betegséget.

 • 2015-10-04 Miért halljuk másnak a saját hangunkat?

  Legtöbbünkkel előfordult már, hogy rádöbbentünk: egyáltalán nem olyan a saját hangunk, mint gondoltuk!

 • 2015-09-30 Őt szeretem igazán, és pont vele nem megy a szex

  Egy kétségbeesett férfi olvasónk írt szexuálterapeutánknak. Eddig semmi gondja nem volt a szexszel, de most, hogy komolyak a szándékai, folyamatosak a problémák az ágyban.

 • 2015-09-06 Megelőzhető a fülzúgás?

  Képzelje el, hogy a nap huszonnégy órájában egy autó riasztójának éles hangja mellett éli mindennapjait; vagy épp halk, morajló hangot hall egész nap, szünet nélkül. A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

 • 2015-08-29 Étel a fülednek! Ezeket egyed, hogy jól hallj

  Tanulmányok kapcsoltatot mutatnak a táplálkozás és a hallásromlás között. Ha a mindennapi étrendedbe építed ezek az ételeket, már teszel azért, hogy nem csak az általános egészségedet, de a hallásodat is fejleszd.

 • 2015-08-28 Evésrohamod támadhat egy rossz randitól

  A rosszul sikerült randevúk esetében nemcsak az elfecsérelt idő okozhat bosszúságot. A balul elsült randik a szervezetet is megviselhetik.

 • 2015-08-12 Halláskárosodás és Down-szindróma

  A Down-szindrómának - amely mint tudjuk, egy veleszületett kromoszóma-eltérés következtében alakul ki - egyik gyakori velejárója a halláscsökkenés.

 • 2015-07-21 Hallássérült sztárok - Tudtad, hogy rosszul hallanak?

  Tudja, mi a közös Bill Clintonban, Halle Berryben és Robert Redfordban? Azon túl, hogy mindegyikük az Egyesült Államokban él, az egész világon ismerik a nevüket és dúsgazdagok is? Ők is azok közé az ismert emberek közé tartoznak, akik a halláskárosodás valamelyik fajtájával élnek együtt.

 • 2015-07-19 Gyorsabban öregszenek a depressziós anyák gyerekei

  A modern tudomány rég megcáfolta azt a tételt, hogy a test és a lélek két különálló rendszer: sorra derül ki, mennyire sok összefonódás és kölcsönhatás van a kettő között. Egy friss tanulmány ismét meglepő tényre mutat rá: gyorsabban öregszenek azoknak a gyerekeknek a sejtjei, akiknek az anyukája depressziós.

 • 2015-07-10 Egy vírus segítségével újra hallhatnak a siket babák

  Amerikai és svájci kutatók jelentős előrelépést tettek a siketség gyógyítása felé; az állatkísérleteik során már ilyen-olyan formában rekonstruálni tudták a hallást.

 • 2015-07-07 Hamarosan a nyelvünkkel is hallhatunk

  A legújabb kutatások szerint a jövőben a hallássérülteknek nem lesz szüksége kokleáris beültetésre. A megoldás a nyelvre alkalmazott elektromos impulzusok révén érkezik, aminek köszönhetően a nyelvünkkel hallhatunk.

 • 2015-07-01 Így hat a koleszterinszint a hallásunkra

  Közismert tény, hogy ha a vérnek túl magas a koleszterin szintje, akkor az károsan hat a szervezetre. Ugyanakkor a koleszterinnek nem csak mennyiségi, de minőségi jellemzői is vannak, hiszen a „jó” fajtája fontos szerepet játszik testünk működésében. A koleszterin nem csak a szív- és érrendszerre van hatással, de amerikai kutatók szerint a hallásra is.

 • 2015-06-16 Jól hall a baba? Így ismerd fel időben!

  Miért fontos, hogy minél korábbi életszakaszban felismerjük, ha a gyermekünk hallásgondokkal küzd? Mert a megfelelő hallás az olvasás- és írástanulást is meghatározza; ezek egyik alapvető feltétele a beszédhanghallás. Az olvasástanulás kezdetét befolyásolja a fonológiai műveletek fejlettsége.

 • 2015-06-03 Már egy hét vakság is javítja a hallást

  Az elvégzett tanulmány azt sugallja, hogy egy elvesztett érzékelés, jelen esetben a látás, feljavíthat egy másik képességet, a hallást.

 • 2015-04-30 Sokat lógsz a közösségi oldalon? Beteg leszel

  Egy nemrégiben készült amerikai tanulmány szerint a közösségi oldalak depressziót okozhatnak azoknak az egyéneknek, akik ezeket a felületeket szemlélve magukat másokhoz hasonlítják.

 • 2015-04-29 Vége az óraátállítás okozta kínoknak

  Nemsokára vége az időeltolódás okozta alvászavarnak és sok más kellemetlenségnek. Kanadai kutatók ugyanis megtalálták azt a molekuláris kapcsolót, amelynek segítségével újra lehet indítani és szinkronizálni a szerveztünk belső óráját.

 • 2015-04-23 Nem fogod elhinni, mit találtak a nő agyában!

  Hatévnyi szenvedés után fordult orvoshoz egy 26 éves nő. Saját bevallása szerint rettenetesen ijesztő betegséggel küzdött, az is nehezen ment neki, hogy megértse a hallott vagy az írott szöveget.

 • 2015-04-22 Antidepresszáns szedése helyett meditáljon!

  A meditációs terápia egy fajtája éppoly jól véd a depresszió kiújulásától, mint a jelenleg forgalomban lévő antidepresszánsok - állapította meg egy 424 résztvevővel végzett összehasonlító vizsgálat.

 • 2015-04-08 Mit hallanak a babák?

  Az újszülöttek első életszakaszának rohamos fejlődése során többnyire az egészséges hallás is kialakul – napjainkban ritkán fordul elő a veleszületett halláskárosodás a csecsemőknél, mindössze két ezrelékük kezdi meg életét ehhez kapcsolódó érzékszervi problémával.

 • 2015-03-30 Szembetegsége és súlyos depressziója lehetett a másodpilótának

  Szembetegsége és súlyos depressziója lehetett a lezuhant Germanwings-gép másodpilótájának vasárnapi német lapok beszámolói szerint. Munkaadója nem tudott egészségi gondjairól, de környezetében tudták, hogy kezelés alatt áll.

 • 2015-03-27 Depresszió és szerelmi csalódás miatt kellett meghalnia 150 embernek?

  Szándékosan vezette a földnek Andres Lubitz másodpilóta a Germanwings-gépet, amely 150 emberrel a fedélzetén zuhant le a francia Alpokban. A rendőrség kiégésre és depresszióra utaló nyomokat talált a 28 éves férfi csütörtöki házkutatása során.

 • 2015-03-23 Cseng a füle? Ez lehet az ok

  Koncert vagy buli után, másnap reggel. Folyamatos fülzúgás, sípolás. Ismerős? A közhiedelemmel ellentétben a hangos zenétől általában nem a dobhártya szakad be (bár ez is lehet a fülzúgás oka), hanem a szőrsejtek sérülnek meg, ez tinnitusként is ismert jelenség, a fülcsengés egyik leggyakoribb oka.

 • 2015-03-06 Szeretnél idős korodban is jól hallani? Akkor jól figyelj!

  A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A problémára a WHO jelentése hívta fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, ha letekerjük a hangerőt és napi egy órára csökkentjük az audioeszközök használatát, a halláskárosodás kockázata is mérsékelhető.

 • 2015-02-17 A túl sok alvás sem jó! Ilyen bajokat okozhat

  Nem győzzük hangsúlyozni itt az egészségtükör.hu szarkesztőségében, hogy mennyire fontos a jó alvás. A napi 7-8 óra alvás egészségünk sarokköve. De arról még sosem beszéltünk, hogy mi van, ha valaki ennél többet alszik. Itt az idő, hogy azt is elmondjuk.

 • 2014-11-21 A legjobb hangulatjavító

  Itt a hideg, a sötétség, ami könnyen szorongáshoz, sőt akár depresszióhoz vezethet. Darabos Balázs, az Oxygen Wellness Indoor Cycling üzletágvezetője a mozgás antidepresszáns hatására hívta fel a figyelmet.

 • 2014-11-07 Állandó sípolás, zakatolás - Sokan szenvednek fülzúgástól

  Állandó sípolás, zakatolás, megmagyarázhatatlan hangok – több mint fél millió ember tudna Magyarországon mesélni a fülzúgás őrjítő erejéről. Márpedig ha nem fordulunk idejében orvoshoz, akár életük végéig elkísérhetnek a hangok. A korai kezelés ez esetben rendkívül fontos, amit a hiperbár oxigénterápia tehet még hatékonyabbá.

 • 2014-10-08 A sör okosít - Csak túl sokat kell inni belőle

  A xanthohumol nevű flavonoid javítja a kognitív funkciókat – derült ki egy egereken végzett friss kutatásból. A szakértők úgy vélik, ez hasznos lehet a metabolikus szindróma kezelésében, továbbá a korral járó szellemi hanyatlás megelőzésében.

 • 2014-09-15 Telefonos alkalmazás a depresszió ellen

  Depressziót felismerő, a felhasználók fizikai állapotának változását követő és a szükséges orvosi bejelentkezésre is használható telefonos alkalmazást fejleszt egy kínai kórház.

 • 2014-09-13 Étrendkiegészítőkkel a depresszió ellen

  Magyarországon is egyre több ember fordul az alternatív gyógyászat felé és használja a komplementer medicina készítményeit a vitamin- és nyomelemtartalmú étrend-kiegészítőktől a gyógynövényeken és az aromaterápiás készítményeken át a homeopátiás szerekig. Céljuk elsősorban a megelőzés – amely elv az alternatív orvoslás alapjait képezi –, a mentális egészség megőrzése. De valóban hatékonyak ezek a készítmények?

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend